Conținut:
Importanța brânzei într-o dietă echilibrată sănătoasă
Brânza este un aliment natural, sănătos și, în afară de faptul că este delicios, poate juca un rol foarte important într-o dietă sănătoasă, echilibrată. Brânza este importantă pentru funcționarea normală a diferitelor organe ale corpului. În plus, brânza este aliatul nostru valoros în toate eforturile noastre continue de a avea oase și dinți sănătoși și puternici.
Ingredientele din care este făcută brânza au particularități interesante. Nutrienții principali ai brânzei sunt proteinele, vitamina A, vitamina B 12, vitamina D și calciul care au efecte energizante multidimensionale asupra organismului nostru.
Cu toate acestea, consumul de brânză trebuie făcut cu atenție și cu moderație. Multe tipuri de brânză sunt bogate în grăsimi saturate, colesterol și sare. În funcție de starea dumneavoastră de sănătate, puteți alege între diferite soiuri de brânză alternative, cu conținut redus de grăsimi și sare.
Brânza – o sursă de nutrienți importanți
Proteine
Proteina este componenta cheie responsabilă de dezvoltarea, întreținerea și funcționarea multor funcții ale organismului. Brânza conține proteine de înaltă calitate, cu aminoacizi esențiali pentru organismul uman.
Vitamina A
Vitamina A joacă un rol esențial în vederea, sănătatea oaselor, menținerea proliferării celulelor scheletice și creează un sistem imunitar mai puternic care ne protejează de infecții, cancer sau alte boli.
Vitamina B12
Vitamina B12 este esențială pentru sănătatea și funcționarea optimă a sistemului nervos, a globulelor roșii și a sintezei ADN-ului.
Vitamina D
Multe studii au arătat că vitamina D oferă o multitudine de beneficii pentru organismul uman. Cercetările descoperă noi beneficii tot timpul și cu siguranță există și mai multe despre care vom afla în viitor.
Până acum știm că vitamina D este esențială pentru absorbția calciului din intestin, metabolismul fosforului și calciului și pentru formarea și menținerea oaselor. De asemenea, studiile recente evidențiază efectele benefice ale vitaminei D asupra cancerului, sistemului imunitar și sistemului cardiovascular.
Calciu
Brânza este o sursă bogată de calciu, necesară pentru multe funcții ale corpului. În toate fazele vieții noastre trebuie să consumăm calciu zilnic și în cantități suficiente, altfel consecințele pot fi periculoase și imprevizibile pentru sănătatea noastră.
La copii și adolescenți, este esențial aportul de calciu în cantitățile de care au nevoie în fiecare zi. Ei se află într-o fază importantă a vieții lor, caracterizată prin creștere rapidă și formare osoasă.
Dacă nu consumă cantitățile recomandate de calciu, fosfor și vitamina D, impactul poate fi grav și va afecta sănătatea lor de-a lungul vieții.
Cât de mult este prea mult?
Dacă mănânci brânză în fiecare zi, ca gustare sau ca parte a uneia din mesele tale, poți acoperi nevoile zilnice ale corpului tău în calciu (1000 mg în cazul unei diete de 2000 de calorii).
Diferitele tipuri de brânzeturi conțin în general mult calciu și consumul chiar și a unor cantități mici este suficient pentru a vă oferi aportul zilnic recomandat.
De exemplu, 100 g de parmezan conțin 1367 mg de calciu. Puteți utiliza jurnalul nostru alimentar pentru a afla conținutul de calciu al fiecărui tip de brânză.
Mâncați brânză la sfârșitul fiecărei mese și protejați-vă dinții
Faptul că brânza este esențială pentru formarea, întreținerea și protecția dinților noștri este larg cunoscută.
Cu toate acestea, în 1999, un grup de experți de la British Nutrition Foundation (Task Force, British Nutrition Foundation) a examinat într-un studiu special (Sănătate orală: dietă și alți factori), efectele multidimensionale ale brânzei asupra sănătății dentare.
Experții britanici au descoperit, printre altele, că atunci când oamenii consumă un fel de mâncare care conține brânză, previn apariția cariilor dentare. Cu alte cuvinte, consumul de brânză la sfârșitul mesei poate fi capabil să protejeze dinții de germeni, atenuare și denaturare.
Studiul a examinat și motivele pentru care brânza poate avea astfel de efecte benefice asupra dinților. Inițial brânza pare să crească cantitatea de salivă în gură, ceea ce ajută la neutralizarea și eliminarea acizilor.
Tot datorită multitudinii de calciu și fosfor, brânza împiedică bacteriile să transforme zaharurile în acizi nocivi care atacă și distrug treptat smalțul.
Din aceste motive, consumul de brânză la sfârșitul mesei, protejează și întărește dinții.
Brânza și osteoporoza
Brânza, pe lângă alte beneficii, joacă un rol important și în tratamentul osteoporozei. Osteoporoza este ciuma vremurilor noastre și este o sursă de numeroase probleme de sănătate nu numai pentru femei, ci și pentru bărbați și un procent mare de vârstnici.
Prevenirea osteoporozei ar trebui să înceapă încă din copilărie. Exercițiile fizice regulate și o aprovizionare constantă a corpului uman cu cantități adecvate de calciu și fosfor sunt esențiale la copii și adolescenți, dacă dorim să îi protejăm de-a lungul vieții de osteoporoză.
Osteoporoza slăbește oasele și le face fragile, de aceea fracturile sunt foarte frecvente la pacienții cu osteoporoză. Costul pentru un pacient este enorm.
Consumul de brânză oferă zilnic calciu valoros necesar pentru protecția și prevenirea osteoporozei.
Care este tipul tău de brânză preferată?
Astfel, vedem că, în afară de gustul său unic care ne îmbogățește deliciile culinare, brânza este un aliat puternic împotriva multor boli. Există o mare varietate de brânzeturi din care puteți alege, chiar și pentru persoanele care au nevoie de brânză săracă în grăsimi saturate, colesterol și sare.
Deci, cu cunoștințele potrivite și alegerile potrivite, putem mânca brânză zilnic și încă ne putem bucura de o dietă sănătoasă. Brânza este capabilă să ofere multe beneficii în eforturile noastre de a preveni și a trata diferitele afecțiuni care încearcă să lupte cu sănătatea noastră.