Castraveți proaspăt spălați
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Pot castraveții să te ajute să slăbești?

După cum se știe, castraveții sunt un aliment care hidratează și o bogată sursă de vitamine și minerale. Castraveții sunt, în mare parte, constituiți din apă, deci au un aport foarte redus de calorii. Există două tipuri importante de castraveți: în primul rând, sunt cei care proaspeți, care pot fi consumați imediat, aceștia fiind, de obicei, disponibili în majoritatea magazinelor alimentare, apoi sunt cei pentru murături.

Castraveții fac parte din aceeași familie de plante ca pepenele și dovlecelul și sunt, de fapt, considerați un fruct, nu o legumă (1). Deoarece castraveții conțin atât de puține calorii și atât de mulți nutrienți, pot fi un aliment util pentru slăbit.

O dietă bogată în fructe și legume oferă multiple beneficii organismului, putând fi benefică și pentru slăbit.

Conține puțină energie concentrată, dar oferă foarte mulți nutrienți

O porție de 100 de grame sau, aproximativ, 1 cană de castraveți cruzi, conține doar 15 calorii și nu conține aproape deloc grăsimi.

O astfel de porție îți va oferi, de asemenea, aproximativ 1 gram de fibre, 150 mg de potasiu și urme calciu, fier, magneziu, zinc, vitamina B și C, precum și 16 micrograme de vitamina K (2).

Alimentele cu densitate redusă de energie pot să te ajute să slăbești. Într-adevăr, alimentele care au un aport scăzut de calorii, însă au conținut ridicat de apă, cum sunt castraveții, pot să-ți dea un sentiment de sațietate.

Un studiu din 2007 (3) a constatat că, atunci când femeile obeze au fost supuse unei diete cu conținut redus de grăsimi sau unei diete cu conținut redus de grăsimi plus un aport mai mare de fructe și legume, grupul care a consumat mai multe fructe și legume a avut un sentiment de sațietate, de-a lungul întregii perioade.

Ambele grupuri au slăbit dar, în general, grupul care a consumat fructe și legume a avut o dietă cu densitate energetică mai mică.

Înlocuind alimentele hipercalorice prin fructe și legume, vei reuși să scazi și aportul de calorii, în organism.

Beneficii pentru sistemul circulator

Unele studii sugerează că o dietă bogată în legume poate scădea riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Dietele bogate în legume, cum sunt cea din Okinawa și cea mediteraneeană, sunt asociate cu o așteptare mai mare de viață și cu reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.

Motivele sunt următoarele: aceste diete sunt bogate în antioxidanți și nutrienți, iar ambele stiluri de viață sunt active.

Cu toate acestea, întrucât au un aport ridicat de legume, aceste diete oferă și o sursă relativ mare de nitrați.

Legumele sunt o sursă importantă de nitrați dietetici, care se pot transforma, în sânge, în oxid de azot (4). Acest oxid de azot poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce important pentru ca acestea să rămână sănătoase.

Legumele, inclusiv castraveții, sunt o sursă de potasiu, magneziu și calciu, nutrienți importanți pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Așadar, consumând castraveți și alte legume, vei avea o dietă care te ajută să slăbești, protejând, în plus, și sistemul cardiovascular.

Efect hidratant

Întrucât castraveții conțin multă apă, consumul acestora poate să ajute la hidratarea organismului. Într-adevăr, întrucât conțin aproximativ 95% apă, castraveții pot ajuta la hidratarea organismului aproape la fel ca o cană cu apă, atunci când îți este cald sau sete.

Hidratarea suficientă este importantă din mai multe motive, inclusiv pentru faptul că te ajută să slăbești. Dacă ești deshidratat și încerci să slăbești, ai putea mânca mai mult, deoarece creierul tău încearcă să se alimenteze și cu lichide.

Dacă îți este poftă să mesteci ceva, încearcă să mănânci castraveți sau alte alimente cu conținut ridicat de apă, pentru a rămâne bine hidratat.

Sănătatea oaselor

La fel ca verdețurile, castraveții sunt o sursă de vitamina K. Un articol din 2007 (5) a concluzionat că există o corelație între aportul de vitamina K și sănătatea oaselor.

Studiile au arătat că, atunci când există un deficit de vitamina K, poate să scadă densitatea minerală a oaselor și să apară riscul de fracturi. Așadar, pentru protecția oaselor, este important să-ți procuri suficientă vitamină K, direct din alimentele pe care le consumi.

De asemenea, castraveții conțin și mici cantități de calciu. Astfel, dacă consumi mai mult de o cană de castraveți pe zi, atunci poate să-ți crească aportul de calciu și de vitamina K, care sunt necesare pentru sănătatea oaselor.

Pesticidele și castraveții

Grupul de lucru pentru mediu (EWG) încadrează castraveții pe lista alimentelor murdare. Această listă este destinată a fi un ghid pentru consumatorii care doresc să-și cumpere fructe și legume care conțin mai puține reziduuri de pesticide.

În general, dacă dorești să reduci reziduurile de pesticide, este recomandat să-ți procuri alimente organice sau să le alegi pe cele pentru care s-au folosit metode neconvenționale de cultivare.

Asta înseamnă că ar trebui să eviți castraveții? Nu! Dacă poți să-ți permiți să cumperi castraveți organici, atunci asta ar fi cea mai bună variantă. Dacă nu, pur și simplu, ai grijă să speli foarte bine castraveții, înainte de a-i mânca.

Moduri creative de a consuma castraveți

Cum poți să ai un aport mai mare de castraveți? Cel mai bine este dacă vei consuma castraveții ca pe o gustare crocantă dar, dacă nu-ți plac așa, poți alege și alte moduri de a-i mânca.

Poți adăuga felii de castravete la băuturi, de preferință împreună cu apă, pentru un plus de aromă și nutrienți.

Poți utiliza, de asemenea, castraveți tăiați gros, împreună cu alimente precum humus, guacamole sau unt de nuci. Dacă-ți prepari singur smoothie-urile, adaugă în ele câțiva castraveți, pentru ca să obții un gust mai răcoritor. Desigur, castraveții se pot consuma și împreună cu orice salată sau sandwich.

Concluzie

Întrucât castraveții, la fel ca toate fructele și legumele, au un conținut foarte redus de calorii, dar bogat în apă și nutrienți, pot fi un aliment util pentru slăbit. Mai multe studii au arătat beneficiile unei diete bogate în fructe și legume, între aceste beneficii fiind și scăderea riscului cardiovascular.

Castraveții sunt și o sursă de vitamina K, ceea ce poate fi benefic pentru sănătatea oaselor. Studiile au arătat că dietele care nu conțin suficientă vitamina K pot să conducă la o densitate osoasă scăzută și pot crește riscul de fracturi.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *