Siropul de orez brun este fabricat din orezul brun înmuiat, încolțit și gătit cu o enzimă specială, care descompune amidonul în molecule de carbohidrați, mai mici și mai dulci. Siropul de orez brun are consistența și aspectul nectarului de agave sau a mierii, deși nu este chiar la fel de gros. Siropul de orez brun nu este la fel de dulce ca alți îndulcitori și poate avea un gust similar cu caramelul.
Orezul brun este considerat un aliment sănătos. Dacă îndulcitorul este fabricat dintr-un aliment sănătos, automat și îndulcitorul este sănătos? Siropul de orez brun poate avea unele beneficii pentru sănătate, dar ar putea apărea și unele efecte nedorite.
Conținut:
Poate fi consumat și de către diabetici?
Conform Asociației Americane a Diabetului, diabeticii ar trebui să asimileze siropul de orez brun cu alți îndulcitori. În fluxul sanguin, siropul de orez brun este eliberat mai încet decât zahărul obișnuit, însă poate conduce la creșterea glicemiei.
Siropul de orez brun este fabricat, în principal, din maltoză și maltotrioză, care sunt descompuse, în continuare, în molecule de glucoză (zahărul din sânge). Unii oameni presupun că siropul de orez brun nu afectează atât de mult glicemia, comparativ cu zahărul obișnuit deoarece siropul de orez brun nu este la fel de dulce. Totuși, reține că siropul de orez brun este tot o sursă suplimentară de zahăr, care ar trebui limitată.
Antioxidanți
Un studiu din 2009, publicat de Journal of the American Dietetic Association, a analizat efectul antioxidant al diferiților îndulcitori. Cercetătorii au descoperit o diferență semnificativă între îndulcitorii analizați. Zaharul alb rafinat, siropul de porumb și nectarul de agave conțineau cea mai mică cantitate de antioxidanți, iar melasa de culoare închisă și cea neagră aveau cea mai mare cantitate.
Siropul de orez brun, alături de miere, siropul de arțar și cel de malț de orz au avut o cantitate medie de antioxidanți, între îndulcitorii analizați. Înlocuirea îndulcitorilor cu conținut scăzut de antioxidanți, cum ar fi zahărul rafinat și siropul de porumb, cu îndulcitori cu conținut ridicat de antioxidanți, cum ar fi siropul de orez brun sau mierea, ar putea fi benefică pentru oferirea unei surse suplimentare de antioxidanți.
Desigur, îndulcitorii nu sunt singura modalitate de a obține antioxidanți. Alte surse de antioxidanți sunt: fructele, legumele, ceaiurile, ciocolata neagră, nucile și cafeaua. Cercetătorii care au realizat studiul menționat anterior au concluzionat că înlocuirea zaharurilor rafinate cu îndulcitori care conțin mai mulți antioxidanți ar putea crește cantitatea de antioxidanți din dietă.
Arsenic?
Recent, din cauza unui posibil conținut ridicat de arsenic organic, orezul și produsele din orez au început să fie controlate. Arsenicul anorganic este cancerigen și, în anumite țări, acesta poate fi găsit în solul în care se cultivă orezul. O solicitare a Consumer Reports, din 2013, adresată Food and Drug Administration, cerea să monitorizeze nivelurile de arsenic din produsele din orez și din sucul de mere.
Se crede că produsele din orez care se cultivă în unele țări, cum ar fi Bangladesh, au concentrații mai mari de arsenic decât cele din Thailanda sau India. Cu toate acestea, nivelurile crescute de arsenic au fost găsite în întreaga lume. De asemenea, se crede că orezul brun are mai mult arsenic, în comparație cu orezul alb. Asta înseamnă că nu ar trebui să consumi orez brun sau sirop de orez brun? Nu se știe, pe deplin, dacă sau cât arsenic se află în diferite tipuri de orez sau de siropuri. Desigur că alegerea mâncărurilor este o opțiune personală dar, deocamdată, consumul cu moderație al acestor alimente este, probabil, cea mai bună variantă. FDA ar trebui să introducă, curând, reglementări mai stricte cu privire la arsenic.
Utilizări
Potrivit autorității culinare Le Cordon Bleu, utilizarea siropului de orez brunîn locul unui alt îndulcitor ar putea să nu fie cea mai bună idee deoarece produsele făcute la cuptor pot avea o consistență mai mare. Din acest motiv, siropul de orez brun este utilizat ca îndulcitor în batoanele energizante sau în alimentele cu textură mai dură.
Siropul de orez brun poate fi folosit pentru mâncărurile care nu se coc, cum ar fi sosurile, dar poate fi adăugat chiar și în băuturi. Reține că siropul de orez brun nu este la fel de dulce ca mierea, nectarul de agave sau zahărul de masă. Prin urmare, atunci când înlocuiești cantitățile de zahăr din rețete, trebuie să folosești o cantitate mai mare de sirop de orez brun pentru a obține același gust.
Verdict: este bun sau nu?
Așadar, este bun siropul de orez brun sau nu? Din păcate, răspunsul nu poate fi univoc. Ca și în cazul oricărui alt îndulcitor, cea mai mare întrebare este ce cantitate utilizezi, în mâncăruri. De asemenea, siropul de orez brun conține glucoză și calorii. Chiar dacă se poate descompune mai lent decât zahărul rafinat, este totuși o sursă de glucoză, care poate crește riscul de apariție a diabetului de tip 2 și obezității.
Un lucru pozitiv pentru siropul de orez brun este că are un conținut mai ridicat de antioxidanți, în comparație cu alți îndulcitori, cum ar fi zahărul rafinat, siropul de porumb sau nectarul de agave. Cu toate acestea, conform unei recenzii a Consumer Reports, unele produse din orez pot avea un nivel ridicat de arsenic. Prin urmare, este recomandabil ca orice produs obținut din orez să fie utilizat cu moderație.
Siropul de orez brun nu este, în mod natural, la fel de dulce ca alți îndulcitori, astfel încât înlocuirea îndulcitorilor, în rețete, trebuie gândită în funcție de preferințele mesenilor.