Cană cu lapte și prăjiturele

Îți poate afecta sănătatea zahărul din lapte?

Potrivit Harvard Health, un american mănâncă, în medie, aproximativ 22 lingurițe de zahăr adăugat pe zi. Zahărul este un aditiv obișnuit în multe alimente ambalate: dulciuri, pâine, antreuri congelate, pizza congelată, supe, sosuri și condimente. Se recomandă reducerea zaharurilor adăugate pentru a diminua riscul de obezitate și riscul bolilor de inimă.

Chiar dacă evitați zahărul adăugat, există alimente care au în mod natural zaharuri. Fructele, legumele, lactatele, cerealele și leguminoasele sunt toate surse naturale de carbohidrați care se transformă în glucoză odată ce sunt absorbite din tractul digestiv.

Zahărul din lapte

Zahărul din lapte provine din lactaza dizacidică. Lactoza este o glucidă care se conectează cu o moleculă de galactoză. O cană fie de lapte degresat, fie de lapte integral furnizează aproximativ 12 grame de carbohidrați din lactoză.

În timp ce acest zahăr din lapte poate crește nivelul de zahăr din sânge, în comparație cu alte băuturi, are o cantitate de carbohidrați relativ mică. Laptele oferă, de asemenea, proteine ​​și grăsimi care pot atenua absorbția zahărului din sânge. Sucurile de fructe pot oferi 20-30 de grame de zahăr și, de obicei, nu au proteine care pot încetini absorbția zahărului.

Laptele poate fi considerat un aliment bogat îm nutrienți, deoarece conține multe substanțe nutritive comparativ cu caloriile pe care le oferă. Acesta conține aproximativ 8 grame de proteine. Cantitatea de grăsimi poate varia între 0-8 grame pe cană.

Laptele este bogat în calciu, fortificat cu vitamina D și o sursă naturală de vitamina A, B6, B-12 și magneziu.

Rețineți că laptele îndulcit (cum ar fi laptele cu ciocolată sau laptele cu căpșuni) poate avea mai mult zahăr și este, de asemenea, o sursă de zahăr adăugat. Laptele cu ciocolată poate avea în jur de 24 de grame de zahăr, iar jumătate din acesta provine din zahăr obișnuit, nu din lactoză.

Alternative

În timp ce laptele conține aproximativ 12 grame de zahăr pe cană, conținutul de zahăr din alternativele lactate poate varia. Unele opțiuni neîndulcite pot avea mai puțin de 2 grame de zahăr. Altele au 10-15 grame de zahăr.

Laptele de soia, spre exemplu, furnizează aproximativ aceeași cantitate de proteine ca și laptele obișnuit. Cu toate acestea, unele alternative oferă puține proteine. Alternativele îndulcite se aseamănă cu sucul în ceea ce privește procesul de absorbție al substanțelor nutritive de către organism. Acest lucru înseamnă că procesul de creștere al glicemieu este mai lent.

Laptele de orez va avea în mod natural carbohidrați, dar lapte pe bază de soia sau nuci va avea, în mod natural, puțini carbohidrați. Prin urmare, orice zahăr din acestea provine din zaharuri adăugate.

Dacă doriți să evitați zahărul adăugat, nu consumați obțiunile alternativelor îndulcite sau aromate (cu vanilie sau ciocolată, spre exemplu).

Cum rămâne cu laptele care are cu 50% mai puțin zahăr?

La începutul anului 2015, Coca Cola a lansat un lapte numit Fairlife pe care îl consideră ca fiind un lapte premium.

De ce premium? Fairlife are cu 50% mai multe proteine, cu 30% mai mult calciu și cu 30% mai puțin zahăr. Acest lucru poate părea atrăgător pentru cei care caută produse cu mai multe proteine ​​și / sau alimente cu un conținut mai scăzut de zahăr.

Practic, laptele Fairlife poate fii divizat în 5 părți: apă, vitamine și minerale, proteine, grăsimi și zahărul din lapte, lactoză. Prin procesare, Coca Cola poate controla cât de mult din fiecare componentă intră în lapte.

Experții în nutriție (1) pun sub semnul întrebării necesitatea schimbării laptelui obișnuit în Fairlife, iar unii au banuit că scăderea consumului de suc a dus la intrarea pe piața băuturilor lactate a companiei. 

Laptele Fairlife are jumătate din conținutul de zahăr comparativ cu laptele obișnuit, deoarece lactoza este împărțită în glucoză și galactoză. De asemenea, pot regla cantitatea adăugată în timpul procesării.

Dacă cineva este intolerant la lactoză este recomandat să bea lapte fără lactoză. Cu toate acestea, majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății sugerează că Fairlife este o opțiune mult prea scumpă in comparație cu alte produse asemănătoare.

Trebuie să-ți faci griji cu privire la zahărul din lapte?

Cele 22 de lingurițe de zahăr adăugate pe care majoritatea americanilor le consumă pe zi sunt cu mult peste cantitatea recomandată de 6 lingurițe pe zi (2). Alimentele care au în mod natural zahăr, cum ar fi fructele, cerealele integrale sau lactatele, nu sunt considerate surse de zahăr adăugate.

Înseamnă că nu trebuie să-ți faceți griji în legătură cu acest zahăr? Majoritatea oamenilor sănătoși nu trebuie să-și facă probleme atâta timp cât dieta lor este echilibrată.

Dacă cineva are diabet sau pre-diabet și are nevoie de insulină, trebuie să numere carbohidrații din lapte ca parte a aportului total de carbohidrați.

Laptele poate face parte dintr-o dietp sănătoasă pentru diabetici, dar discută cu echipa ta de asistență medicală dacă ai întrebări despre utilizarea laptelui ca parte a planului dietetic din timpul tratamentelor cu insulină.

Dacă cineva are intoleranță la lactoză, zahărul din lapte poate fi îngrijorător pentru sistemul digestiv. Acest lucru poate fi remediat prin consumul de lapte fără lactoză sau lapte alternativ. Laptele aromat poate avea mult mai mult zahăr decât laptele obișnuit și poate fi o sursă de zaharuri adăugate.

Concluzie

Laptele are zahăr natural, provenit din lactoză, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să îl eviți. Laptele este, de asemenea, o sursă de proteine, calciu și alte vitamine. Atât alternativele lactate, cât și laptele obișnuit pot furniza acești nutrienți.

Cu toate acestea, laptele îndulcit poate avea mult mai mult zahăr, așa că asigură-te că bei lapte simplu sau lapte fără lactoză pentru a obține cel mai mic conținut de zahăr.

Dacă iei în calcul carbohidrații pentru diabet sau insulină, este important să nu uiți de zahărul din lapte. Dacă ai întrebări mai specifice despre planul dietetic individual, adresează-te echipei tale de asistență medicală.

Verifică preț lapte praf aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *