Deoarece ouăle sunt pline de nutrienți și reprezintă o sursă izolată de proteine, acestea sunt alimente de bază în multe gospodării din întreaga lume.
Un ou conține 6 grame de proteine, aproximativ 75 de calorii, toți aminoacizii esențiali, 0 grame de carbohidrați, vitamina D, vitamine B, seleniu și colină. Acestea sunt o sursă naturală destul de rară de vitamina D și seleniu. De obicei, descoperirea unor alimente ce conțin aceste substanțe nutritive pentru a le adăuga în dietă devine o adevărată provocare.
Chiar dacă reprezintă o sursă de vitamine și minerale ele conțin, de asemenea, un nivel ridicat de colesterol. Vestea bună este că ouăle nu mai sunt considerate un subiect tabu prin prisma colesterolului din componență.
Cercetări recente au sugerat că un ou pe zi nu crește riscul apariției bolilor cardiovasculare. O analiză din 2017 (1) sugerează, de asemenea, faptul că 12 ouă pe săptămână nu vor ridica riscul apariției acestor afecțiuni pentru majoritatea oamenilor. Ceea ce poate afecta însă nivelul de nutrienți din ouă este dieta și starea de sănătate a găinii.
Surprinzător, culoarea coajei de ou nu afectează valorile nutriționale. Prin urmare, ouăle brune nu sunt mai sănătoase față de cele albe.
De ce au ouăle diferite culori?
În Statele Unite, majoritatea ouălor sunt albe. Ouăle brune se găsesc, de asemenea, cu ușurință pe rafturile supermarketurilor. Cu toate acestea, ouăle brune sunt de obicei mai scumpe decât cele albe. Dar acest lucru nu înseamnă că sunt mai sănătoase.
Un motiv pentru care cele brune sunt mai scumpe este faptul că găinile care le depun mănâncă de obicei mai mult.
Ouăle pot avea, de fapt, o varietate de culori. Ne putem da seama de ce culoare va avea un ou dupa tipul găinii si culoarea lobilor urechii. Diferența între grosimea cojilor nu are legătură cu culoarea oului. Grosimea depinde de vârsta puiului. Indiferent de culoare, găinile mai tinere tind să depună ouă cu coji mai groase (3).
Ouăle brune sunt mai sănătoase?
Unii oameni susțin că ouăle brune au un gust diferit de cel alb.
Acest lucru poate fi adevărat, dar nu se datorează culorii diferite a cojilor. Ouăle brune nu sunt neapărat mai sănătoase și nu au un gust neapărat mai bun decât ouăle albe. Diferențele dintre ouăle albe si cele maro se pot darota dietei găinii. Găinile care depun ouă brune sunt, de obicei, crescute în curți sau ferme mai mici.
Motivul pentru care aceste ouă pot avea gust diferit nu se datorează cojii, ci mai degrabă din cauza dietelor diferite ale găinilor.
Ce mănâncă găina?
Dieta găinii poate afecta gustul și valoarea nutritivă ale unui ou. Cantitatea de acizi grași omega 3 din ouă este direct asociată cu această dietă.
Un studiu din 2003 (4) a constatat că atunci când găinile albe și brune au mâncat o dietă formată din 10% semințe de in, nivelurile omega 3 din ouă au fost semnificativ mai mari în comparație cu cele care nu au primit semințe de in.
Majoritatea ouălor obișnuite disponibile în magazinele alimentare sunt de la găini din fermele mai mari, hrănite în special cu porumb sau alte cereale. Cu toate acestea, ouăle de gamă liberă sau găinile pășunate au acces la dietă mai variată. Cu toate că majoritatea oamenilor presupun că găinile pășunate produc ouă mai sănătoase, acest lucru nu este întotdeauna adevărat.
Dacă găinile ciugulesc pe un sol stropit cu pesticide sau alte substanțe nocive, acești contaminanți se vor găsi și in ouăle lor.
Conform unu articol din TIME 2010 (5), s-a dovedit că ouăle găinilor crescute în aer liber din SUA și UE au niveluri mai ridicate de PCB. PCB-urile se găsesc în mediu și sunt un produs secundar din procesele de fabricație.
Folosirea PCB-urilor au fost interzise de ani buni, dar, pentru că se descompun foarte lent, acestea încă se regăsesc în mediu. Expunerea la acestea poate fi dăunătoare și poate crește riscul apariției diverselor probleme de sănătate (6).
Un studiu brazilian a descoperit, de asemenea, că anumite ouă de gamă liberă au niveluri mai ridicate ale potențialului pesticid DDT, deoarece acesta a fost folosit pe pământ cu ani în urmă. Chiar dacă nu a fost aplicat recent, DDT se degradează lent și poate rămâne în pământ mult timp.
Gama organică, liberă sau pășunată?
În prezent există mai multe tipuri de ouă pe piață. Poți cumpăra ouă albe, brune, crescute convențional, pășunate, de gamă liberă, organice etc.
De unde știi care este cea mai bună? Există mulți mai factori pe care trebuie să îi luam în considerare, de la sănătatea găinii la valoarea nutritivă a oului.
Există multe opinii și studii cu argumente pro și contra referitoare la practicile de creștere și hrănire a găinilor. Unele studii arată că, într-adevăr, nu există o diferență semnificativă între modul în care este crescută găina și valoarea nutritivă a oului (7).
Un articol din Washington Post (8) din 2014 sugerează că nu există diferențe semnificative între ouăle convenționale și cele organice.
Oamenii de știință de la Universitatea Auburn sugerează că găinilor nu li se administrează în mod obișnuit medicamente, iar probele de ouă nu prezintă reziduri.
Unele dintre frazele utilizate pentru descrierea creșterii găinilor nu sunt bine reglementate. De exemplu, ouăle „libere” pot proveni și de la găini care nu sunt crescute în aer liber. Poate însemna doar că sunt ținute într-un hambar mare, dar undeva este deschisă o ușă prin care acestea iau contact cu mediul înconjurător.
Concluzie
Culoarea coajei de ou nu afectează valoarea nutritivă a acestuia.
Ouăle brune oferă aceeași valoare nutritivă precum ouăle albe. Valoarea nutritivă a ouălor este variază în funcție de dieta și sănătatea găinii.
Există numeroase opinii și cercetări cu privire la diferitele metode de creștere a găinilor. Unele studii au arătat că ouăle din crescătoriile mari nu sunt semnificativ diferite din punct de vedere nutrițional în comparație cu ouăle organice.
Găinile crescute în aer liber pot avea o dietă mai variată, dar, totodată, pot avea acces și la terenuri contaminate cu pesticide care pot fi transmise ouălor.