Felie de grepfrut

Poți să slăbești cu ajutorul grepfrutului?

Fiind o bogată sursă de vitamina C, de substanțe fitochimice și antioxidanți, grepfrutul este benefic sănătății. Dieta cu grepfrut este populară, de ani de zile, dar oare chiar te ajută să slăbești? Există unele cercetări care sugerează că grepfrutul te poate ajuta să slăbești; totuși, nu te aștepta la miracole.

Există, de asemenea, unele contraindicații legate de consumul de grepfrut sau de suc de grepfrut, așa că este bine să discuți cu un medic, în cazul în care urmezi vreo medicație. Iată câteva informații importante legate de dieta cu grepfrut și scăderea în greutate.

Dieta cu grepfrut

Dieta cu grepfrut era utilizată încă din anii 1930, ca o modalitate facilă de a slăbi. Totuși, chiar funcționează?

Ideea dietei este că în grepfrut există compuși care pot accelera arderea grăsimilor. Dieta are multe variații dar, în cea mai mare parte, constă în consumul de grepfrut înainte de fiecare masă, reducerea zahărului și a altor alimente. Dieta are un aport caloric foarte scăzut, uneori până la 800 de calorii.

Dieta este programată să dureze aproximativ 2 săptămâni și este, uneori, promovată ca o modalitate a „scăpa”, rapid, de 10 kilograme. Chiar dacă anumiți compuși din grepfrut pot să crească arderea grăsimilor din corp, ideea că această dietă te poate ajuta să slăbești 10 kilograme în 10 zile este clar o exagerare. Cea mai bună soluție pentru a scădea în greutate este să practici exerciții fizice, împreună cu o dietă sănătoasă.

Utilizarea unei diete cu conținut scăzut de calorii ajută la scăderea în greutate, dar reducerea aportului de calorii sub valoarea de 1.000 pe zi, nu este recomandată, pe termen lung, pentru majoritatea persoanelor active. Trebuie să reții că orice dietă „minune”, care este programată să dureze doar câteva săptămâni, pentru ca să te ajute să slăbești, de obicei, nu este suficientă, în sensul că greutatea corpului va reveni la valorile anterioare.

Beneficii pentru sănătate

O jumătate de grepfrut conține aproximativ 50 de calorii, alături de 2 grame de fibre, aproape 200 mg de potasiu și este o sursă bogată de vitamina A și vitamina C. De asemenea, oferă și o cantitate mică de vitamina B6. Vitaminele A și C acționează ca antioxidanți în organism și protejează celulele. O dietă bogată în alimente cu antioxidanți, cum ar fi grepfrutul, poate ajuta la scăderea riscului de boli cronice, cum sunt bolile de inimă și cancerul.

Grepfrutul are un conținut ridicat de carotenoizi, o formă incipientă de vitamina A, care se găsește în fructele și legumele portocalii, iar grepfruturile roșii sunt mai bogate în licopen antioxidant, care se găsește în fructele și legumele roșii.

Sănătatea inimii

Un studiu din 2006, apărut în Journal of Agriculture and Food Chemistry, a analizat impactul consumului de grepfrut asupra nivelului trigliceridelor din sânge în cazul persoanelor care au un conținut ridicat de grăsimi. Participanții la acest studiu fie au mâncat, zilnic, un grepfrut portocaliu, fie unul roșu, fie nu au mâncat deloc grepfrut. Studiul a durat 30 de zile.

Cercetătorii au descoperit că, după 30 de zile, participanții care au mâncat grepfrut roșu sau portocaliu, zilnic, au avut niveluri mai scăzute de trigliceride în sânge, comparativ cu grupul de control. Participanții care au consumat grepfrut roșu au avut cele mai scăzute niveluri de trigliceride, iar grepfruturile roșii au avut o funcție antioxidantă mai importantă, în comparație cu grupul care a consumat grepfrut portocaliu.

Acest studiu sugerează că dieta pe bază de grepfrut poate fi benefică pentru scăderea colesterolului și a trigliceridelor, grepfrutul roșu având chiar un efect mai pregnant, față de grepfrutul portocaliu, în privința scăderii trigliceridelor.

Scăderea în greutate

Există unele cercetări care sugerează că dieta pe bază de grepfrut poate ajuta la pierderea în greutate. Un studiu din 2006, publicat de Journal of Medicinal Food, a studiat efectul consumului de grepfrut, al consumului de suc de grepfrut, al consumului de suplimente de grepfrut, în comparație cu grupurile care beau suc de mere sau chiar un placebo. Cercetătorii au descoperit că toate grupurile care au consumat grepfrut au pierdut în greutate, iar grupul care a consumat, în fiecare zi, grepfrut a avut cea mai importantă scădere în greutate.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că rezistența la insulină, care poate duce la diabetul de tip 2, a fost semnificativ redusă, în grupul care a consumat grepfrut proaspăt.

Cu toate acestea, un studiu din 2011, din Nutrition and Metabolism, a arătat că nu există nicio diferență în privința pierderii în greutate în cazul participanților la un studiu, care erau obezi și care fie au mâncat grepfrut, fie au băut suc de grepfrut, fie au băut apă înainte de mese, timp de 12 săptămâni. Toate grupurile au slăbit, în timpul celor douăsprezece săptămâni, neexistând vreo diferență semnificativă între grupurile care au consumat grepfrut și celălalt.

Deși grepfrutul conține compuși care pot contribui la creșterea arderii grăsimilor, sunt necesare mai multe cercetări, în acest sens. Cu toate acestea, scăderea în greutate ar putea să fie doar efectul consumului de alimente cu conținut caloric redus. Este posibil să nu existe nimic special în grepfrut, iar efectul pus în evidență în cadrul unor studii să fie determinat de consumul unor alimente sărace în calorii, dar bogate în apă.

Atenție!

După cum se știe, grepfrutul are multe beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi faptul că te ajută să slăbești, reducând și nivelul lipidelor din sânge. Cu toate acestea, dacă urmezi o medicație, trebuie să consulți un medic specialist, în cazul în care dorești să mănânci grepfrut sau să bei suc de grepfrut.

Pot să apară multe interacțiuni între grepfrut și medicamente, în special în cazul celor administrate cardiacilor.

Concluzie

Unele cercetări sugerează că dacă mănânci un grepfrut înainte de mese, acest lucru poate să te ajute la pierderea în greutate și ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Cu toate acestea, alte studii nu au pus în evidență diferențe între cazul în care oamenilor li s-a dat să bea apă, în loc de grepfrut, înainte de masă.

Dieta cu grepfrut ar putea ajuta pe cineva să piardă în greutate pe termen scurt, dar aceasta se datorează, în primul rând, faptului că dieta este săracă în calorii. Grepfruturile au un conținut ridicat de antioxidanți, ceea ce oferă multe beneficii sănătății, inclusiv reducerea riscului de apariție a unor boli cronice. Cu toate acestea, dacă urmezi o medicație, atunci trebuie să discuți cu medicul, înainte de a mânca grepfrut, de a bea suc de grepfrut sau de a lua suplimente pe bază de grepfrut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *