Ouă proasăt adunate din ogradă
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Din ce categorie alimentară fac parte ouăle?

Ouăle sunt considerate produse de origine animală, precum laptele sau carnea, dar acestea nu sunt făcute din lapte. Prin urmare, nu sunt considerate produse lactate. În mod evident, acestea nu provin nici din carnea de pasăre.

Deși ouăle pot fi depozitate alături de produse lactate, este evident că acestea nu fac parte din aceeași categorie de alimente. În același timp, deși sunt alimente de origine animală, ouăle nu pot fi catalogate drept produse din carne de pasăre.

Prin urmare, deși au anumite caracteristici comune cu alte alimente de origine animală bogate în proteine precum carnea, ouăle au, la rândul lor, particularități specifice. 

Deoarece ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt toate alimente de origine animală, putem sesiza anumite proprietăți comune. De exemplu, toate conțin proteine și nu conțin multe fibre. Toate oferă o sursă de vitamine și minerale, dar în cantități diferite.

De exemplu, produsele lactate sunt o sursă bună de calciu spre deosebire de ouă și carne.

Produsele lactate

Laptele, iaurtul și brânza sunt produse lactate. USDA recomandă adulților să consume echivalentul a 3 căni pe zi din produsele lactate.

Aceasta poate include 1 cană de lapte (sau lapte de soia), iaurt, 40 g de brânză sau 60 g de brânză procesată. Un ou nu este echivalentul acestor recomandări! 

Toate alimentele lactate conțin calciu, dar conținutul lor de grăsimi poate varie. USDA ne recomandă să consumăm lactate cu un conținut mai scăzut de grăsimi. Aceste produse conțin, de asemenea, nutrienți unici care pot provoca probleme de sănătate anumitor persoane. Lactoza glucidică, zerul sau cazeina pot dezvolta reacții alergice sau gastrice. 

Cu toate acestea, ouăle nu au acești compuși. Prin urmare, dacă unei persoane îi este recomandat să evite lactatele din cauza intoleranței, ea poate consuma ouă în continuare.

Carnea de pasăre

Carnea de pasăre face parte din grupul alimentar proteic deoarece are un conținut ridicat de proteine ​​și puțini carbohidrați. Oferă mai multe proteine decât produsele lactate, dar, spre deosebire de acestea, conține mult mai puțin calciu.

Mai mult, sunt o bună sursă de fier, vitamine B și magneziu.

Femeilor în vârstă de peste 51 de ani li se recomandă să consume 140 g de proteine ​​pe zi, iar bărbaților cu vârsta de peste 51 de ani li se recomandă să consume aprozimativ 155 g. Carnea de pasăre se încadrează in aceste recomandări.

Ouăle fac și ele parte din grupul alimentar proteic. De aceea, un ou reprezinta echivalentul a 28 de grame din recomandările menționate anterior.

Unicitatea ouălor

Deoarece sunt bogate în proteine, ele fac parte din grupul alimentelor proteice. Un ou conține aproximativ 6 grame de proteine. Dar unicitatea lor provine din conținutul de vitamina D, colină și seleniu (1).

De asemenea, conțin luteină și zeaxantină. În gălbenușul oului putem găsi majoritatea vitaminelor, mineralelor și colesterolului. Proteinele se găsesc în mare parte în albuș. 

Un ou întreg conține 13 nutrienți esențiali. Profilul nutrițional al ouălor este mai apropiat de cel al cărnii de pasăre.

Câte ouă este recomandat să mănânci?

Ouăle au fost asociate cu creșterea riscului bolilor de inimă deoarece au un nivel ridicat de colesterol. Toate alimentele de origine animală oferă colesterol dietetic, dar ouăle conțin o cantitate mai mare din această substanță.

Totuși, cercetările recente afirmă că nu ar trebui să fim îngrijorați din pricina consumului de ouă.

Un articol din 2013 (2) a constatat că 1 ou pe zi NU a fost asociat cu creșterea riscului de boli cardiace sau accidente vasculare cerebrale. Prin urmare, consumul acestui aport recomandat de ouă nu mai este asociat cu îmbolnăvirea.

Dacă cineva are o altă problemă de sănătate sau un risc crescut pentru boli de inimă, ar trebui să se adreseze medicilor referitor la introducerea ouălor în alimentație.

Concluzie

Deși ouăle nu fac parte din grupul lactatelor sau al cărnurilor, aceasta sunt o sursă bună de proteine. Chiar dacă majoritatea ouălor pe care oamenii le mănâncă provin de la găini, ouăle pot proveni și de la alte animale.

Acestea nu aceleași valori nutritive precum carnea de pasăre. Ouăle beneficiază de un amestec unic de 13 nutrienți esențiali și pot avea diferite concentrații de vitamine și minerale în comparație cu carnea de pasăre.

Studii recente sugerează că a consuma un ou pe zi nu va crește riscul de boli de inimă pentru un adult sănătos.

Carnea de pasăre, ouăle și alimentele lactate pot oferi beneficii unice. Consumul unei varietăți din aceste alimente poate oferi surse bune de proteine și o multitudine de vitamine și minerale.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Carne de burgeri așezată pe grătar

Ce sunt grăsimile saturate?

Există trei tipuri principale de grăsimi (în special trigliceride) găsite în alimente: grăsimi saturate, mononesaturate și polinesaturate. Numele acestor diferite tipuri de grăsimi se referă

Felii de prosciutto pe un tocator.

Prosciutto este un aliment sănătos?

Dacă ați fost vreodată în Italia sau sunteți familiar cu bucătăria italiană, știți că prosciutto este un aliment important al bucătăriei italiene. Prosciutto este adesea considerat