Diferite tipuri de pește proaspăt
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Pot să mănânc pește crud?

Peștele poate fi considerat un aliment plin de nutrienți. Peștele este o sursă proteică de calitate și furnizează vitamine și minerale precum vitamina A, D, seleniu și zinc. Peștele gras precum somonul și tonul sunt surse bune de acizi grași omega 3.

Obținerea unui aport mai mare de omega 3 este recomandată pentru a ajuta la scăderea inflamației în organism și ar putea contribui la reducerea riscului pentru anumite boli.

Anumite culturi consumă pește crud de secole, dar o dietă tipică în stil occidental nu include prea mult sau chiar deloc pește crud.

Consumul de pește crud sau negătit poate fi un concept nou pentru unii oameni.

Este peștele crud un aliment sănătos pentru consum? Siguranța peștelui crud poate depinde de modul în care a fost prelucrat peștele, de unde a provenit și dacă a fost păstrat la temperatura potrivită.

Dacă peștele crud a fost păstrat la temperaturi improprii, există un risc crescut ca peștele să fie o sursă pentru bolile transmise de alimente.

Peștele crud este considerat un aliment potențial periculos din cauza riscului de îmbolnăvire crescut.

Cu toate acestea, în conformitate cu Academia de Nutriție și Dietetică (1), persoanele sănătoase pot consuma cantități rezonabile de pește crud, riscul de a dobândi anumite boli fiind unul redus.

Anumite persoane ar trebui să evite consumul de pește crud

Pe lângă bolile transmise de alimente, contaminarea cu poluanți este o problemă cauzată de carnea de pește.

Locul de unde provin, cât și dimensiunea peștilor poate influența riscul contaminării.

În general, adulții sănătoși pot consuma majoritatea tipurilor de pește fără a-și face griji din cauza contaminării, dar este posibil ca unele persoane să dorească să limiteze consumul de pește din acest motiv.

Peștele crud și bolile transmise prin alimente

Unele dintre principalele preocupări ale bolilor provocate de consumul de pește crud include Salmonella și Vibrio vulnificus (2). Față de 2006-2008, în 2012 a fost o creștere de 43% de infecții cauzate de aceste bacterii.

Gătitul peștelui poate reduce riscul pentru aceste infecții, astfel încât consumul de pește crud este considerat periculos. Paraziții pot exista, de asemenea, în peștele crud, dar congelarea peștilor la o temperatură de -20 ° C timp de cel puțin 7 zile poate ucide paraziții din pește (3).

Prin urmare, consumul de pește congelat anterior este recomandat atunci când consumi pește crud sau ușor gătit. Rețineți că congelatoarele casnice sunt de obicei setate la o temperatură care s-ar putea să nu fie suficient de rece pentru a ucide paraziții din pește.

Atunci când peștele este dezghețat, acesta nu trebuie să atingă o temperatură de peste 40° C. Peștele trebuie să rămână la temperaturi reci.

Persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire transmisă prin alimente

Este posibil ca cineva cu un sistem imunitar compromis să nu poată combate bacteriile din bolile transmise de alimente. Din această cauză, persoanele care au un sistem imunitar slăbit nu ar trebui să consume pește crud.

Persoanele care nu produc destul acid la stomac pot, de asemenea, să evite consumul de pește crud.

Alte persoane care ar trebui să evite consumul de pește crud sunt: femeile însărcinate, persoanele în vârstă și copiii.

Nu este considerat sigur pentru acești indivizi să mănânce pește crud. Dacă nu sunteți sigur dacă ar trebui să consumați pește crud din motive de sănătate, consultați un doctor.

Peștele crud și preocupările împotriva poluanților

Peștele și fructele de mare pot fi o sursă de mercur și de alți poluanți nocivi. Poluarea din aer și din apă se poate infiltra în alimentele pe care le consumăm, iar poluanții intră apoi în corpul nostru.

Dacă nivelurile sunt suficient de ridicate, poluanții pot provoca tulburări cognitive și deteriorarea altor sisteme ale corpului. Consumul în cantități mari de pește crud ar putea crește riscul de intoxicație cu mercur, în funcție de ce tip de pește mănânci.

