Felii de prosciutto pe un tocator.

Prosciutto este un aliment sănătos?

Dacă ați fost vreodată în Italia sau sunteți familiar cu bucătăria italiană, știți că prosciutto este un aliment important al bucătăriei italiene. Prosciutto este adesea considerat varianta italiană a șuncii sau a slăninei, dar există unele diferențe cheie.

În primul rând, prosciutto nu este prezervat sau afumat ca șunca sau slănina. Acest proces de prezervare sau afumare a cărnii poate crește riscul pentru cancer.

Prosciutto este din porc, la fel ca șunca sau slănina. Cu toate acestea, este procesat diferit, prosciutto se face prin simpla frecare a sării și a condimentelor în locul în care a fost tăiat.

Apoi, carnea este uscată încet, pentru a permite aromele să se concentreze. Acest proces de uscare a poate dura de la câteva luni la ani.

Prosciutto este un produs crud-uscat, dar nu este cu adevărat crud. Procesul de uscare cu ajutorul aerului pentru o astfel de perioadă de timp îl face bun de consum. Prosciutto poate fi savurat feliat subțire sau în pizza sau în paste.

Deși carnea roșie procesată este un posibil cancerigen, italienii spun că prosciutto nu se înscrie în această categorie.

În plus, prosciutto este menit să fie savurat în cantități mici și cu moderație, ca parte a unei diete mediteraneene tipice pline de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, ulei de măsline, nuci și semințe.

Consumul de carne roșie

Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) spune că hot dog, cârnații, șunca și slănina sau alte produse din carne roșie sunt probabil cancerigene (1).

Această afirmație se bazează pe o revizuire a peste 800 de studii. Cercetătorii au concluzionat că mâncarea a 50 de grame pe zi de carne roșie procesată poate crește riscul de cancer colorectal cu 18%.

Societatea Americană de Cancer sugerează limitarea aportului de carne roșie procesată și consumarea unei diete bogate în fructe, legume și cereale integrale.

Prosciutto poate fi o problemă pentru sănătate ca și carnea roșie procesată?

Producătorii italieni de prosciutto au răspuns rapid când această îngrijorare despre carnea roșie procesată a apărut la știri.

Un articol din 2015 al Reuters Health News (2) spune că producătorii de șuncă din Parma (probabil una dintre cele mai cunoscute regiuni italiene care produce prosciutto) au îndemnat oamenii să nu intre în panică și să nu se îngrijoreze în privința prosciutto-ului.

Argumentul pentru a nu intra în panică se bazează pe faptul că, deși prosciutto face parte din bucătăria italiană, țara are încă speranță de viață ridicată.

De asemenea, în medie, italienii mănâncă mai puțin de 50g de prosciutto zilnic, iar media este cam de  25 de grame (3).

Este vorba de consum moderat

Un lucru de luat în considerare atunci când mâncăm prosciutto sunt aromele concentrate. Prosciutto este de obicei feliat foarte subțire.

Prin urmare, puteți mânca 2-3 felii și să obțineți multă savoare cu o cantitate relativ mică. Prosciutto poate fi combinat cu pepene sau smochine ca și contrast culinar, iar asocierea acestor două crește densitatea de nutrienți a gustării.

Folosirea acestuia ca o explozie de arome în loc de un aperitiv sau un hot dog sau o bucată de șuncă, poate fi unul dintre secretele italienilor pentru sănătate.

Consumul unei cantități mici de prosciutto este esențial. Ține minte; în medie, italienii mănâncă doar aproximativ 25 de grame de prosciutto pe zi.

Românii mănâncă peste 50 de grame de carne roșie procesată pe zi: șuncă, salam, hot dog, bacon, cârnați sau mezeluri.

Ce altceva mai ai în dietă?

Dieta mediteraneeană este bogată în antioxidanți și fibre din plante cum ar fi legume, fructe și alte rădăcinoase.

De asemenea, este bogată în ulei de măsline, care este o sursă de omega 3 care oferă beneficii antiinflamatorii pentru sănătate.

Peștele este consumat mai des decât carnea roșie și este o componentă de bază a unei mese. Bucătăria italiană face parte din cea mediteraneeană.

Este argumentul italienilor pentru aspectul pozitiv al prosciutto-ului. Poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă, care este bogată în alimente vegetale.

Unul dintre motivele pentru care aportul de carne roșie prelucrat este legat de riscul crescut de cancer colorectal poate fi parțial din faptul că alte alimente dense în nutrienți nu sunt consumate în mod obișnuit cu hot dog, salam, cârnați sau slănină.

O dietă tipică occidentală este săracă în fibre, anumite vitamine, minerale, antioxidanți și omega 3. Prin urmare, este important să luăm în considerare impactul unui aliment în contextul întregii diete.

Ce altceva mai mănânci cu prosciutto și cât mănânci?

Cum să te bucuri de prosciutto

În afara Italiei sau a unei măcelării de calitate, puteți obține prosciutto la majoritatea magazinelor. Rețineți că unele sortimente de prosciutto pot fi realizate diferit de metoda tradițională italiană.

Amintiți-vă, prosciutto este plin de aromă, de aici nevoia de a mânca doar o felie mică, subțire. Este delicios mâncat ca mezel sau poate fi asociat cu pepene, smochine sau ca parte a unui aperitiv.

Dacă folosiți prosciutto într-un fel de mâncare gătit ca: risotto, paste sau pizza, Cooking Light (4) sugerează adăugarea lui în ultimul moment, astfel încât să nu fie prea gătit și tare.

Concluzie: Prosciutto este sănătos de mâncat?

Multe organizații medicale au recomandat reducerea aportului de carne roșie procesată pentru a reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer.

Carnea tocată, afumată sau sărată sunt incluse în această categorie, precum: șuncă, slănină, mezeluri, salam și hot dog sunt exemple de acest fel de carne.

Prosciutto este un produs din porc precum șunca sau slănina, dar nu este procesat la fel. Prosciutto este uscat la aer pe o perioadă lungă de timp.

Prin urmare, efectele asupra sănătății pot fi diferite în comparație cu alte sortimente de carne roșie procesată.
Totuși, acest lucru nu îți permite să mănânci atât de mult prosciutto pe cât ți-ai dori. Ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată, bogată în produse naturale, leguminoase, cereale integrale și uleiuri sănătoase pentru inimă .

Ai nevoie doar de o cantitate mică de prosciutto pentru a da multă aromă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *