Suplimentele de vitamine sunt din ce în ce mai întâlnite și consumate de indivizi, uneori chiar din copilărie. De fapt, aproximativ 39% din populația generală ia un tip de multivitamine, conform datelor din 2003-2006, acest procent crescând anual.
Există vreun beneficiu real al suplimentelor de multivitamine asupra sănătății? Majoritatea studiilor clinice nu arată un beneficiu în acest sens, ba mai mult, în anumite cazuri, administrarea unei doze mari de vitamine ar putea fi de fapt dăunătoare.
Cele mai multe tipuri de vitamine conțin niveluri de vitamine și minerale în jurul valorii de 100% din doza zilnică recomandată. Acest nivel este considerat a fi sigur pentru consum în majoritatea cazurilor. În acest context, multivitaminele sunt o modalitate de a acoperi necesarul zilnic recomandat de vitamine și minerale, atunci când aportul de micronutrienți din alimente este unul insuficient.
Cu toate acestea, studiile de specialitate nu au relevat existența unor beneficii în urma consumului de suplimente de multivitamine. Prin urmare, sunt recomandate suplimentele de multivitamine? Părerile celor din domeniul sănătății și al nutriției sunt destul de divizate, ceea ce înseamnă că aceasta este mai mult o decizie personală a fiecăruia.
Studii clinice despre multivitamine
În 2013, revista medicală Annals of Internal Medicine a publicat trei studii privind impactul suplimentelor de multivitamine asupra organismului. Toate cele trei studii au relevat faptul că nu a fost înregistrat nici un fel de impact semnificativ asupra sănătății, rezultat în urma consumului de suplimente de multivitamine.
Unul dintre studii a analizat rezultatele a 26 de alte studii, ce au evaluat relația dintre suplimentele de multivitamine și riscul de cancer, boli de inimă și mortalitate generală. Cercetătorii au concluzionat că multivitaminele luate ca și supliment nu au avut un impact asupra riscului de cancer, boli de inimă sau mortalitate cauzală la adulții fără deficiențe nutritive. Prin urmare, în acest context, consumul de suplimente de multivitamine poate fi în cel mai bun caz dezamăgitor, din perspectiva beneficiilor pentru sănătate.
Al doilea studiu desfășurat pe această temă, a indicat faptul că suplimentele de multivitamine nu au redus în mod semnificativ riscul pentru un al doilea atac de cord, la subiecții care au suferit deja un atac de cord. Al treilea studiu a analizat efectul multivitaminelor în cazurile de declin cognitiv, datele provenind de la aproximativ 6.000 de bărbați, cu vârsta de peste 65 de ani. Studiul a concluzionat că suplimentele de multivitamine nu au îmbunătățit funcția cognitivă.
Redactorii revistei Annals of Internal Medicine, au lansat un editorial în decembrie 2013, care sugerează că luarea unei supliment de multivitamine nu previne bolile cronice, utilizarea lor fiind astfel nejustificată, iar recomandările generale ar trebui să descrie evitarea completă a acestor suplimente.
Polița de asigurare nutrițională?
Dacă studiile de specialitate nu au indicat un beneficiu clar al suplimentelor de multivitamine, de ce acestea continuă să fie consumate de indivizi și recomandate de unii experți în sănătate și nutriție?
Există anumiți oameni de știință, care încă sugerează că suplimentele de multivitamine pot fi un soi de poliță de asigurare nutrițională, contribuind la completarea lacunelor nutriționale generate de dieta alimentară.
Școala Harvard de Sănătate Publică sugerează că luarea de multivitamine nu presupune riscuri în majoritatea cazurilor de indivizi sănătoși, însă, în același timp, recomandă evitarea administrării unor doze prea mari.
Preocuparea privind dozele prea mari de suplimente de multivitamine este, în mod evident, generată de posibilitatea de ingerare de doze prea mari din anumite vitamine și minerale. De exemplu, unele cercetări de specialitate au demonstrat că administrarea unor doze mari de vitamina E sau de antioxidanți suplimentari, cum ar fi beta-carotenul, poate fi mai nocivă pentru organism, decât benefică.
Stare individuală de sănătate
Studiile despre suplimentele de multivitamine sunt, de obicei, bazate pe populații preponderent sănătoase. Dacă o persoană suferă de o boală sau are o stare de sănătate modificată, acest lucru poate avea un impact asupra deciziei de a lua suplimente de multivitamine. Nu uitați să consultați întotdeauna un medic înainte de a lua orice fel de suplimente alimentare, în special atunci când suferiți de boli cronice.
Dacă o persoană înregistrează o deficiență nutrițională, administrarea unei doze mari de nutrienți sau de multivitamine poate fi, de asemenea, importantă și poate fi recomandată de un medic. Femeile însărcinate pot beneficia de administrarea de vitamine prenatale, deoarece obținerea unor niveluri suficiente de folat, poate ajuta la reducerea riscului de apariție a defectelor la naștere pentru făt.
Utilizarea multivitaminelor este dăunătoare?
Deși majoritatea studiilor nu au arătat un beneficiu clar în urma administrării de multivitamine, se pare că administrarea unui tip de multivitamine este probabil sigură pentru majoritatea indivizilor și nu poate provoca nici un rău. Ceea ce ar putea fi dăunător, în special pentru copii, este supra-fortificarea dintr-un tip de multivitamină, alte suplimente și consumul multor alimente fortificate, cu suplimente de vitamine și minerale precum cereale, batoane proteice sau ape vitaminizate.
Dacă considerați că suplimentele de multivitamine sunt o modalitate de a scăpa de nevoia de a urma o dietă sănătoasă și echilibrată, atunci suplimentele pot fi considerate ca fiind dăunătoare, pentru că nevoia de o dietă sănătoasă pare să dispară.
În timp ce unii consideră suplimentele de multivitamine ca fiind o poliță de asigurare nutrițională, este totuși cel mai bine să încercați să obțineți cât mai mulți nutrienți naturali din alimente. Există lucruri din alimentele noastre pe care un supliment nu le poate capta, iar absorbția nutrienților din alimente poate fi diferită de cea din pastile.
Concluzie: ar trebui să luați suplimente de multivitamine?
Consumul de suplimente de multivitamine sau orice fel de alt supliment, este o alegere personală. Studiile de specialitate nu susțin în acest moment faptul că administrarea de suplimente de multivitamine, pot contribui la scăderea riscului de anumite boli cronice sau de mortalitate generală.
Unii profesioniști din domeniul sănătății sugerează că administrarea de multivitamine este o pierdere de bani inutilă, în timp ce alții pledează pentru luarea de multivitamine în dozele adecvate, pentru a ajuta la completarea lacunelor nutriționale din dietă.
În general, indivizii sănătoși pot urma o cură de suplimente de multivitamine, care asigură aproximativ 100% din valoarea zilnică recomandată de nutrienți. Este recomandată evitarea dozelor prea mari de vitamine sau minerale, cu excepția cazului în care există o afecțiune specifică de sănătate.