Tinere lucrează exerciții de tip yoga

Obiceiurile celor mai sănătoși oameni de pe planetă

Locuitorii din Okinawa, Japonia; Ikaria, Insulele Grecești; Sardinia, Italia și Valea Hunza, Pakistan au cu toții un lucru în comun. Proporția locuitorilor care ating vârsta de 100 de ani sau peste, ori au o durată de viață semnificativ mai lungă decât restul populației, este neobișnuit de mare.

Deci, care sunt secretele acestor comunități? Este longevitatea o urmare directă a geneticii sau secretul constă în menținerea unui stil de viață sănătos?

Deși există anumite dovezi științifice conform cărora genetica ar putea juca un rol în longevitate și rate scăzute ale diferitelor boli cronice, cum sunt bolile de inimă, obezitatea și diabetul, este considerat că principalul factor care contribuie la vârstele înaintate atinse în aceste zone este adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos.

Oamenii din Okinawa, care trăiesc frecvent peste 100 de ani, au fost studiați în profunzime și, deși se crede că statura lor mică poate face ca acești oameni să fie mai puțin predispuși la obezitate și la tensiunea la care ar fi corpul supus din această cauză, în general este considerat că alegerile lor legate de stilul de viață este principalul factor al longevității.

De fapt, un studiu efectuat asupra populației din Okinawa, mai exact asupra celor care s-au mutat și au locuit în alte țări, a relevat faptul că aceștia au avut șanse mult mai mici de a atinge vârsta de 100 de ani, astfel sugerând că genele nu sunt singurul factor important.

Multe dintre cele mai longevive populații din întreaga lume împărtășesc asemănări în dietele, modul de viață și perspectivele lor, indicând faptul că putem învăța multe despre cum să ducem o viață sănătoasă și lungă de la aceste comunități.

Iată câteva dintre cele mai comune obiceiuri sănătoase practicate de populațiile longevive din întreaga lume, pe care le puteți adopta și dumneavoastră, pentru o viață lungă și sănătoasă.

Mâncați până când sunteți 80% plini

Această tehnică, practicată în mod obișnuit de locuitorii din Okinawa, limitează consumul de calorii și previne supraalimentarea, ceea ce se traduce prin lipsa obezității în rândurile populației.

Obezitatea crește riscul apariției numeroaselor boli legate de stilul de viață, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul, toate acestea fiind cauze comune ale mortalității în societățile occidentale.

Consumul alimentar excesiv este o problemă uriașă în lumea occidentală, cu porții din ce în ce mai mari disponibile la restaurante și supermarketuri, cazurile de obezitate fiind deja ceva obișnuit, din păcate. Adoptarea acestei tehnici pentru controlul consumului de calorii ar putea ajuta indivizii să mențină o greutate sănătoasă și, prin urmare, să prezinte un risc mai mic de diferite boli.

Includeți antrenamentele fizice ca parte a modului dumneavoastră de viață

Toate populațiile longevive menționate mai sus înregistrează niveluri de activitate fizică destul de ridicate, adesea deoarece locuiesc încă în zone nedezvoltate în care transportul este limitat și o mare parte a muncii trebuie executată manual, mai degrabă decât cu ajutorul utilajelor moderne.

Acest lucru se traduce prin aceea că persoanele din aceste zone, deși nu transpiră la sala de sport și nici nu aleargă la maratoane, sunt active în mod constant o mare parte a zilei și rămân așa până la o vârstă avansată.

Deși poate părea irealizabil pentru cei dintre noi care trăiesc într-o parte mai modernă a lumii, să ne deplasăm toată ziua, efectuarea de exerciții fizice prin plimbări sau mers cu bicicleta, poate contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Consumați mai multe fructe și legume, cereale integrale, pește gras și soia

Dietele grupurilor menționate mai sus sunt toate bogate în fructe, legume și cereale integrale, locuitorii din valea Hunza consumând multe dintre acestea crude.

Okinawanii au, de asemenea, un aport ridicat de soia și alge, în timp ce icarienii și cei din Sardinia consumă un nivel ridicat de ulei de măsline, iar toate aceste comunități au, în plus, un aport rezonabil de mare de pește gras. Această dietă echilibrată care conține o serie de alimente despre care se crede că pot reduce riscul de boli, este probabil unul dintre motivele pentru care aceste populații trăiesc atât de mult.

Consumați mai puțină carne și alimente procesate

Un alt factor comun în dietele tuturor acestor grupuri este aportul redus de carne, lactate și alimente procesate. Studiul asupra dietei oamenilor din Okinawa a sugerat faptul că cei care au adoptat obiceiurile alimentare din alte locații, atunci când s-au mutat acolo, sau chiar generațiile mai tinere care consumau mai multe alimente procesate, prezentau un risc ridicat de îmbolnăvire.

Cercetările științifice susțin faptul că tipurile de carne roșie, în special carnea procesată și alte alimente procesate, sunt asociate cu un risc mai mare de îmbolnăvire, iar reducerea consumului de astfel de alimente este probabil să fie benefică pentru sănătatea noastră.

Mențineți o perspectivă spirituală pozitivă

Se pare că a avea o perspectivă pozitivă asupra vieții este, de asemenea, o caracteristică importantă în comunitățile cu trai îndelungat. Este sugerat că cei care au un motiv să trăiască sunt mai predispuși să trăiască și să aibă o viață mai lungă și mai sănătoasă, decât cei care au o atitudine mai negativă sau nu percep viața lor ca având o semnificație.

Conceptul japonez de Ikigai sau motivul de a exista, care este o parte importantă a modului de viață din Okinawa, oferă oamenilor un motiv pentru a se trezi dimineața și un motiv pentru a continua în general.

Încercați să vă stresați mai puțin

Nivelul scăzut de stres este, de asemenea, un factor comun pentru populațiile longevive. Ritmul mai lent de viață din aceste zone și ocupațiile mai puțin solicitante au ca rezultat niveluri de stres mult mai scăzute, în comparație cu stilul de viață rapid și în continuă mișcare caracteristic zonelor urbane și cu locurile de muncă stresante, care sunt tot mai frecvente.

Stresul poate crește tensiunea arterială și este considerat a fi un factor care contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă și la creșterea riscului de accident vascular cerebral.

Nu fumați

Este bine cunoscut faptul că fumatul tinde să scurteze durata de viață a ființelor umane. Acest lucru nu înseamnă că nici una dintre persoanele care au împlinit 100 de ani nu fumează sau nu a fumat în trecut, dar se consideră că marea majoritate este de nefumători.

Beți cu moderație

Consumul de alcool este un aspect dezbătut în căutarea longevității, populații precum cele din Sardinia și Ikaria consumă cantități moderate de vin, bogat în antioxidanți, despre care se crede că joacă un rol în extinderea vieții lor.

Pe de altă parte, alte populații, cum ar fi adventiștii de ziua a șaptea din Loma Linda, California, au o durată medie de viață semnificativ mai mare decât cea normală, parțial datorită lipsei consumului de alcool (în combinație cu o dietă pe bază de plante și lipsa fumatului).

Dovezile sugerează faptul că aportul moderat de alcool poate avea un rol protector împotriva bolilor, dar nu este recomandat ca persoanele care nu beau să înceapă să bea doar pe baza acestui motiv. Indiferent, puteți fi siguri că alcoolul consumat în cantități mari, în special atunci când acest lucru se întâmplă frecvent, este nociv pentru organism.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *