Pui la cuptor cu garnitură de cartofi prăjiți
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ar trebui să consumați proteine și carbohidrați împreună?

S-ar putea să serviți clătite și ouă la micul dejun, un sandviș de curcan la prânz și friptură cu cartofi la cină și să nu vă gândiți că este ceva în neregulă cu aceste combinații alimentare, deoarece obișnuiți să mâncați așa mereu. Este normal să consumați carbohidrați și proteine în cadrul aceleași mese și probabil că ați făcut-o toată viața. Este totuși ceva ce ar trebui să faceți în acest sens?

Poate complica digestia

Carbohidrații și proteinele sunt digerate în mod diferit, astfel încât, atunci când le consumați împreună, procesul de digestie poate fi ceva mai complicat. Multiple diete au apărut pe baza acestui concept și afirmă că, dacă separați carbohidrații de proteine, veți pierde în greutate.

Acest concept a fost sugerat pentru prima dată atunci când William Howard Hay a urmat o dietă care nu permitea consumul de amidon și proteine la aceeași masă, ceea ce a dus la pierderea a 50 de kilograme în 3 luni și, de asemenea, la tratarea afecțiunilor sale medicale – boli de inimă și de rinichi. Aceasta a fost numită ulterior dieta Hay. Multe alte diete bazate în jurul acestei teorii au apărut de atunci.

Alimentele cu proteine sunt digerate diferit față de alimentele cu carbohidrați

Când mâncați alimente cu carbohidrați sau amidon, inclusiv paste, cartofi, cereale etc., procesul de digestie începe în gură folosind un procedeu alcalin. Pe măsură ce alimentele se deplasează către stomac, procesul digestiv continuă și acidul este produs pentru a ajuta la digestie și pentru a ajuta la distrugerea bacteriilor din alimente. Procesul digestiv continuă în intestinul subțire și gros.

Pe de altă parte, digestia proteinelor începe în stomac, folosind un procedeu acid. Legăturile proteice sunt rupte de acidul clorhidric din stomac, iar pepsina descompune lanțurile de proteine în fragmente mai mici. Digestia proteinelor continuă în intestinul subțire și gros.

Când sunt consumate împreună, nu pot fi digerate corect

Raționamentul lui William Hay din spatele teoriei sale este că atunci când amidonul și proteinele sunt consumate împreună, corpul nu este capabil să digere corect alimentele. S-a descoperit că amidonul are nevoie de 2 ore pentru a fi digerat, iar proteinele au nevoie de aproximativ 4 ore, dar, atunci când sunt consumate împreună, ar putea dura până la 13 ore pentru ca alimentele să fie digerate.

Când mâncarea are nevoie de atât de mult timp pentru a fi digerată, poate duce la fermentare și la produse secundare toxice. El a afirmat că aceste produse secundare pot genera multe probleme de sănătate diferite și că este mai dificil pentru organism să scape de aceste toxine. El a mai afirmat că atunci când amidonul și proteinele sunt consumate separat, alcalinul și acidul din corp vor fi în echilibru adecvat, astfel încât organismul este mai capabil să elimine toxinele. Mâncarea va fi pre-digerată corect, digerată propriu-zis corect și excretată regulat, ceea ce vă va face să vă simțiți sănătoși.

Care sunt regulile dietei?

Nu mâncați amidon sau zaharuri cu proteine sau alți acizi la aceeași masă.

Legumele și fructele ar trebui să fie o parte importantă a dietei.

Mâncați fructele fără alte produse alimentare și cu 30 de minute înainte de orice alt aliment.

Nu beți lapte cu alte alimente.

Așteptați 4 ore între amidon și mese proteice.

Nu mâncați 2 tipuri de proteine concentrate la aceeași masă, cum ar fi nucile și carnea.

Legumele pot fi combinate fie cu un amidon, fie cu o proteină.

Vă poate ajuta să slăbiți?

Nu s-au efectuat multe cercetări privind combinarea carbohidraților și proteinelor, dar un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate și Tulburări Metabolice Conexe a evaluat efectul unei diete care combină alimentele față de o dietă echilibrată.

Lotul de subiecți a fost compus din 54 de pacienți obezi cărora li s-a atribuit în mod aleatoriu fie pentru a urma o dietă cu combinații alimentare, fie o dietă echilibrată. Ambele diete au avut un conținut scăzut de calorii, totalul unei zile fiind de doar 1100 de calorii. Ambele grupuri au înregistrat o scădere semnificativă a raporturilor de grăsime corporală totală și talie-șold. S-a ajuns la concluzia că, deși ambele grupuri au înregistrat scăderea grăsimii corporale și a stării generale de sănătate, nu a existat o pierdere în greutate mai mare în cazul grupului care a urmat dieta cu combinații alimentare.

Deci, pe baza acestui studiu, urmarea unei astfel de diete nu produce rezultate mai mari de pierdere în greutate decât simpla urmare a unei diete echilibrate. Scăderea în greutate pe care au experimentat-o ambele grupuri ar putea fi rezultatul urmării unei diete cu calorii reduse.

Deci, ar trebui să combinați proteine și carbohidrați?

Urmarea unei diete care separă carbohidrații și proteinele este foarte dificil de ținut, dar poate avea mai multe beneficii. De asemenea, poate duce la pierderea în greutate. Scăderea în greutate poate fi rezultatul urmării unei diete generale mai sănătoase, deoarece veți fi foarte atenți la ceea ce mâncați.

Pentru a adopta o dietă ca aceasta, totuși, trebuie să fiți disciplinați, deoarece există multe reguli de urmat. Aceasta înseamnă că trebuie să fiți cu adevărat atenți la ce alimente consumați, cu ce le consumați și când le consumați. Este posibil să fie nevoie să așteptați un anumit interval de timp după sfârșitul unei mese înainte de a mânca următoarea masă. Și, dacă obișnuiți să mâncați friptură cu cartofi sau ouă cu clătite, probabil că va trebui să renunțați la astfel de combinații alimentare.

Dar, dacă aveți probleme cu pierderea în greutate sau dacă aveți unele probleme digestive, ar putea merita să încercați. Este posibil să înregistrați rezultate și vă poate face să vă simțiți mult mai bine!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frunze uscate de stevia

Stevia este sănătoasă?

Stevia este unul dintre numeroșii îndulcitori care pot ajunge pe rafturi ca alternativă mai săracă în calorii pentru zahăr. În timp ce mulți îndulcitori artificiali

Salată sănătoasă recomandată de nutriționist

Cum vă poate ajuta un nutriționist?

Un nutriționist (sau un dietetician) este un expert specializat în știința modului în care mâncarea pe care o consumăm are un impact asupra organismului. Acesta