Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine vegetale

Proteinele și pierderea în greutate

Dietele pe bază de proteine au devenit foarte populare în rândul indivizilor care doresc să piardă în greutate. De ce este important acest nutrient pentru pierderea în greutate? Consumul de alimente bogate în proteine poate provoca senzația de sațietate pentru o lungă perioadă de timp. De asemenea, procesul de absorbție al proteinelor se realizează mai lent, iar individul va mânca mai puțin la celelalte mese.

Citește în continuare pentru a afla motivul pentru care proteina este atât de importantă în ceea ce privește pierderea în greutate!

Senzația de sațietate

Sațietatea poate fi definită ca acea senzație de plin pe care o simți după ce mănânci. Odată ce stomacul este plin, intervine sațietatea care îi transmite creierului că este timpul să se oprească din mâncat. De asemenea, senzația de sațietate contribuie la reducerea apetitului pentru o lungă perioadă de timp. Proteinele și fibrele sunt unele dintre cele mai sățioase substanțe nutritive care reușesc să ne mențină sătui pentru mai mult timp și fără de care organismul uman nu poate funcționa în parametri normali.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2004, cea mai bună metodă pentru slăbit constă în consumul de alimente proteice. Dietele compuse din produse alimentare cu un conținut scăzut de proteine tind să nu funcționeze la fel de bine, întrucât senzația de foame apare rapid.

Reducerea aportului caloric

O cercetare științifică efectuată în anul 2004, demonstrează faptul că alimentele proteice consumate în mod regulat și în cantitățile optime pot contribui la scăderea aportului alimentar ulterior. Prin urmare, este necesar să se consume proteine la fiecare masă, în special la micul dejun, pentru reducerea aportului caloric pe întreg parcursul zilei. De asemenea, numeroase studii științifice recomandă ca dieta alimentară să conțină toate tipurile de proteine pentru a avea rezultate rapide în ceea ce privește pierderea în greutate. Mai mult decât atât, cantitatea de proteine trebuie să fie aceeași pentru fiecare masă.

De pildă, în loc să consumați o cantitate mică de proteine la prânz și apoi să compensați lipsa acestora la cină, mai bine preparați sau alegeți ca fiecare masă să conțină același aport proteic. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care doresc să se mențină în formă sau să slăbească.

Reducerea grăsimii

Dietele care conțin o cantitate mai mare de proteine pot contribui semnificativ la reducerea grăsimii, în comparație cu alte tipuri de diete. Totuși există cercetători care nu sunt de acord cu această ipoteză.

Cât de importante sunt proteinele pentru a slăbi?

De-a lungul timpului s-au efectuat numeroase cercetări științifice care au demonstrat faptul că dietele care conțin o cantitate mai mare de proteine pot fi benefice pentru pierderea în greutate, spre deosebire de alte tipuri de diete. Însă, acest lucru nu înseamnă că este necesar ca fiecare individ care dorește să atingă greutatea ideală trebuie să urmeze o dietă bogată în proteine. Oamenii pot pierde în greutate în diferite moduri, fie că ne raportăm la exerciții fizice sau la diete care conțin diverși mactonutrienți.

Un experiment realizat în anul 2009 și publicat în The New England Journal of Medicine a analizat efectul macronutrienților asupra pierderii în greutate. Participanții au fost aleși să participe la experiment aleatoriu și fiecare grup trebuia să consume câte o dietă bogată în carbohidrați, proteine și grăsimi timp de 2 ani, cantitățile variind pentru fiecare grup. Rezultatele au arătat că pierderea în greutate nu a diferit semnificativ între indivizi, iar cercetătorii au concluzionat că scăderea în greutate se poate realiza oricum, cu orice tip de dietă echilibrată.

Înlocuirea alimentelor proteice

Ce procent de calorii ar trebui să provină din proteine? Pentru adulții sănătoși, cantitatea recomandată de proteine este de maximum 35%. Cu alte cuvinte, din totalul numărului de calorii al unei mese, doar 35% dintre acestea ar trebui să fie proteine.

Așadar, cercetătorii din domeniul sănătății recomandă adulților sănătoși să consume un procent de 20-35% de proteine din numărul total de calorii al unei mese.

Nu este suficient doar să adăugați proteine suplimentare pentru a pierde în greutate, întrucât mișcarea fizică este la fel de importantă în acest caz. De asemenea, nu trebuie să vă concentrați doar pe consumul de proteine și să privați organismul de ceilalți nutrienți esențiali pentru a funcționa în parametri normali.

Pentru a obține o dietă alimentară echilibrată și sănătoasă, care să contribuie la pierderea în greutate, atunci este necesar să înlocuiți carbohidrații rafinați cu proteinele.

Mai mult decât atât, consumul de proteine și fibre la fiecare masă poate avea un efect pozitiv major atât asupra pierderii în greutate, cât și a stării generale de sănătate.

Dacă optezi pentru o dietă bogată în grăsimi de origine animală, cu un conținut scăzut de fibre, atunci sănătatea inimii poate avea de suferi pe termen lung. Asigurați-vă că urmați o dietă echilibrată, care este compusă din toți nutrienții esențiali, pentru că privarea organismului de anumite substanțe nutritive poate conduce la apariția numeroaselor boli.

Sănătatea pe termen lung

Dacă suferiți de anumite probleme de sănătate, este recomandat să comunicați cu medicul înainte de a introduce diverse alimente în dietă sau cu privire la cantitatea de proteine ce trebuie consumată zilnic.

Nu există studii științifice care să arate impactul dietelor proteice asupra sănătății pe termen lung. Prin urmare, cercetătorii susțin faptul că este necesar să rămâneți între limitele de 10-35% de proteine din numărul total al caloriilor unei mese.

Totuși, este de reținut faptul că alimentele proteice de origine animală care conțin atât grăsimi, cât și o cantitate redusă de fibre pot fi dăunătoare pentru starea de sănătate, mai ales pentru sănătatea inimii. Acesta este motivul pentru care cercetătorii din domeniul sănătății recomandă și alte tipuri de proteine, precum cele din lactate, ouă, plante sau pește, care nu conțin atât de multe grăsimi nesănătoase.

Puteți urma o dietă bogată în proteine și prin consumul alimentelor pe bază de plante, precum soia, quinoa, fasole, ciuperci sau alte plante proteice.

Prin urmare, proteina este cel mai important macronutrient de care organismul are nevoie pentru a funcționa în parametri normali, fiind sursa principală de aminoacizi esențiali. Există nouă aminoacizi esențiali de care corpul uman are nevoie.

De asemenea, proteina este macronutrientul care provoacă o stare de sațietate pentru o lungă perioadă de timp, iar acest lucru este benefic pentru persoanele care doresc să piardă în greutate.

Însă, cercetările au arătat că pierderea în greutate se poate realiza în mai multe feluri, nu doar prin consumul de proteine. Așadar, nu trebuie să-ți crești drastic aportul de proteine dacă încerci să slăbești, ci este important să urmezi o dietă slabă caloric. Totuși, încearcă să consumi aceeași cantitate de proteine la fiecare masă.

Verifică preț suplimente pe bază de proteine aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *