Porție de creveți gătiți în tigaie

Pot să mănânc creveți dacă sunt la dietă?

În ceea ce privește calitatea nutrițională, creveții pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Sunt o sursă bună de seleniu, proteine, totodată săracă în calorii și grăsimi.

Creveții sunt una dintre cele mai bune alegeri de fructe de mare din SUA, alături de somon și conservele de ton. Crevetii sunt saraci in calorii, practic fara grasimi, bogati in proteine ​​si o sursă buna de minerale.

Creveții au un nivel relativ ridicat de colesterol, dar colesterolul alimentar nu sporește riscul bolilor de inimă în cazul majorității oamenilor. Deci, din punct de vedere nutrițional, pot face parte dintr-o dietă echilibrată sănătoasă.

Cu toate acestea, atunci când vă întrebați ce fel de creveți să mâncați sau cât de mulți, este important să luați în considerare și alți factori în afară de eticheta nutrițională.

În SUA, peste 90% din creveți sunt importați din diferite țări. Există îngrijorarea că unele țări care cresc creveți au practici nocive care pot dăuna mediului și pot fi potențial dăunătoare pentru creveții pe care îi consumăm.

Există chiar o preocupare că practicile agricole pot afecta contaminarea creveților sălbatici. Controlul creveților este scăzut; unele estimări sugerează că sub 10% din creveții care intră în SUA sunt inspectați pentru compuși nocivi.

Creveții pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar se recomandă consumul de creveți și achiziționarea de creveți cu moderație.

Valori nutriționale

Creveții fac parte din grupul celor mai slabe alimente proteice. O porție de 100 de grame oferă aproximativ 100 de calorii, mai puțin de 1 gram de grăsime, mai puțin de 1 gram de carbohidrați și 24 de grame de proteine ​​(48% din valoarea zilnică necesară).

Puțin peste 100 de grame, oferă mai mult de 100% din valoarea zlinică necesară pentru mineralul seleniu.

Seleniul este necesar pentru metabolismul hormonilor tiroidieni, sinteza ADN-ului și poate acționa ca un antioxidant în organism (1).

Pe lângă seleniu, creveții oferă și o sursă de vitamina B, fosfor, colină, cupru, iod, magneziu, calciu și potasiu.

Colesterolul din creveți este dăunător?

Consumul de alimente bogate în colesterol, precum creveții și ouăle, a fost asociat în trecut cu creșterea riscului de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, cercetările recente sugerează că nu există o asociere între colesterolul alimentar și creșterea riscului de boli cardiovasculare. O revizuire din 2015 (2) cu 40 de studii a concluzionat că nu există o asociere între colesterolul alimentar și boala coronariană sau accident vascular cerebral.

Asta înseamnă că puteți consuma cât de multe alimente doriți care au un nivel ridicat de colesterol alimentar?

Experții în domeniul sănătății susțin în continuare consumul de colesterol în cantități moderate, atribuite unei diete echilibrate cu fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase pentru inimă.

Cum să îți dai seama dacă creveții sunt sănătoși?

Cum sunt preparați?

Creveții au un număr redus de calorii și ​un conținut ridicat de proteine. Consumul alimentelor sărace în calorii și bogate în proteine ​​poate fi benefic pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, este important să luăm în considerare modul de preparare a creveților.

De exemplu, dacă creveții sunt prăjiți, conținutul de calorii urcă până la 242 de calorii pentru o porție de 100 de grame, de două ori mai mult decât numărului de calorii ai creveților gătiți la abur sau prin fierbere.

Nu vrei să mănânci creveți fierti și simpli? Creveții ușor sățioși cu un ulei sănătos pentru inimă pot oferi un pic de aromă. Adăugarea de ierburi și condimente în timp ce gătiți poate da aromă mâncării fără a adăuga o mulțime de calorii.

Adăugarea de legume colorate poate spori, de asemenea, aroma, textura și valorile nutriționale oricărui fel de mâncare. Fii conștient că sosurile pot fi o sursă de zahăr și pot fi surprinzător de bogate în calorii.

De unde sunt creveții?

O altă considerație pentru a măsura dacă creveții sunt sănătoși depășește eticheta valorilor nutriționale. Întrebarea este, de unde provin creveții?

Un raport al consumatorului a constatat că 60% din peste 300 de probe de creveți congelați au fost pozitivi pentru Salmonella, Vibrio, Listeria sau E. coli (3).

Urmele de antibiotice au fost, de asemenea, găsite în 11 dintre probele de creveți importați. De ce creveții ar conține urme de antibiotice? Creveții de fermă pot fi crescuți în spații înghesuite, iar antibioticele pot fi administrate pentru a limita răspândirea bolilor în coloniile de creveți de fermă.

Acordarea de antibiotice creveților este considerată ilegală în SUA, dar alte țări ar putea face în continuare acest lucru. Deoarece atât de puține probe sunt inspectate, poate fi ușor pentru creveții contaminați să intre în aprovizionarea cu alimente în SUA.

Cum puteți alege creveții cu cel mai mic risc pentru bacterii sau reziduuri de antibiotice?

Alegeți creveții sălbatici pentru un risc de contaminare redus. Știrile privind siguranța alimentară sugerează consumul creveților cruzi și sălbatici din SUA și Argentina, deoarece au avut cel mai scăzut nivel de bacterii din acest studiu.

The Monterey Bay Aquarium Seafood oferă, de asemenea, recomandări pentru cele mai bune surse de creveți. În general, creveții crescuți în iazuri din SUA, Canada, America Centrală și de Sud sunt considerate cele mai bune alegeri pentru fructe de mare, alături de creveții prinși sălbatici din SUA.

Există, de asemenea, certificări eco pe care le puteți căuta pe ambalajele creveților. Aceste certificări sugerează existența unor practici de pescuit durabile care limitează distrugerea sistemelor de apă naturale și eco.

Exemplele de etichete pe care să le cauți includ: Naturland, Acvacultura Stewardship Council sau Întreaga piață a produselor alimentare crescute în mod responsabil.

Concluzie: Sunt creveții sănătoși?

În ceea ce privește calitatea nutrițională, creveții pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Sunt o sursă bună de seleniu, proteine ​​și săracă în calorii și grăsimi.

O altă considerație atunci când alegeți orice tip de fructe de mare este de unde provin și cum a fost prins?

Majoritatea creveților din SUA sunt importați din țările asiatice. Unele studii au descoperit că în alte țări, creveții pot conține niveluri de bacterii sau reziduuri de antibiotice.

Dacă consumați creveți care au bacterii și nu îi gătiți la temperatura corespunzătoare, te-ar putea îmbolnăvi.

Dacă doriți să consumați creveți ecologici, cu un risc redus de bacterii, reziduuri de antibiotice, căutați etichetele pe ambalaj care sugerează practici durabile și de unde provin creveții.

Fiți conștienți că termenul „natural” nu are nici o semnificație semnificativă pe pachetele alimentare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *