Cofrag cu ouă
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Câte ouă ar trebui să consumăm pe săptămână?

Ouăle au căpătat o reputație proastă în lumea nutriției. Ele au un nivel ridicat de colesterol, iar acesta a fost asociat pentru prima dată cu dezvoltarea bolilor de inimă în anii 1950. De atunci, multe studii guvernamentale și cercetări au sugerat limitarea consumului de ouă pentru scăderea riscului de boli de cardiovasculare, mai ales dacă ai deja colesterol în sânge.

Cu toate acestea, studiile recente au indicat faptul că ouăle nu sunt la fel de dăunătoare pentru sănătatea inimii cum s-a crezut anterior. Există, de asemenea, multe alte beneficii ale ouălor ce anulează posibilele efecte negative asupra săntății noastre, în urma consumului.

Asta înseamnă că poți mânca cât de multe ouă vrei? Majoritatea experților din domeniul sănătății ezită să dea un răspuns afirmativ, sugerând în schimb consumul moderat al acestora.

Citește și: Sunt bune ouăle pentru tine?

Deci, câte ouă poți mânca?

În prezent, multe organizații precum American Heart Association sugerează că majoritatea oamenilor pot mânca nu mai mult de 1 ou pe zi, fără a crește riscul de boli cardiovasculare. Dacă cineva are deja colesterol în sânge, fie suferă de diferiți factori de risc aferenți bolilor de inimă sau de o predispoziție genetică puternică, este bine să mănânce chiar mai puține ouă.

Pentru majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar nu afectează puternic nivelul colesterolului din sânge. Prin urmare, un ou pe zi nu ar trebui să afecteze sănătatea inimii. Unele persoane pot avea o predispoziție genetică (o sensibilitate anormal de ridicată la colesterolul alimentar) și li se recomandă un aport redus de colesterol.

Un studiu din 2013 realizat de British Medical Journal a concluzionat, de asemenea, că persoanele cu diabet care au consumat multe ouă au avut un risc ridicat de apariție a bolilor coronariene.

În orice caz, trebuie făcute mai multe cercetări cu privire la consumul de ouă la persoanele cu diabet. 

Colesterolul din ouă se găsește în gălbenuş. Prin urmare, consumul de albușuri nu va adăuga colesterol dietei tale. Pentru persoanele care îşi monitorizează consumul de colesterol, un albuș în locul unui ou întreg poate benefic.

Susțin starea bună de sănătate?

În studiul British Medical Journal din 2013, cercetătorii au concluzionat, de asemenea, că un aport mai mare de ouă a fost asociat cu un risc mai mic de accidente vasculare cerebrale hemoragice. Această concluzie este similară cu cea a altor studii care au descoperit o asociere inversă între consumul de ouă și riscul acestor afecțiuni. Prin urmare, pe lângă faptul că ouăle au fost considerate a fi sănătoase pentru inimă, unele cercetări sugerează că pot reduce efectiv riscul de accident vascular cerebral.

Ouăle sunt o sursă bogată de proteine. Un ou conține aproximativ 7 g de proteine. Cea mai mare cantitate se găsește în albuş, așadar consumând doar albușul, vei obține oricum proteine. Este de importat de știut că proteinele din ouă sunt cele mai ușor de digerat pentru om.

Gălbenușurile sunt o sursă bogată de vitamine B și conțin de asemena şi vitamina D. Ele își capătă parțial culoarea galbenă datorită prezenţei a doi carotenoizi, luteină și zeaxantină, benefici pentru sănătatea ochilor.

Ar trebui să îți faci griji în privința consumului de ouă?

Majoritatea oamenilor nu trebuie să își facă griji cu privire la consumul de ouă dacă mănâncă aproximativ 1 ou pe zi. Dacă suferi de diabet sau deții mai mulți factori de risc pentru boli cardiovasculare, limitarea aportului de colesterol poate fi benefică.

Deoarece colesterolul alimentar nu are un impact semnificativ asupra colesterolului din sânge pentru majoritatea populației, alți factori alimentari pot juca un rol mai important în impactul negativ al alimentației asupra sănătății inimii. Printre aceștia enumerăm aportul de grăsimi, de fibre, antioxidanții, grăsimile mononesaturate și zahărul.

Rareori un singur produs se află în spatele dezvoltării riscului apariției unei afecțiuni. Nu uita, dieta ta generală este mai importantă pentru sănătate decât un singur aliment. Ouăle pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Consumă-le împreună cu alte alimente sănătoase precum legumele, cerealele integrale sau fasolea.

Grasimile si aportul excesiv de zahar pot afecta sănătatea inimii, chiar mai mult decat colesterolul din alimente. Acestea se găsesc în alimentele procesate, cum ar fi produsele ambalate sau fast-food. Multe alimente bogate în grăsimi și zahăr poate crește riscul dezvoltării unor boli cronice.

Alimentele bogate în fibre pot ajuta la scăderea riscului pentru boli de inimă, deoarece fibre solubile pot ajuta la eliminarea colesterolului în exces. Fibra solubilă se găsește în ovăz, orz și fructe.

Concluzie

Deși nu trebuie să ne temem de ouă așa cum s-a spus anterior, majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății susțin, în continuare, consumul moderat. Aproximativ 1 ou pe zi este, în prezent, recomandat, în medie, pentru majoritatea oamenilor.

Ouăle au multe beneficii pentru sănătate și nu ar trebui evitate. Sunt o sursă bogată de proteine, vitamine B, vitamina D și antioxidanți.

Alimentele care cresc riscul apariției bolilor de inimă includ grăsimile și excesul de zahăr. O dietă bogată în fibre poate ajuta la scăderea colesterolului. Dacă ești predispus la boli cardiovasculare, la un nivel ridicat al colesterolului sau la diabet, adresează-te unui profesionist din domeniul sănătății pentru recomandări individuale.

 

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *