Alimentația femeilor înainte și în timpul sarcinii este foarte importantă. De asemenea, este importantă și alimentația bărbaților, pentru a păstra apetitul sexual și funcția de reproducere. Peste 18 milioane de bărbați, cu vârsta de peste 20 de ani, suferă de disfuncție erectilă. Bărbații care suferă sau sunt expuși riscului de diabet sau de boli cardiace pot prezenta un risc mai mare de disfuncție erectilă.
Numărul de spermatozoizi, nivelurile hormonale și alți factori pot, de asemenea, să afecteze fertilitatea masculină. Alimentația este importantă pentru fertilitatea masculină și sănătatea sexuală, iar obezitatea poate afecta fertilitatea.
Pe lângă menținerea unei greutăți optime, alimentele pe care le consumi pot contribui, de asemenea, la protejarea celulelor reproductive de leziunile cauzate de radicalii liberi, precum și la păstrarea sănătății organelor sexuale.
Mai jos sunt câteva alimente sănătoase, care pot avea un efect benefic asupra sănătății sexuale a bărbaților.
Conținut:
Stridii
Stridiile sunt speciale întrucât sunt o bogată sursă de zinc. Zincul are mai multe roluri în organism, inclusiv sinteza ADN-ului, diviziunea celulară, funcția imună, dar are și un rol în dezvoltarea organelor sexuale la copii. Aportul suficient de zinc la bărbați este important și pentru menținerea sănătății sexuale.
O porție de 100 g de stridii oferă mult peste 100% din doza zilnică recomandată de zinc, fiind unul dintre principalele alimente, în privința necesarului de zinc. Obținerea zincului în cantități suficiente ar putea contribui la creșterea calității spermei și ar putea aduce beneficii infertilității masculine (1).
Dacă nu-ți plac stridiile, atunci trebuie să știi că alte alimente cu concentrație mare de zinc sunt: carnea de vită, crabii, homarul, leguminoasele, iaurtul, brânza și năutul.
Legume crucifere
Legumele crucifere includ legumele care conțin sulf și care conțin glucozinolați. Potrivit Institutului National de cancer (2), acești glucozinolați sunt descompuși, în continuare, în diferite elemente care au rol anti-cancer.
Legumele crucifere, printre care varza de Bruxelles, broccoli, varza, conopida, varza creață sau napii, au un miros puternic sau o aromă înțepătoare.
Consumul de legume crucifere este benefic pentru organism, având în vedere că acestea au un conținut ridicat de nutrienți. Conform unor cercetări (3), bărbații care au un aport ridicat de legume cruciferele prezintă un risc mai redus de apariție a cancerului de prostată.
Nutrienții din legumele cruciferele pot contribui, de asemenea, la protejarea sistemului cardiovascular de leziunile provocate de radicalii liberi.
Este important să existe un flux sănătos de sânge la organele sexuale. De asemenea, este bine să știm că bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Prin urmare, este important să mănânci alimente care susțin un flux sănătos de sânge și un pot să scadă riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Banane
Ca și legumele crucifere, bananele conțin mai mulți nutrienți sănătoși pentru inimă. Bananele reprezintă, de asemenea, o importantă sursă de antioxidanți, care protejează celulele împotriva deteriorării.
Bananele au un conținut ridicat de potasiu, ceea ce poate fi util pentru păstrarea tensiunii arteriale. Potasiul este necesar, de asemenea, pentru impulsul nervos, contracția musculară și funcționarea inimii.
Ciocolată neagră
Oamenii care au o circulație deficitară a sângelui prezintă un risc mai ridicat de disfuncție erectilă. Prin urmare, alimentele care conduc la un flux sănătos de sânge sunt bine-venite. S-a demonstrat că flavonoizii din ciocolata neagră ajută vasele de sânge să se dilate.
Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din California, San Francisco (4), oamenii care au consumat zilnic, timp de 2 săptămâni, o mică doză de ciocolată neagră, și-au îmbunătățit capacitatea de dilatare a vaselor de sânge.
Oamenii de știință sugerează că ciocolata neagră conține și un alt compus, numit epicatechin, care ajută la dilatarea vaselor de sânge.
Nu trebuie să uităm că beneficiile cardiovasculare oferite de ciocolată se obțin doar în cazul ciocolatei negre, care are un conținut mai ridicat de flavonoide. Laptele sau ciocolata albă au cantități mai mari de zahăr și mai reduse de flavonoide.
O recomandare generală este să mâncăm aproximativ 30 de grame de ciocolată neagră pe zi, de preferință fără să mai mâncăm alte dulciuri. Consumul excesiv de ciocolată neagră poate duce la creșterea riscului de obezitate, iar aceasta din urmă este contraindicat pentru sănătatea sexuală masculină.
Tomate
Ca toate fructele și legumele, roșiile sunt o bogată sursă de antioxidanți. De exemplu, roșiile conțin un antioxidant numit licopen. Unele cercetări au arătat că există o corelație între consumul de licopen și scăderea riscului de apariție a cancerului de prostată.
De exemplu, o recenzie din 2004 (5) a concluzionat că un aport important de tomate poate ajuta la prevenirea cancerului de prostată. Totuși, efectul a fost destul de mic și a fost observat doar în cazul unui aport foarte mare de produse din tomate.
Prin urmare, pentru a obține cea mai mare protecție împotriva cancerului de prostată prin licopen, se recomandă consumul unei cantități mari de produse din tomate. Licopenul este prezent atât în tomatele crude, cât și în produse cum ar fi sosul și pasta de roșii.
Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv de antocianine. Antocianinele dau culoarea caracteristică afinelor, murelor, zmeurei și căpșunilor.
Aportul ridicat de fructe și legume în dietă este asociat cu reducerea incidenței unor boli cronice, ceea ce este util pentru păstrarea greutății.
Un studiu din 2016 (6) a constatat, de asemenea, că o dietă care are un aport ridicat de flavonoide, cum ar fi antocianinele, este asociat cu reducerea incidenței disfuncțiilor erectile.
Studiul a estimat că aproximativ 35% dintre bărbați suferă de disfuncție erectilă, dar bărbații care consumau mai multe flavonoide aveau procente mai scăzute de disfuncție erectilă.
Prin urmare, se pare că fructele și legumele oferă un beneficiu suplimentar pentru sănătatea sexuală a bărbaților, deoarece ar putea proteja împotriva disfuncțiilor erectile.
Concluzie
Mulți bărbați suferă de disfuncție erectilă sau au alte probleme de sănătate sexuală. Regimul alimentar este important și în cazul femeilor, însă acesta joacă un rol esențial pentru sănătatea sexuală a bărbaților.
În general, obezitatea poate crește riscul de afecțiuni cardiace și de diabet de tip 2 și, de asemenea, poate crește riscul de probleme de fertilitate la bărbați.
Prin urmare, dacă-ți păstrezi greutatea în limitele recomandate, faci un prim pas important pentru păstrarea sănătății generale a corpului. Anumite produse alimentare pot contribui, de asemenea, la promovarea sănătății sexuale a bărbaților.
Stridiile și alte alimente bogate în zinc pot fi benefice pentru sănătatea și fertilitatea spermei.
Alimentele care conțin surse importante de antioxidanți, cum ar fi roșiile, legumele cruciferele și fructele de pădure, pot contribui la protejarea celulelor împotriva degradării datorate agenților cancerigeni și pot oferi protecție și împotriva cancerului de prostată.
Creșterea fluxului sanguin poate fi utilă pentru disfuncția erectilă, iar studiile au arătat că unii compuși din ciocolata neagră ajută la dilatarea vaselor de sânge. Vasele de sânge dilatante pot contribui la creșterea fluxului sanguin și pot oferi beneficii pentru tensiunea arterială.