Legături de pătrunjel proaspăt

Poți scăpa de respirația urât mirositoare cu ajutorul clorofilei?

Culoarea verde a plantelor și algelor este datorată clorofilei. Clorofila vegetală este utilizată în fotosinteză pentru a capta lumina soarelui. Cercetătorii încă studiază modul în care clorofila este absorbită și metabolizată în organismul uman.

Consumul de clorofilă din alimente sau din suplimente alimentare este, adesea, asociat cu anumite beneficii pentru sănătate cum ar fi proprietăți antiinflamatoare, constituirea nutrienților din sânge, combaterea celulelor canceroase, pierderea în greutate, combaterea respirației urât mirositoare sau reducerea mirosului corporal.

Cu toate acestea, lipsesc cercetările care să confirme aceste beneficii asupra sănătății. WebMD (1) sugerează că administrarea de clorofilă intravenos este utilă pentru reducerea durerilor și a simptomelor asociate pancreatitei.

Însă un astfel de tratament trebuie realizat numai sub îndrumarea unui medic de specialitate. Alte presupuse beneficii ale clorofilei asupra sănătății nu au fost momentan confirmate din punct de vedere științific.

Obținerea clorofilei prin creșterea aportului de legume este considerată a fi sigură. Cu toate acestea, dacă ai în vedere să iei un supliment cu clorofilă sau clorofilină (compus sintetic obținut din clorofilă), trebuie să ceri sfatul medicului.

Anumite medicamente pot interacționa cu suplimentul de clorofilă, ceea ce poate crește sensibilitatea la lumina soarelui.

De unde poți obține clorofilă?

Clorofila se găsește, în mod natural, în legumele verzi, cum ar fi salatele verzi, algele, fasolea verde, broccoli și varza.

De asemenea, iarba de grâu, spanacul, pătrunjelul și cresonul sunt unele dintre cele mai importante surse naturale de clorofilă.

Clorofila lichidă, care poate fi adăugată în apă sau alte băuturi, poate fi cumpărată de la unele magazinele naturiste.

Clorofila poate fi găsită în diferite suplimente alimentare. În aceste cazuri, de obicei, este vorba despre clorofilină, deoarece clorofila nu este stabilă.

Clorofila administrată oral  din alimente sau sub formă de supliment alimentar este considerată sigură pentru majoritatea persoanelor.

Cu toate acestea, dacă suferi de afecțiuni medicale sau urmezi orice tip de tratament medicamentos, trebuie să discuți cu medicul înainte de a consuma supliment de clorofilină.

Clorofila și respirația urât mirositoare

Încă din anii 1940-1950 se credea că respirația urât mirositoare ar putea să fie eliminată cu ajutorul clorofilei.

Între timp, medicii au observat că aplicarea clorofilinei pe rănile care miroseau urât conducea la scăderea mirosului.

De asemenea, medicii au administrat clorofilină pacienților care aveau colostomii și ileostomii, pentru a ajuta la scăderea mirosului fecal. Totuși, nu există rezultate științifice care să susțină ideea că mirosul corpului ar putea fi limitat prin consumul de clorofilă.

Un studiu din 2004 (2) a arătat că administrarea suplimentară timp de 3 săptămâni a clorofilinei a ajutat la scăderea mirosurilor specifice unei afecțiuni ereditară numită Trimetilaminurie.

Această afecțiune este asociată cu prezența unui miros de pește în urină din cauza incapacității organismului de a metaboliza trimetilaminele.

Cercetătorii au descoperit că, datorită clorofilinei, au scăzut semnificativ concentrațiile urinare de timetilamină, ceea ce a condus la scăderea mirosurilor.

Nu există prea multe dovezi care să sugereze că respirația urât mirositoare poate fi redusă cu clorofilină. Cu toate acestea, chiar în lipsa unor cercetări temeinice în această privință, este bine să guști puțin pătrunjel, după cină.

Consumul de alimente bogate în clorofilă nu este dăunător organismului; de fapt, ar putea oferi acestuia mai mulți nutrienți. Acest lucru ar fi excelent, chiar dacă nu ar combate respirația urât mirositoare așa cum cred unii.

Clorofila și scăderea în greutate

Un alt efect benefic al clorofilei, pe lângă multe altele, este că aceasta poate ajuta la scăderea în greutate.

Un studiu din 2014 (3) a analizat efectul administrării unor suplimente alimentare din membrane verzi asupra scăderii în greutate.

În total, treizeci și opt de femei au făcut parte fie din grupul care a consumat aceste suplimente alimentare și din grupul placebo. Suplimentele au fost administrate o dată pe zi, timp de 12 săptămâni.

Toți subiecții au fost instruiți să urmeze o dietă sănătoasă și să crească timpul alocat exercițiilor fizice.

Cercetătorii au descoperit că participanți care au consumat suplimentul de membrană a plantelor verzi au pierdut semnificativ mai mult în greutate și au avut niveluri mai scăzute de colesterol în sânge față de grupul placebo.

De asemenea, cercetătorii au observat că grupul care a consumat suplimentul de plante verzi a avut o poftă mai scăzută pentru dulciuri în comparație cu grupul placebo.

Acest studiu sugerează că un supliment de membrană a plantelor verzi, care include clorofilă, poate ajuta la scăderea în greutate. Totuși, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma efectul pe care clorofila îl poate avea asupra pierderii în greutate.

Clorofila și cancerul

Unele studii in vitro, precum și altele efectuate asupra animalelor, au arătat că suplimentele cu clorofilină pot avea efecte antioxidante, ajutând la protejarea împotriva oxidării celulelor.

Unele studii asupra celulelor și animalelor au sugerat proprietăți de combatere a cancerului, în cazul consumului de clorofilă (4).

Încă nu se știu suficiente de multe informații despre modul în care clorofila poate afecta celulele canceroase, fiind nevoie de mai multe cercetări, în special asupra omului.

Există riscuri legate de consumul unor suplimente cu clorofilă?

Obținerea clorofilei din legume este considerată sigură, iar consumul unei diete bogate în legume ce conțin clorofilă este încurajat deoarece aportul ridicat de legume are multe beneficii asupra sănătății.

Consumul de suplimente cu clorofilină poate să-ți coloreze în verde urina sau fecalele. Un alt efect secundar posibil ar putea fi colorarea limbii.

Acestea sunt considerate, în general, efecte secundare nepericuloase. Unele persoane pot avea, de asemenea, diaree, ca efect secundar, în cazul în care consumă suplimente pe bază de clorofilină.

Nu se cunoaște dacă administrarea de clorofilină pe timpul sarcinii sau alăptării poate fi periculoasă. Anumite medicamente pot interacționa cu suplimentele de clorofilă, ceea ce ar putea crește sensibilitatea la soare a pielii.

Clorofila poate fi întâlnită în anumite produse pentru îngrijirea pielii. Aplicarea clorofilei pe răni poate provoca o senzație de arsură sau mâncărime, la unele persoane.

Prin urmare, trebuie să consulți medicul, înainte de a aplica clorofilă pe răni deschise.

Concluzie

Chiar dacă nu există dovezi care să confirme că administrarea de clorofilă poate trata respirația urât mirositoare, consumul de alimente cu clorofilă este recomandat, din multe alte motive.

Legumele verzi sunt o sursă bogată de antioxidanți, minerale, vitamine și fibre.

Clorofila, în forma unor suplimente alimentare, se numește clorofilină. Un supliment de clorofilină poate fi, adesea, considerat util pentru scăderea în greutate, detoxifiere, controlul mirosului corporal etc.

Cu toate acestea, cercetările care validează afirmațiile privind beneficiile clorofilei asupra sănătății sunt limitate. În cazul administrării intravenoase, clorofila s-a dovedit a fi utilă în tratarea simptomelor asociate pancreatitei.

Unele cercetări au arătat că administrarea de clorofilă poate fi utilă pentru scăderea în greutate, însă sunt necesare mai multe dovezi științifice în acest sens.

Studiile efectuate pe celule și animale au arătat că administrarea de clorofilă poate fi utilă în combaterea celulelor canceroase, dar sunt necesare mai multe cercetări și în acest aspect.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *