Ouă desenate cu diferite chipuri sunt ținute în frigider
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cât timp poți păstra ouăle nerefrigerate?

Călătorind în alte țări, vei observa că ouăle sunt depozitate în mod diferit în magazine. Majoritatea țărilor nu își refrigerează ouăle. Potrivit NPR The Salt, SUA, Japonia, Australia și Scandinavia sunt printre puținele țări unde ouăle sunt ținute în frigider. Ambele opțiuni pot fi considerate sigure, deoarece ambele tehnici de stocare oferă siguranță alimentară.

Când ouăle sunt refrigerate (precum în SUA), acestea trebuie să rămână la frigider. American Egg Board (1) sugerează că ouăle vor fi în continuare comestibile chiar și după 4-5 săptămâni după data scrisă pe ambalaj sau aproximativ 3 săptămâni după cumpărare.

Cu toate acestea, ce se întâmplă dacă lași ouăle la temperatura camerei? Cât timp pot sta nerefrigerate?

Răspunsul la această întrebare nu este foarte clar deoarece avem mulți factori de luat în considerare. De cele mai multe ori ni se recomandă să lăsăm ouăle la temperatura camerei o singură zi.

Citește si:

Ouăle sunt bune pentru tine?

Este periculos să mănânci ouă crude?

Albusul este mai sănătos decât gălbenușul de ou?

De ce unele țări nu depozitează ouăle în frigidere?

Riscul contaminării ouălor cu Salmonella este principala preocupare a specialiștilor. Pentru a reduce riscul de contaminare, în 1970, USDA a impus tuturor producătorilor de ouă din SUA să spele ouăle.

Acest proces ajută la spălarea bacteriilor de pe suprafața cojii, dar, în același timp, îndepărtează și un strat protector din jurul oului, lucru care poate crește riscul posibilei contaminări cu bacterii în viitor. Pentru o igienă suplimentară, producătorii pulverizează un strat de ulei în jurul oului (2).

Țările care nu spală ouăle au diferite metode de protecție împotriva bacteriilor de tip Salmonella. În loc să spele ouăle și să le refrigereze, găinile care depun ouă sunt vaccinate împotriva acestei bacterii. Vaccinul, la rândul lui, va proteja oul.

Prin urmare, dacă cumperi ouă ținute la frigider atunci când te afli pe teritoriul altei țări, acestea trebuie păstrate la rece pentru a încetini dezvoltarea bacteriilor.

Cât timp pot fi nerefrigerate ouăle?

În general, păstrarea alimentelor cu risc crescut de dezvoltare al bacteriilor (cum ar fi ouăle crude sau fierte), la temperatura camerei timp de câteva ore este în regulă.

Cu cât crește durata de timp, cu atât crește riscul pentru expunerea la bacterii. În timp ce coaja oferă o anumită protecție împotriva acestora, ouăle pot fi totuși sensibile, dar nu în pericol, dacă vor fi ținute în afara frigiderului timp de câteva ore.

Cu toate acestea, dacă ești imunocompromis sau ai alte afecțiuni medicale, este bine să urmezi reguli stricte când vine vorba de practicile de siguranță alimentară.

Potrivit co-fondatorului Food52 Amanda Hesser (3), ouăle nu ar trebui lăsate nerefrigerate mai mult de o zi. Riscul de expunere crește o dată cu durata timpului în care acestea nu sunt ținute în frigider. 

Dacă ouăle au un miros ciudat sau dacă arată diferit este bine să le aruncăm. Chiar și ouăle care par curate ar putea fi contaminate cu bacterii, deci dacă ți se pare că ceva este în neregula, nu le consuma!

Poți pune un ou intr-un castron cu apă pentru a-i testa prospețimea, conform sugestiilor doamnei Hasser. Dacă plutește, înseamnă că oul nu mai poate fi consumat. Dacă se scufundă, înseamnă că este proaspăt. Ține minte: acest test nu poate determina conținutul de bacterii din ou.

Dacă ouăle tale provin dintr-o țară care respectă practicile de siguranță și care nu necesită refrigerare, nu este obligatoriu să le pui în frigider.

Păstrează ouăle în frigider

Alimentele care trebuie refrigerate trebuie să fie păstrate la o temperatură de sub 4° C. De aceea ouăle ar trebui pastrate în cutie, în interiorul frigiderului si nu pe ușa acestuia. Dacă ții ouă pe ușa unui frigider, temperatura poate varia mai mult de la deschiderea și închiderea frigiderului.

Deci, chiar dacă ai un loc specific pentru a le păstra pe ușa frigiderului, este mai bine să-l eviți.

FDA (4) estimează că aproximativ 79.000 de cazurile de contaminare cu Salmonella din SUA au loc din cauza ouălor. Depozitarea și pregătirea corectă a ouălor ajută la reducerea riscului de îmbolnăvire. Între 4° – 60° C, riscul infectării ouălor cu bacterii crește exponențial. 

Concluzie

Ouăle produse în SUA ar trebui să fie refrigerate pentru a reduce riscul de contaminare a bacteriilor. Este posibil ca alte țări să nu refrigereze ouăle, dar au măsuri de siguranță diferite pentru a reduce riscul de contaminare.

Dacă nu ții ouăle în frigider, nu le lăsa la temperatura camerei prea mult timp. În general, lăsarea ouălor la temperatura camerei pentru câteva ore este considerată sigură. O durată superioară de timp va crește riscul apariției bacteriilor. 

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Berea provoacă creșterea în greutate?

Răspunsul nefericit la această întrebare este că, da, cu siguranță poate. Deși, evident, există mulți factori care pot contribui la creșterea în greutate, de exemplu

Bărbat tânăr bea apă cu poftă

Câtă apă ar trebui să bei zilnic?

Beneficiile pentru sănătate ale consumului suficient de apă pe zi sunt multe. De exemplu, consumul adecvat de apă asigură că toate lichidele din corp necesare