Untul de cacao este un ingredient comestibil, care se găsește în alimente și, de asemenea, un compus obișnuit în produsele pentru tratamentul pielii. Nu are nicio legătură cu untul din lapte, fiind obținut din boabele de cacao.
Boabele sunt scoase din fructul de cacao, curățate, prăjite și presate. Ceea ce rămâne este untul de cacao, un lichid alb, dens, împreună cu pudra de cacao.
Ciocolata se face prin combinarea untului de cacao, pudrei de cacao și a altor ingrediente, cum ar fi zahărul sau laptele. Prin urmare, produsele din ciocolată sunt o sursă de unt de cacao.
Untul de cacao este obținut, în cea mai mare parte, din grăsimi saturate, în special acid stearic. Acidul stearic s-a dovedit a avea un efect neutru asupra nivelului de colesterol din sânge, iar asta întărește ideea că untul de cacao nu ar crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și că ar putea oferi alte beneficii pentru sănătate.
Untul de cacao este folosit pentru îngrijirea pielii, deoarece ajută la hidratarea acesteia. Deși untul de cacao se consideră că este sigur pentru aplicarea cutanată, cercetările sugerează că nu există suficiente dovezi care să demonstreze că acesta poate îmbunătăți aspectul pielii.
Conținut:
De ce se topește în gură ciocolata?
După ce untul de cacao și părțile solide ale boabei de cacao au fost separate pentru a fabrica ciocolată, acestea trebuie amestecate omogen.
Ciocolata neagră are un procent mai mare de pudră de cacao și unul mai mic de unt de cacao.
Pentru a crea diferite tipuri de ciocolată, alături de untul și pulberea de cacao pot fi adăugate și alte ingrediente precum zahărul sau laptele.
Untul de cacao conferă ciocolatei consistența specifică și faptul că se topește în gură.
Untul de cacao este format, în principal, din grăsimi. O lingură oferă 8 grame de grăsime (în principal din acid stearic), 4,5 grame de grăsimi saturate și mai puțin de un gram de grăsime polinesaturată.
Untul de cacao și sănătatea inimii
Influența ciocolatei asupra sănătății inimii este bine-cunoscută, chiar dacă ciocolata este bogată în grăsimi și calorii.
În general, ciocolata neagră și pulberile de cacao non-alcaline sunt asociate cu majoritatea beneficiilor deoarece conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți extrași din boabele de cacao.
De fapt, unele cercetări sugerează că dacă consumăm zilnic câteva pătrățele de ciocolată neagră atunci am putea obține un risc mai mic de apariție a unui atac de cord.
Ciocolata poate ajuta la conservarea sănătății inimii prin scăderea tensiunii arteriale, protejarea colesterolului LDL împotriva oxidării și furnizarea de nutrienți antiinflamatori.
Acest lucru nu înseamnă că poți mânca oricât de multă ciocolată ai poftă cu impresia că vei crește imunitatea inimii.
Nu toată ciocolata este la fel. Alimentele care au aromă de lapte, ciocolată albă sau alte arome pot fi bogate în calorii, putând conține și zaharuri sau grăsimi hidrogenate.
Consumul moderat și calitatea ingredientelor sunt esențiale atunci când dorești să consumi ciocolată.
Untul de cacao este o componentă esențială a ciocolatei și oferă cea mai mare parte a conținutului de grăsimi. Untul de cacao conține, în cea mai mare parte, grăsimi saturate ce provin din acidul stearic.
Chiar dacă acidul stearic este considerat o grăsime saturată, studiile au arătat că nu are un impact negativ asupra sănătății inimii.
Ciocolata conține, de asemenea, acid palmitic, care este o grăsime saturată ce ar putea crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, ciocolata conține și acid oleic gras mono-nesaturat, care poate reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Prin urmare, cel mai important este efectul untului de cacao asupra sănătății inimii. În general, acest efect este considerat a fi neutru, oferind grăsimi saturate ce pot fi neutre și mono-nesaturate, benefice pentru sănătatea inimii.
Untul de cacao poate influența aspectul pielii?
Având un conținut ridicat de grăsimi, untul de cacao hidratează și poate ajuta la refacerea pielii uscate.
Deși unele reclame propagă ideea că untul de cacao ar putea trata cicatricile sau vergeturile de pe piele, acest lucru nu a fost, până acum, confirmat din punct de vedere științific.
Totuși, există unele cercetări care sugerează că un consum ridicat de produse pe bază de cacao, cum ar fi untul de cacao, poate ajuta la protejarea celulelor deteriorate ale pielii.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma această concluzie și, de asemenea, este nevoie de mai multe cercetări privind legătura dintre aplicarea pe piele a untului de cacao și sănătatea țesutului cutanat.
Reține că există mulți factori de mediu, factori genetici, dar și diferențe în dietă care pot influența sănătatea pielii, așadar, consumând mai multă ciocolată s-ar putea să nu obții o piele mai sănătoasă.
Chiar dacă untul de cacao hidratează pielea, orice alt beneficiu suplimentar legat de reducerea vergeturilor, a ridurilor sau a altor afecțiuni ale pielii nu sunt confirmate științific. În prezent, nu există dovezi substanțiale care să susțină astfel de beneficii.
Este sigur consumul de unt de cacao?
În general, pentru adulții sănătoși, untul de cacao este considerat sigur pentru consum și chiar pentru aplicarea acestuia pe piele.
Cu toate astea, dacă ai vreo afecțiune de sănătate, este recomandat să consulți medicul înainte de a aplica untul de cacao pe piele sau de a-i crește ponderea în alimentație.
Reține că untul de cacao este, de obicei, doar unul dintre ingredientele produselor pentru piele sau buze. Alte ingrediente din aceste produse ar putea să fie dăunătoare sănătății tale.
Trebuie să consulți mediul înainte de a aplica untul de cacao pe o erupție cutanată sau pe o rană.
Legat de produsele pentru piele și păr, este neclar modul în care acestea pot influența activitatea estrogenului din organism. Unele substanțe chimice pot fi absorbite în piele și pot afecta organismul.
Expunerea cronică la estrogeni sau substanțe chimice anti-estrogen din produsele de îngrijire a pielii poate avea consecințe negative asupra sănătății.
Un studiu in vitro, din 2015 a concluzionat că o anumită cremă de îngrijire a pielii pe bază de unt de cacao a avut un efect anti-estrogen.
Sunt necesare mai multe studii pentru a putea determina dacă produsele din untul de cacao ar avea activitate anti-estrogen atunci când sunt aplicate pe piele.
Dacă ești îngrijorat de acțiunea „anti-estrogen” dintr-o cremă pentru piele, discută cu medicul înainte de a o utiliza.
Sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu. Studiile care folosesc date provenite din eprubete sau recoltări de celule trebuie dezvoltate pentru a extrage o concluzie cu privire la acțiunea untului de cacao asupra pielii.