Ciclarea caloriilor se mai numește și dietă tip „post intermitent”, alternarea zilelor de post sau post din două în două zile dar, indiferent de nume, toate aceste diete pornesc de la aceeași idee.
Dieta ”ciclu de calorii” a devenit cunoscută în rândul persoanelor care doresc să slăbească, fiind chiar promovată pentru faptul că este sănătoasă.
În loc să consumi, în fiecare zi, același număr de calorii, poți estima numărul de calorii per săptămână și poți modifica cantitatea de calorii pe care o consumi, în fiecare zi. De exemplu, dacă ai nevoie de aproximativ 2.000 de calorii pe zi, ceea ce reprezintă 14.000 de calorii pe săptămână, poți împărți această cantitate în mod inegal, în cele 7 zile ale săptămânii. În unele zile ar urma să consumi mai mult de 2.000 de calorii, în altele mai puțin.
Numărul exact de calorii pe zi variază în funcție de diferite reguli, dar ideea este aceeași: în unele zile mănânci mai mult, iar în rest mănânci mai puțin. Există unele studii care și-au propus să clarifice dacă ciclul de calorii te ajută să slăbești sau dacă este doar un alt moft.
Conținut:
Cum funcționează ciclul de calorii?
Adepții dietei ciclu de calorii consideră că această dietă este mai naturală, oamenii nefiind făcuți să mănânce exact aceleași număr de calorii, în fiecare zi. Dacă consumi zilnic un număr redus de calorii, aceasta poate să-ți încetinească metabolismul și te poate duce spre o fază de tip plafon, în privința greutății.
Ciclul de calorii nu-ți va menține corpul într-o stare permanentă de aport redus de calorii și, prin urmare, este posibil să nu-ți scadă metabolismul la fel de mult ca în cazul dietei tradiționale. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că ciclul de calorii ar putea crește longevitatea, așa cum s-a întâmplat în cazul unor studii, efectuate pe animale, în care s-a scăzut numărul de calorii pentru o perioadă lungă de timp.
Ciclul de calorii și scăderea în greutate
Oare poți slăbi cu ajutorul ciclului de calorii? Un studiu din 2005, publicat de The American Journal of Clinical Nutrition, a observat ciclul de calorii pe subiecți non-obezi, timp de 22 de zile. În cadrul acestui studiu, subiecții au ținut post din două în două zile. În cazul acestor subiecți, a crescut descompunerea grăsimilor, iar această dietă a dus la o reducere semnificativă a greutății.
Senzația de foame nu s-a diminuat în zilele de post, pe parcursul celor 22 de zile, iar cercetătorii au sugerat că adăugarea unor cantități de alimente în aceste zile ar face din ciclul de calorii o dietă mai acceptabilă, pe termen lung. Un studiu din 2009 a avut, de asemenea, rezultate similare; subiecții obezi au slăbit, urmând ciclul de calorii timp de 8 săptămâni.
Ciclul de calorii este mai bun pentru sănătatea inimii?
Studiul din 2009 a măsurat, de asemenea, impactul dietei de tip ciclu de calorii, menținut timp de 8 săptămâni, asupra sănătății inimii. Cercetătorii au descoperit că subiecții obezi, care au urmat dieta ciclu de calorii timp de 8 săptămâni, au avut valori semnificativ mai reduse pentru colesterolul LDL, tensiunea arterială, colesterolul total și trigliceride. Colesterolul HDL nu a scăzut, ceea ce este bine, întrucât colesterolul HDL este colesterolul bun.
Există și alte studii, efectuate pe animale, care au arătat efectele pozitive ale ciclului de calorii asupra sănătății inimii. Alte cercetări, efectuate tot pe animale, au arătat că ciclul de calorii poate reduce riscul de diabet de tip 2. Totuși, nu toate studiile efectuate pe oameni au avut aceleași rezultate. Astfel, unele studii efectuate pe oameni care au urmat această dietă nu au pus în evidență efecte pozitive asupra tensiunii arteriale.
Unii cercetători se întreabă dacă nu cumva efectele pozitive asupra sănătății inimii, puse în evidență în studiile referitoare la ciclul de calorii, nu sunt rezultatul scăderii în greutate și reducerii grăsimilor, nefiind ceva specific acestei diete. Unele studii arată, de asemenea, că bărbații și femeile răspund în mod diferit la dieta ciclul de calorii.
Ciclul de calorii poate să-ți crească longevitatea?
Cercetările au demonstrat că o dietă cu restricții de calorii poate prelungi durata vieții, în cazul animalelor. Restricția de calorii este, de obicei, destul de severă, ceea ce înseamnă că trebuie să mănânci mai puțin decât îți cere corpul. Așadar, scăderea numărului de calorii nu pare prea atractivă în cazul oamenilor deoarece este posibil să-ți fie foame mai tot timpul.
Se consideră că ciclul de calorii oferă avantaje, cum ar fi creșterea duratei de viață, fiind și mai puțin restrictivă față de păstrarea unei diete stricte, cu restricții zilnice privind numărul de calorii. Studiile privind ciclul de calorii și longevitatea, care au fost efectuate pe șoareci, arată că introducerea ciclului de calorii influențează creșterea duratei de viață. Sunt necesare mai multe cercetări, efectuate pe oameni, pentru a înțelege efectul ciclului de calorii.
Este bine să utilizezi ciclul de calorii?
Au fost efectuate mai multe studii cu privire la efectele ciclului de calorii asupra sănătății oamenilor. Unele rezultate relative la această dietă, care au fost obținute în cadrul unor studii efectuate pe animale, nu sunt identice cu cele obținute pe oameni. Studiile efectuate pe termen scurt au arătat că ciclul de calorii poate avea impact în privința pierderii în greutate. Dar, oare, această dietă are vreun avantaj față de altele? Nu toate studiile referitoare la utilizarea ciclului de calorii la oameni au pus în evidență o descompunere mai accelerată a grăsimilor sau o accelerare a arderilor grăsimilor.
Sunt disponibile diverse aplicații care să faciliteze folosirea dietei de tip ciclu de calorii. Unele programe îți permit să mănânci mai mult în zilele de post decât în celelalte. Nu este clar ce tip de ciclu de calorii este cel mai bun pentru pierderea în greutate sau pentru îmbunătățirea altor indicatori ai sănătății corpului.
Reține: simplul fapt că utilizezi ciclul de calorii nu înseamnă că poți să mănânci orice vrei, în zilele de post sau în celelalte. Cea mai importantă componentă a dietei tale ar trebui să fie consumul unor alimente proaspete, întregi. De asemenea, așa cum a arătat studiul din 2005, este posibil ca senzația de foame din zilele de post să nu dispară. Poți să treci peste asta?
Un alt lucru de care trebuie să ții cont este necesitatea efectuării de exerciții fizice în perioadele în care utilizezi ciclul de calorii. Desigur, este mai dificil să faci exerciții fizice în zilele în care postești sau ai un aport redus de calorii. Dacă vrei să începi o dietă tip „ciclul de calorii”, nu uita că este întotdeauna mai bine să consulți un medic specialist, mai ales atunci când urmezi un tratament medical.