Un articol din 2014 privind rapoartele de consum (4) descrie un om care a suferit de otrăvire cu mercur din cauza consumului de pește crud folosit pentru prepararea prânzurilor și cinelor de-a lungul săptămânii.

El a mâncat în primul rând pește sabie, ton și biban de mare din Chile, care poate avea un nivel ridicat de mercur.

După ce a suferit probleme de sănătate care nu aveau explicație, analizele de sânge au confirmat că nivelul de mercur din sânge a fost de 13 ori mai mare decât ceea ce este considerat un nivel sigur.

O modalitate prin care poți evita acest risc este să mănânci în primul rând pește care să conțină cantități reduse de mercur, precum somon, creveți sau scoici.

De asemenea, ar trebui să consumați o varietate de fructe de mare pentru a diversifica riscul de contaminare.

În general, se recomandă consumul de pește de 2-3 ori pe săptămână pentru a obține beneficiile omega 3 din pește.

Experții (5) recomandă femeilor și femeilor însărcinate să consume pește cu un conținut de mercur scăzut, cum ar fi: stridii, somon, sardine și scoici.

Ferește-te de ton; tonul este adesea folosit pentru sushi. Acest tip de pește este considerat o sursă ridicată de mercur.

Este recomandabil femeilor însărcinate să evite fructele de mare cu un conținut de mercur ridicat și să aleagă opțiunile cu cel mai scăzut conținut.

Ce așteptări să ai de la un pește crud

Dacă consumați sushi cu pește sau sashimi înseamnă că mâncați pește crud, iar majoritatea oamenilor sunt conștienți de acest lucru. Cu toate acestea, peștele crud ar putea fi inclus și în alte elemente de meniu la care poate nu te-ai aștepta.

Daca pe lista de ingrediente se găsesc denumiri precum: ceviche, crudo, poke, tartar sau Carpaccio, înseamnă că peștele este crud. În cazul în care peștele crud are un miros excesiv de pește, nu îl mânca. Ar putea fi un semn că nu este proaspăt. Carnea trebuie să fie, de asemenea, fermă și strălucitoare.

În cazul în care iei cina la un restaurant, poți întreba chelnerul cum este depozitat peștele și de unde provine.

Concluzie: Ar trebui să consumați pește crud?

Consumul de pește crud este o alegere individuală. Poate fi o sursă bună de proteine, omega 3, vitamine și minerale. Dacă sunteți sănătoși, riscul dumneavoastră de îmbolnăvire transmisă de peștele crud este relativ mic dacă au existat practici sigure de prelucrare a peștelui.

Riscul de a te îmbolnăvi de la peștele crud poate crește dacă nu a fost prelucrat corect sau nu a fost înghețat anterior. Persoanele care prezintă anumite boli nu ar trebui să mănânce pește crud, deoarece sistemul lor imunitar ar putea să nu poată combate infecția.

Ei ar trebui să consume pește care a fost gătit în mod corespunzător. Dacă mâncați pește crud, alegeți mai ales opțiuni de pește cu un conținut mai scăzut de mercur, precum somonul sau sardinele.

Dacă doriți să încercați pește crud cu un conținut ridicat de mercur, precum unele tipuri de ton, mâncați cantități mai mici.

Dacă nu doriți să vă supuneți riscului de îmbolnăviri provocate de alimente din pește crud, mâncați pește care a fost gătit la o temperatură de minimum 60° C.

Verifică preț delicatese din pește aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aspartamul provoacă creșterea în greutate?

Aspartamul este unul dintre îndulcitorii cei mai controversați folosiți în produsele alimentare. Un îndulcitor obișnuit în produsele „dietetice” și „fără zahăr” și utilizat sub diferite

Abdomenul lucrat al unei femei ce a evitat balonarea

11 modalități de a preveni balonarea

Cercetările sugerează că între 6-31% din populația generală se confruntă cu balonare, iar persoanele cu afecțiuni digestive precum sindromul de intestin iritabil pot experimenta balonare

Salată cu brânză tofu și castraveți

Este tofu un aliment benefic?

Tofu se face într-un mod similar cu  brânză. Laptele de soia se prepară și se presează într-o formă de pătrat în timp ce lichidul se