Dieta cu ouă poate fi considerată în două feluri: fie o dietă constituită aproape în totalitate din ouă, fie o dietă mai bogată în proteine cu un conținut scăzut de carbohidrați, care încorporează ouăle ca sursă primară de proteine.
Acest plan dietetic este în mod natural sărac în calorii și bogat în proteine, concept similar cu multe alte diete.
Consumul unor cantități mai mari de proteine slabe la fiecare masă poate ajuta la controlul apetitului și la menținerea masei musculare prin pierderea în greutate.
Ouăle sunt o sursă proteică de calitate precum și o sursă de vitamine și minerale. În trecut, ouăle au fost evitate deoarece au o cantitate mare de colesterol și conțin grăsimi saturate.
Cu toate acestea, sănătatea inimii nu este atât de afectată de ouăle din alimentație așa cum se credea anterior.
Dacă mănânci doar (sau mai ales) ouă, poți slăbi. Totuși, acest regim alimentar este dezechilibrat și nu vei obține aporturi adecvate de alți nutrienți.
Alimentația cu un aport caloric redus te poate ajuta să scazi rapid de greutate, dar odată ce îți reglezi aportul alimentar și te întorci la o dietă echilibrată, kilogramele în plus se pot reîntoarce numaidecât.
Conținut:
Valoarea nutritivă a ouălor
Un ou mare furnizează 6 grame de proteine și are aproximativ 70 de calorii. Nu există carbohidrați în ouă, dar există aproximativ 5 grame de grăsime într-un ou (6% din valoarea zilnică) și 185 mg de colesterol (62% din valoarea zilnică).
Din conținutul de grăsime dintr-un ou, aproximativ o treime este grăsimea saturată. Restul sunt grăsimi nesaturate care sunt considerate sănătoase pentru inimă. Acestea au, pe deasupra, puține calorii.
De fapt, conform American Egg Board (1), ouăle conțin (în cantități diferite) aproape fiecare tip de vitamine și minerale esențiale necesare sănătății umane.
Un ou mare oferă:
6% din valoarea zilnică de vitamina D
6% din valoarea zilnică de fier
15% din valoarea zilnică de riboflavină și B12
35% din valoarea zilnică de biotină
10% din valoarea zilnică de zinc
25% din valoarea zilnică de seleniu
25% din valoarea zilnică de colină
Ouăle sunt o sursă bună de colină. Aceasta este un nutrient care, recent, a ajuns în atenția consumatorilor. Colina promovează activitatea celulară normală, funcția hepatică și este necesară pentru transportul nutrienților în întregul corp (2).
Ouăle și sănătatea inimii
Chiar dacă ouăle oferă numeroase substanțe nutritive, un potențial aspect negativ este cantitatea de colesterol pe care o conțin. Acesta este motivul pentru care, în trecut, am fost avertizați să limităm aportul de ouă în alimentația de zi cu zi.
Există un procent mic din populație care răspunde într-un mod hiperactiv la aportul alimentar de colesterol și la creșterea cantității de colesterol din sânge.
Pentru majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar are un impact redus asupra nivelului de colesterol din fluxul sanguin.
O metaanaliză din 2016 (3) a consumului de ouă și a riscului de boli coronariene
Rezultatele cercetărilor sugerează faptul că ouăle consumate moderat (un ou pe zi) pot fi asociate cu un risc scăzut de accident vascular cerebral și nu există o legătură clară între aportul acestora și riscul crescut de boli cardiovasculare.
Nu ar trebui să ne concentrăm pe aportul dietetic de colesterol. O dietă cu conținut scăzut de grăsimi saturate, carbohidrați rafinați și băuturi îndulcite poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Combinarea acestei diete cu un aport ridicat de fructe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase pentru inimă, lipsa fumatului, exerciții fizice și un consum moderat de alcool este considerată cea mai bună modalitate de a reduce riscul de boli cardiovasculare (4).
Cum arată o dietă pe bază de ouă?
Există mai multe variante dar, în general, ouăle sunt alimentele principale din această dietă. La micul dejun poți mânca 1-2 ouă fierte cu fructe (de exemplu struguri) sau o omletă cu legume. Prânzul și cina pot include proteine slabe, cum ar fi pui, pește sau ouă, cu porții de legume. Fructele și legumele cu conținut redus de carbohidrați sunt permise de asemenea. Acest plan de dietă este destul de strict și poate fi prea sărac în grăsimi.
S-ar putea să te simți destul de flămând din cauza acestui plan alimentar, chiar dacă oferă un aport proteic ridicat.
O altă variantă a acestei diete se bazează pe consumul de ouă fierte. Acest plan de dietă nu este recomandat deoarece este extrem de dezechilibrat. Nu trebuie să mănânci doar ouă fierte ca să slăbești!
Partea negativă a dietei pe bază de ouă
Ori de câte ori un plan dietetic respinge anumite grupuri de alimente sau ne limitează alegerile la doar câteva variante, este bine să fim atenți. Consumul unei varietăți de alimente este recomandat pentru sănătatea generală. Acestă dietă are foarte puține calorii și carbohidrați.
Vei pierde în greutate în urma acestei diete? Da.
Este bună pentru pierderea în greutate pe termen lung? Nu chiar deoarece este foarte limitată.
Concentrarea pe proteine și legume poate fi o strategie cheie pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, adăugarea altor alimente pline de nutrienți, cum ar fi nuci, semințe, ulei de măsline, fructe, cereale integrale și leguminoase oferă varietate, dar și substanțe nutritive sănătoase pentru corp.
Dieta cu ouă și pierderea în greutate
Ouăle pot face parte dintr-o dietă echilibrată, cu scopul pierderii în greutate. Acestea oferă numeroase substanțe nutritive, sunt în mod natural sărace în calorii și o sursă bună de proteine.
Un studiu din 2008 (5) a comparat pierderea în greutate a unui grup de participanți supraponderali sau obezi. Participanții au fost repartizați într-unul din cele patru grupuri: ouă pentru micul dejun (E), ouă pentru micul dejun și dietă săracă în calorii (ED), pâine pentru micul dejun (B) sau mic dejun cu pâine și o dietă cu un conținut scăzut de calorii (BD).
După 8 săptămâni, grupul ED a avut o pierdere în greutate mai mare comparativ cu grupul BD. Ambele grupuri au fost instruite să nu consume mai mult de 1000 de calorii, sărace în grăsimi.
Grupurile B și E nu au fost instruite să restricționeze caloriile. Toate grupurile au consumat aceeași cantinate de calorii la micul dejun.
Grupele E și B nu au avut pierderi în greutate semnificative. Cercetătorii au concluzionat că încorporarea ouălor ca parte a unei diete sărace în calorii poate fi benefică pentru pierderea în greutate.
Cu toate acestea, doar consumul de ouă nu va avea ca rezultat scăderea în greutate. Pentru acest lucru este nevoie de o combinație între aportul alimentar total, un stil de viață sănătos, factori medicali și genetici.