Când ești pe plajă, nu-ți dorești să te simți balonat, umflat sau să simți vreun disconfort… Pentru asta, este recomandat să mănânci și să bei ceva ușor astfel încât să te simți bine și, dacă vei dori să înoți, să nu ai parte de crampe. De asemenea, dacă-ți place să stai să te bronzezi, ar fi bine să mănânci alimente și să bei lichide care te hidratează.
Iată o listă de alimente și băuturi pe care s-ar putea să vrei să le ocolești atunci când urmează să mergi la plajă.
Conținut:
Băuturi cu cofeină
Cafeaua oferă multe beneficii organismului întrucât conține antioxidanți și fitochimicale. Cu toate acestea, dacă adaugi lapte, smântână, sirop aromat sau frișcă în cafea, beneficiile cafelei pur și simplu dispar.
E bine să reziști tentației de a bea o cafea cu gheață înainte de a ajunge la plajă. Te vei feri de un aport mare de calorii și zahăr.
Unele persoane sunt sensibile la cofeină, lactate, îndulcitori artificiali sau conservanți. Dacă bei o astfel de băutură înainte de a ajunge la plajă, te poți simți balonat, greoi și deshidratat. În loc de băuturi cu cafea, alege un ceai simplu cu gheață, apă aromată cu fructe adevărate sau apă de cocos pentru a-ți menține nivelul de hidratare.
Chipsuri
Orice mâncare sărată te poate face să te simți balonat, în special dacă ești sensibil la sare. Sodiul și sarea acționează pe post de electroliți, ajutând la reglarea fluidelor în organism. Excesul de sare poate absorbi mai mult lichid în spațiu celular suplimentar din corp, ceea ce te va face să te simți balonat.
Evită snack-urile bogate în sare, cum ar fi chipsuri, covrigi, biscuiți ambalați sau fursecuri, dar și sosurile ambalate care conțin mult sodiu.
Ca să eviți excesul de sodiu, alege fructe și legume proaspete sau uscate, surse de potasiu. Potasiul este, de asemenea, implicat în echilibrul fluidelor și poate ajuta la absorbția apei în celule, ceea ce va contribui la scăderea senzației de balonare.
Fast food
Dacă mănânci preparate de la fast-food înainte de a merge la plajă, atunci s-ar putea să te miști mai greu deoarece alimentele de acest gen sunt bogate în calorii, grăsimi, conservanți, sodiu și zahăr. De asemenea, mâncarea de la fast-food nu are un conținut ridicat de fibre, astfel încât aceste alimente nu pot pătrunde în tractul digestiv o perioadă lungă de timp, ceea ce te poate face să te simți balonat.
În loc să te duci pe la un fast-food înainte de merge la plajă, poți să-ți iei mâncare de acasă. Un sandviș, fructe sau o salată vor fi mult mai ușor absorbite de stomac față de mâncarea de tip fast-food.
Amestecul de băuturi
Similar cafelei, amestecul de băuturi, ca de exemplu cocktailurile, băuturile răcoritoare pe bază de vin etc. sunt bogate în calorii și zahăr. Excesul de zahăr înainte de a merge la plajă poate provoca o absorbție a apei în tractul digestiv, ceea ce te poate face să te simți balonat.
De asemenea, alcoolul poate acționa ca un deshidratant, ceea ce nu-ți vei dori atunci când stai la soare toată ziua. Asigură-te că rămâi hidratat când stai pe plajă, cu ajutorul unor alimente naturale, care au un conținut scăzut de zahăr, cum ar fi ceai neîndulcit cu gheață, limonadă sau apă de cocos.
Alimente care te balonează
Indiferent dacă ești pe plajă sau vrei să înoți, nu vei dori să-ți faci griji cu privire la balonare, în loc să te relaxezi și să te distrezi. Deși există mai multe alimente care te pot balona, de obicei un astfel de fenomen se întâmplă de la broccoli, fasole, conopidă, varză de Bruxelles, lactate – pentru persoanele cu intoleranță la lactoză – sau băuturi carbogazoase.
Guma de mestecat poate provoca, uneori, exces de gaze deoarece ai tendința de a înghiți mai mult aer atunci când o mesteci. În cazul în care vrei să mănânci legume înainte de a merge la plajă, este bine să le alegi pe cele care formează mai puține gaze, de exemplu morcovi, țelină, castraveți, roșii, mazăre sau avocado.
Unii au alergii la anumite alimente, cum ar fi glutenul, ouăle sau soia, astfel încât evitarea acestor alimente înainte de a merge la plajă poate limita balonarea.
Ce-ți recomandăm să mănânci înainte de a ajunge la plajă
Alimentele ușoare, care te hidratează în mod natural, cum ar fi fructele, legumele cu conținut scăzut de gaze, proteinele slabe, nucile, avocado sau cerealele integrale sunt, în general, bine acceptate de sistemul digestiv. Consumul unei combinații de carbohidrați, grăsimi și proteine sănătoase poate ajuta la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge. Consumul de apă înainte și în timpul plajei este important pentru a rămâne hidratat și pentru o digestie sănătoasă.
Concluzie
Înainte de a merge la plajă, îți recomandăm să alegi alimentele potrivite, care vor limita șansele de a te simți balonat și stânjenit. Băuturile amestecate pe bază de cafea sau alcool nu te vor hidrata prea bine și-ți vor oferi, suplimentar, calorii și zahăr. În schimb, poți alege apă, ceai cu gheață neîndulcit, apă plată sau apă de cocos. Băuturile carbogazoase cum ar fi cele ”diet” sau chiar cele obișnuite, pot provoca gaze și balonare.
Înainte de a merge la plajă, limitează consumul de alimente bogate în sodiu, cum ar fi chipsuri, murături, gustări ambalate sau preparate fast-food. Alege alimente mai bogate în micronutrienți și potasiu, cum ar fi fructele, legumele sau sandvișurile făcute acasă pentru a diminua șansele de apariție ale balonării.