Agrișa conține berberină
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

La ce este bună berberina?

Berberina a fost folosită, timp de mii de ani, în China antică, precum și în America, de către băștinași, pentru afecțiuni ale stomacului, probleme ale ochilor sau pentru combaterea infecțiilor bacteriene.

Berberina este un compus gălbui, care se găsește în plante precum: gențiană, agrișă sau struguri din Oregon. S-a dovedit că berberina ajută la scăderea glicemiei, la modificarea lipidelor din sânge, fiind folosită pentru tratarea infecțiilor pielii sau pentru insuficiență cardiacă.

Unele studii au arătat că berberina are un impact asupra sănătății dar, uneori, administrarea berberinei ar putea fi dăunătoare. Înainte de a lua orice supliment, pentru a trata o problemă de sănătate, discută cu medicul specialist.

Controlul glicemiei

Conform WebMD (1), administrarea berberinei poate fi benefică tratării diabetului. Unele cercetări au arătat că utilizarea berberinei poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și poate fi la fel de eficientă ca unele medicamente, în tratarea diabetului.

Un studiu din 2008 (2) a analizat eficacitatea berberinei sau a metforminei asupra unor subiecți, în legătură cu tratarea diabetului de tip 2, timp de 13 săptămâni. Cercetătorii au descoperit că diabeticii de tip 2 care au primit tratament cu berberină au avut rezultate identice cu metformina, care este un medicament utilizat pentru controlul diabetului de tip 2. La sfârșitul studiului, ambele grupuri au avut valori mai reduse ale glucozei din sânge, insulinei și hemoglobină A1C.

În acest studiu, grupul cu berberină a avut și valori semnificativ mai scăzute ale trigliceridelor și ale colesterolului. Chiar dacă aceste rezultate, privind utilizarea berberinei ca potențial tratament pentru diabetul de tip 2, sunt promițătoare, trebuie să precizăm că se bazează doar pe un mic studiu pilot.

Sunt necesare mai multe cercetări, cu mai eșantioane mai mari, pentru a înțelege efectul utilizării berberinei asupra controlului nivelului zahărului din sânge.

Scăderea colesterolului și a trigliceridelor

În studiul realizat în 2008 (3), cercetătorii au arătat că berberina a scăzut nivelul colesterolului și al trigliceridelor, precum și pe cel al glicemiei. Alte studii, efectuate pe animale, au arătat și alte efecte benefice ale berberinei asupra reducerii lipidelor din sânge.

Totuși, sunt necesare mai multe studii, efectuate asupra omului, pentru a înțelege mai clar efectul berberinei asupra nivelului colesterolului și trigliceridelor.

Dacă berberina ar putea ajuta la scăderea glicemiei, a trigliceridelor și a nivelului colesterolului, acesta ar putea fi un avantaj, deoarece persoanele cu diabet au un risc mai mare de creștere a colesterolului (4).

Dacă nivelul glicemiei, al trigliceridelor și colesterolul sunt crescute, atunci vasele de sânge pot să se degradeze, ceea ce crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

În cadrul acestui studiu, persoanele care au fost tratate cu metformină nu au înregistrat niveluri mai scăzute ale colesterolului sau trigliceridelor, așa cum s-a întâmplat în cazul persoanelor tratate cu berberină.

Pe măsură ce se efectuează mai multe cercetări științifice, în legătură cu efectele berberinei asupra oamenilor, vom putea observa dacă berberina poate ajuta, în același timp, la scăderea nivelului glicemiei și a colesterolului.

Insuficiența cardiacă congestivă

Se considera că berberina este utilă în cazul insuficienței cardiace congestive. Astfel, se credea că berberina ar putea ajuta în cazul unora dintre simptomele insuficienței cardiace și poate ajuta inima să bată mai puternic. Totuși, WebMD (5) sugerează că nu există suficiente dovezi pentru a trata insuficiența cardiacă cu berberină.

Sănătatea stomacului

Conform tradiției chineze, berberina a fost folosită ca tratament pentru afecțiuni digestive, de la tratarea diareii, la ulcerul gastric. Unele cercetări au arătat că berberina ar putea să fie utilă în scurtarea duratei diareii de origine bacteriană, însă nu s-a dovedit eficientă împotriva diareii asociate cu holera (6). Sunt necesare mai multe cercetări, pentru a determina rolul berberinei în tratarea diareii.

De asemenea, există rezultate diferite în privința utilizării berberinei în tratamentul ulcerului. Potrivit University of Maryland Medical Center (7), berberina s-a dovedit capabilă să trateze candida, giardia sau paraziții, la testele efectuate în eprubete. Cu toate acestea, nu este încă bine stabilit efectul berberinei administrate pe cale orală, în combaterea acestor infecții.

Combate cancerul?

Ar putea berberina să protejeze celulele stomacului de cancer? Un studiu, efectuat în China, în 2001 (8), a constatat că berberina a inhibat semnificativ creșterea celulelor canceroase din stomac și a indus moartea celulelor canceroase. Oare se vor confirma aceste rezultate?

Deși sunt necesare mai multe cercetări, în acest sens, studiul citat anterior sugerează că berberina poate să combată cancerul.

Sănătatea ochilor și a pielii

Berberina este unul dintre compușii principali ai unui supliment numit ”Goldenseal”. Deși acesta este comercializat ca fiind benefic pentru sănătatea pielii sau a ochilor, există puține cercetări care să susțină acest fapt.

Mai precis, un studiu din 2007 (9) a constatat că berberina poate fi chiar dăunătoare ochilor, în unele cazuri. Cercetătorii sugerează că utilizarea picăturilor de ochi sau a cremelor de piele, pe bază de berberină, trebuie făcută cu grijă, deoarece ar putea fi dăunătoare, atunci când sunt expuse la lumina soarelui.

Efecte adverse

Berberina ar putea fi eficientă în scăderea glicemiei, a colesterolului sau a trigliceridelor și poate chiar ajuta la combaterea diareii bacteriene. Cu toate acestea, înainte de a începe să consumi berberină, discută cu medicul, în special atunci când deja urmezi o medicație.

În general, berberina este considerată sigură pentru majoritatea adulților, dar dacă ești gravidă sau alăptezi, nu consuma berberină (10).

Dacă ești sub tratament pentru diabet, berberina poate interacționa cu medicația. Deoarece berberina scade zahărul din sânge, dacă îl combini cu alte medicamente care scad nivelul glicemiei, rezultatul ar putea provoca scăderea zahărului din sânge (11).

Berberina poate interacționa cu alte medicamente, chiar și cu unele medicamente pentru tuse. Discută cu medicul înainte de a lua berberină, mai ales dacă urmezi un tratament, iei alte suplimente sau ai probleme de sănătate.

Concluzie

Berberina este un compus principal în unele plante, cum ar fi Coptis chinensis și gențiana. Berberina a fost folosită, timp de mai multe secole, în medicina chineză, ca tratament pentru anumite tulburări digestive, iar cercetările recente sugerează că poate fi eficientă pentru scăderea glicemiei, trigliceridelor sau a colesterolului. Aceste cercetări sunt preliminare, necesitând mai multe studii de specialitate.

Berberina nu este eficientă pentru tratamentul insuficienței cardiace congestive, afecțiunilor pielii sau ochilor. Deși sunt necesare mai multe cercetări, berberina pare a fi eficientă în tratarea ulcerelor sau a diareii.

Berberina este contraindicată femeilor însărcinate sau care alăptează și poate interacționa cu multe medicamente. Discută cu medicul, dacă dorești să știi mai multe despre administrarea berberinei.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *