Ouă crude proaspete crescute natural
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ouăle crude sunt periculoase?

În trecut ni s-a spus să evităm consumul de ouă. Astăzi, experții ne recomandă exact contrariul. Ouăle sunt bogate în vitamine, minerale, proteine, antioxidanți, dar au puține calorii. Acestea sunt o sursă proteică eficientă, cu biodisponibilitate ridicată.

Ouăle oferă, de asemenea, grăsimi saturate și au un nivel relativ ridicat de colesterol, acesta fiind motivul principal pentru care nu au fost întotdeauna considerate bune din punct de vedere nutrițional. Majoritatea oamenilor sănătoși pot mânca aproximativ 7 ouă pe săptămână fără a observa efecte negative asupra sănătății (1).

Cu toate acestea, persoanele cu diabet sau alte afecțiuni de sănătate ar putea fi nevoite să reducă aportul de colesterol.

Majoritatea oamenilor le folosesc pentru coacerea prăjuturlor. Totuși, ouăle crude sunt populare în rândul oamenilor care încearcă să consume un nivel foarte ridicat de proteine. De multe ori ouăle ochiuri sunt servite puțin crude. Același lucru se întâmpla si când acestea sunt folosite la sosuri precum maioneza.

Un risc al consumul de ouă crude este contaminarea cu Salmonella. Centrul pentru Știință în Interes Public (2) a descoperit că ouăle crude au fost responsabile pentru peste 350 de focare de contaminare cu Salmonella între 1990 și 2006.

Ouăle pasteurizate sunt considerate sigure pentru a fi consumate sub formă brută, dar pot exista și alte dezavantaje ale consumul de ouă crude, indiferent dacă sunt sau nu pasteurizate.

Riscul infectării cu Salmonella

Salmonella este una dintre principalele bacterii transmise prin alimente din întreaga lume, iar ouăle reprezintă una dintre cele mai mari surse ale acesteia. Această bacterie poate ajunge la oameni doar prin alimente crude.

Motivele contaminării cu Salmonella pot fi mărimea stolului de găini, vârsta acestora, nivelul de stres al păsării, transportul, contaminarea mediului sau manipularea necorespunzătoare a ouălor (3).

Studiile privind diferențele de contaminare cu Salmonella între gama liberă și cea organică nu sunt concludente. Prin urmare, doar pentru că un ou provine de la o pasăre de gamă liberă, acest lucru nu înseamnă ca nu este expus la același risc.

Persoanele cu sisteme imunitare compromise pot fi mai susceptibile la intoxicația cu Salmonella din ouă crude sau nepreparate corespunzător. Aceste persoane pot fi femeile însărcinate, copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele care iau medicamente pentru scăderea imunității.

Curățarea, transportul, depozitarea și manipularea corespunzătoare a ouălor scad semnificativ riscul de îmbolnăviri. Consumarea ouălor fierte scade, de asemenea, acest risc.

Ouă pasteurizate

Un alt mod de a reduce riscul îmbolnăvirii cu Salmonella este pasteurizarea sau iradierea produselor din ouă (4).

De fapt, companiile care fac ouă pasteurizate (5) susțin că acestea nu vor fi dăunătoare pentru sănătate. Mai mult, USDA recomandă, de asemenea, să folosim ouă pasteurizate dacă vrem să le consumați crude sau necoapte.

Pe de altă parte, ouăle pasteurizate au un conținut nutrițional mai mic în comparație cu ouăle nepasteurizate (6).

Diferențe nutriționale între ouăle crude și cele fierte

De reținut este faptul că o cantitate mare de ouă crude poate duce la niveluri scăzute de biotină.

Biotina este necesară atât pentru pentru metabolizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor pentru energie, cât și pentru a construi noi proteine în organism. Deficitul de biotină este rar, dar simptomele pot include pierderea părului, uscarea pielii și crăparea buzelor.

Un studiu din 2015 (7) a constatat că există diferențe în absorbția carotenoizilor ouălor fierte și celor crude. Carotenoizii sunt un precursor al vitaminei A și funcționează ca antioxidanți. Absorbția carotenoidelor a fost semnificativ mai mare după consumul de ouă fierte sau prăjite, spre deosebire de ouăle crude.

Îngrijorări în privința alergenilor

Copiii pot fi mai sensibili la diferențele de alergeni între ouăle fierte și cele crude. Alergia la ouă este cea mai comună în rândul copiilor, dar ouăle fierte sunt de obicei tolerate de către aceștia. Consumul de ouă crude poate duce la reacții adverse.

Dacă ai alergie la ouă, discută cu medicul tău înainte de a folosii ouă crude sau fierte într-o rețetă, deoarece toleranța individuală poate varia.

Ce trebuie să știi despre aluatul prăjiturilor

Lăsând Salmonella la o parte, putem mânca aluat necopt? Cu toții am făcut-o în copilărie. Acest lucru poate fi problematic și nu doar din cauza consumului de ouă crude.

Potrivit unui articol NPR (8) din iulie 2016, făina necoaptă din aluatul de biscuiți ar putea amplifica riscul pentru toxiinfecție alimentară. Multe persoane cred că aceste infecții se datorează ouălor, dar făina crudă poate fi și ea o sursă.

Experții sugerează că grâul poate fi contaminat cu E. coli (în câmp, de la animale) sau poate fi expus la acesta prin metode de manipulare necorespunzătoare. Prin urmare, gândește-te de două ori înainte de a linge lingura cu care ai amestecat aluatul de prăjiturii.

Concluzie

Ouăle crude sunt considerate sigure dacă sunt pasteurizate. Cele nepasteurizate pot crește riscul pentru Salmonella. Ouăle iradiate prezintă, de asemenea, un risc mult mai redus. Rețineți că toate țările au reguli diferite pentru producătorii de ouă în ceea ce constă reducerea riscului de îmbolnăvire.

Consumul de ouă crude poate scădea semnificativ absorbția biotinei. Unii nutrienți ai ouălor nu sunt absorbiți de către organism atunci când sunt mâncați sum formă crudă, cum ar fi carotenoizii antioxidanți. Persoanele cu alergii pot fi mai sensibile la ouăle crude în comparație cu cele fierte sau prăjite.

Dacă ai întrebări suplimentare în privința ouălor crude, discută cu un doctor care îți cunoaște istoricul medical.

 

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucăți de bacon cu grăsime prăjite în tigaie

E bine să mănânci slănină?

Pentru mulți, slănina este un aliment îndrăgit la mic dejun. Baconul este o sursă de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Aceste substanțe nutritive mâncate în exces

Diferite sortimente de bere servită la draft

Este berea benefică pentru organism?

Consumul moderat de vin este asociat cu unele beneficii pentru sănătate, însă consumul de bere este adesea asociat doar cu dezvoltarea celebrei burți de bere.