Profesioniștii în nutriție nu pot ajunge la un consens în prinița ouălor. De-a lungul timpului au fost considerate ca fiind rele, apoi bune, apoi rele… În ziua de azi acestea sunt văzute ca fiind benefice pentru sănătate. Ouăle sunt o sursă de proteine și au multe vitamine și minerale. Cu toate acestea, ele sunt și bogate în colesterol și grăsimi, motiv pentru care beneficiile lor au fost contestate în trecut.
Iată ce trebuie să știi despre valoarea nutritivă a ouălor.
Conținut:
De ce au ouăle o reputație proastă?
Motivul pentru care au o reputație proastă este faptul că un ou mare are aproximativ 200 mg de colesterol și aproximativ 6 grame de grăsimi. Pentru sănătatea inimii este recomandată limitarea aportului de colesterol la 300 mg pe zi. Deci, dacă mănânci un ou pe zi, ești foarte aproape de limită. Acesta este motivul pentru care trebuie să fi prudent, în special dacă ai factori de risc pentru boli cardiovasculare.
Cu toate acestea, acum se știe că aportul de colesterol alimentar nu are un impact negativ puternic asupra nivelului de colesterol din sânge, spre deosebire de grăsime si zahărul dietetic. Unele persoane pot fi nevoite să evite un aport ridicat de colesterol. Dacă ai întrebări despre acest subiect, discuă cu medicul de familie.
Beneficiile pentru sănătate ale albușurilor
Vei consuma doar proteine și te vei lipsi de colesterol atunci când consumi doar albușul unui ou. Aceasta este o alternativă la îndemână pentru persoanele care urmăresc o dietă cu un conținut scăzut de colesterol.
Ouăle sunt considerate o sursă concentrată de proteine; un albus furnizează aproximativ 7 grame de proteine. Din această cauză, albusurile sunt o alegere preferată de culturiști, deoarece conțin proteine și nu au o cantitate semnificativă de grăsimi sau carbohidrați. Acestea contin si o cantitate mica de riboflavina.
Beneficiile pentru sănătate ale gălbenușurilor
Galbenusurile nu conțin la fel de multe proteine, dar ofera multe alte beneficii nutritive. Acestea conțin colină, un compus necesar sănătății creierului. De asemenea contin vitamina A, folati, vitamina B-12, seleniu, fier, zinc si vitamina B6. Mai mult, galbenusurile sunt printre puținele alimente care conțin în mod natural vitamina D.
Unul dintre motivele pentru care unii profesioniști din domeniul sănătății sunt acum în favoarea consumului de ouă (întregi), este faptul că gălbenușurile sunt pline de vitamine și minerale importante pentru sănătate.
Ouăle și sănătatea inimii
Așa cum am menționat mai sus, ouăle nu au fost considerate intotdeauna ca fiind benefice. Majoritatea studiilor sugerează că un consum moderat de ouă (până la un ou pe zi) nu va crește riscul de creștere a colesterolului din sânge sau de boli cardiace.
De exemplu, un studiu din 2006 al British Journal of Nutrition a analizat aportul de ouă și boala coronariană (BC) cu un nivel de colesterol ridicat la bărbați și femei japoneze de vârstă mijlocie. Cercetătorii au descoperit faptul că aportul unui ou pe zi nu a fost asociat cu un risc crescut de BC.
Așadar, asta înseamnă că putem mânca cât mai multe ouă vrem? Majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății propun un aport moderat. De asemenea, alte condiții de sănătate a inimii pot totuși justifica un aport mai scăzut de colesterol. Un studiu realizat în 2008 a concluzionat faptul că mâncând mai mult de un ou pe zi poate crește riscul de insuficiență cardiacă la bărbați.
Alegerea dintr-un ou întreg sau un albuș
Majoritatea oamenilor se pot bucura de un ou întreg pe zi fără a crește riscul de afecțiuni cardiace. Mai mult de 1 ou pe zi poate crește riscul pentru unele persoane, în timp ce alte persoane pot fi capabile să mănânce mai mult decăt atat făra a avea probleme de sănătate. Colesterolul alimentar nu afectează colesterolul din sânge, spre deosebire mulți alți factori alimentari.
Dacă un medic ți-a spus să reduci aportul de colesterol din motive medicale, este mai bine să consumi doar albușul unui ou. Cei ce caută surse concentrate de proteine (precum culturiștii) consumă, de asemenea, doar albușul.
Ambele variante reprezintă alegeri sănătoase. Gălbenușurile de ou oferă multe vitamine și minerale care lipsesc atunci când mănânci doar albușuri.
Fii conștient de faptul că unele albusuri din comerț conțin coloranți si conservanți artificiali pentru a le da o apariție mai naturală. Verifică etichetele înainte de a cumpăra albușuri separate!