Borcan deschis cu Quinoa

Quinoa îngrașă sau nu?

Adesea considerată o cereală, quinoa este de fapt o pseudo-cereală datorită faptului că poate fi gătită și mâncată ca și alte cereale. Quinoa este o sămânță originară din America de Sud, cultivată și consumată acolo de secole, devenind populară în culturile occidentale relativ recent.

Există multe motive pentru care quinoa a devenit așa de repede un super-aliment, principalul motiv fiind valoarea sa nutrițională și faptul că asigură majoritatea nutrienților esențiali, în comparatie cu alte cereale asemănătoare și alți carbohidrați.

Quinoa este o sursă ideală de vitamine, minerale, fibre și proteine. Mai mult decat atât, este considerată o sursă completă de proteine, lucru destul de rar în cazul alimentelor vegetale. Prin urmare, poate reprezenta o sursă de proteine ​​de calitate pentru vegani și vegetarieni. De  asemenea, persoanele cu intoleranță la gluten pot consuma quinoa fără probleme, deoarece aceasta nu conține gluten. Potrivit unui articol din 2015 al publicației TIME, quinoa are un conținut mai mare de anumite substanțe nutritive precum folatul de vitamina B, comparativ cu alte cereale fără gluten, cum ar fi orezul și porumbul.

Quinoa este bogată în fibre și proteine, prin urmare, asigură un nivel ridicat de sațietate după consum. Consumul alimentelor care asigură o senzatie de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, precum quinoa, poate fi de un real ajutor pentru pierderea în greutate.

Quinoa nu este un aliment bogat în calorii și nu există niciun studiu care să sugereze că ar putea favoriza creșterea în greutate. De fapt, majoritatea studiilor din domeniu susțin faptul ca quinoa poate promova pierderea în greutate pe termen lung.

Profilul nutrițional

O porție generoasă de quinoa (1 cană) asigură puțin peste 200 de calorii. Pe lângă această cantitate de calorii, beneficiați și de 8 grame de proteine, 5 grame de fibre, 15% fier și 3% calciu. Quinoa este, de asemenea, o sursă bogată de cupru, vitamine B, magneziu, mangan și fosfor.

Pe lângă un profil nutrițional de exceptie, unele cercetări sugerează, de asemenea, faptul că quinoa are proprietăți anti-inflamatorii iar consumul acestei pseudo-cereale poate ajuta la creșterea numă rului de bacterii sănătoase în colon. Proteina din quinoa este considerată o proteină completă, furnizand toți aminoacizii esențiali în cantități foarte mari. Prin comparatie, majoritatea celorlalte cereale includ o cantitate mult mai mică de aminoacizi, precum lizina.

Combinația perfectă de proteine ​​și fibre din quinoa se poate vedea prin faptul ca te simți sătul imediat după consumarea ei. Proteinele și fibrele sunt cunoscute pentru faptul că ajută la creșterea sațietății după consum, astfel că alimentele care le contin pe amândouă pot fi considerate benefice pentru pierderea în greutate.

Quinoa și pierderea în greutate

Quinoa nu este considerată un aliment care favorizează creșterea în greutate; de fapt, are mai degrabă efectul opus. În cadrul unui studiu din 2015, consumul de quinoa a fost asociat cu scăderea în greutate, îmbunătățirea nivelului lipidelor din sânge și scăderea stresului oxidativ. Asocierea dintre quinoa și scăderea riscului de creștere în greutate se datorează probabil faptului că quinoa este un aliment bogat în proteine și fibre.

Quinoa îngrașă pentru că este o sursă de carbohidrați?

În ultimii ani, alimentele cu carbohidrați au fost asociate cu creșterea în greutate. Unul din motive este faptul că consumul de alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea albă, orezul, cerealele zaharoase sau dulciurile pot duce la o crestere a nivelului de glucoză din sange. Când se întâmplă acest lucru, insulina este eliberată în fluxul sanguin pentru a transporta glucoza de acolo în celulele corpului. Insulina are multe alte efecte asupra organismului, iar unul dintre ele este legat de depozitarea si depunerea grăsimilor. Prin urmare, consumul unei diete bogate în carbohidrați rafinați poate cauza o fluctuație constantă a zahărului din sânge și a insulinei, care poate favoriza creșterea în greutate.

Un lucru de reținut este că există multe tipuri diferite de carbohidrați pe care îi obținem din alimente. Totodata, efectul pe care acestia  îl pot avea asupra organismului poate varia. Carbohidrații din bomboane, de exemplu, au un cu totul alt impact în comparație cu cei din quinoa.

Carbohidrații din cereale integrale, fructe și legume asigură fibre care pot încetini eliberarea de glucoză în sange si se descompun mai greu din cauza acestora. Aceste alimente reprezintă, de asemenea, o sursă bogată de nutrienți importanți, în timp ce alte surse alimentare de carbohidrați rafinați nu au nici cea mai mică valoare nutritivă.

Creșterea consumului de alimente cu un singur macronutrient (carbohidrați, grăsimi, proteine) sau etichetarea unui aliment ca fiind o cauză sigură de îngrășare, nu e tocmai cea mai buna abordare. Dacă doriți să știți dacă un aliment îngrașă, trebuie să vă evaluați întreaga dietă, calitatea acesteia și aportul de mâncare. Ca regulă generală, un singur aliment în sine nu vă poate salva sau afecta sănătatea, ci o combinație între tot ce mâncați si stilul de viață.

Concluzie: quinoa îngrașă  sau nu?

Quinoa nu este considerat un aliment care îngrașă. De fapt, cercetările au arătat exact contrariul: consumul de quinoa v-ar putea ajuta să evitati creșterea în greutate.

Quinoa este bogată în proteine ​​și fibre, ceea ce o face benefică pentru pierderea în greutate. Este, de asemenea, o sursă bogată de vitamine, minerale și are proprietăți antiinflamatorii. In plus, quinoa este considerată o sursă completă de proteine ​​și nu contine gluten, fiind potrivită pentru nevoi dietetice diferite. Când vă întrebați dacă un aliment din dieta dvs. îngrășă, nu uitați să priviți întreaga imagine de ansamblu. Nu un singur aliment este problema ci o combinație între tot ceea ce mâncati și stilul dvs. de viață.

Dacă nu ați încercat quinoa până acum, trebuie să stiti că este extrem de ușor de încorporat în orice tip de dietă. Quinoa este relativ simplu de preparat, similar cu alte cereale precum orezul sau cuscusul. O regulă importantă este să clătiți quinoa înainte de a o găti, în caz contrar, ar putea avea un gust amar. Quinoa are o aromă subtilă de nuci și este destul de versatilă, putand fi folosită în diverse moduri. O puteți mânca simplu sau ca utiliza ca bază pentru salată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *