Alimentația sănătoasă câștigă tot mai mult teren în ultimii ani, numeroase tendințe de alimentație având în vedere diete echilibrate și variate. Deși sensul exact al alimentației sănătoase poate varia, în general, se referă la consumul de alimente integrale și neprocesate.
Alimentația sănătoasă limitează consumul de fast-food și de alimente ambalate și procesate, pe care mulți indivizi au ajuns să se bazeze predominant în cadrul dietelor alimentare.
Ideea de a mânca sănătos nu este una nouă. Consumul de alimente preponderent neprocesate, cum ar fi fructele, legumele, cerealele, nucile, semințele și proteinele slabe, este benefic pentru starea generală de sănătate a organismului.
De aceea, v-am pregătit câteva recomandări practice, dar și contraindicații, cu privire la alimentația sănătoasă, care vă pot servi ca un soi de ghid, pentru a vă asigura că obțineți beneficiile maxime din alimentele consumate.
Eliminați alimentele procesate din dietă
Eliminarea alimentelor procesate este principalul obiectiv al tendinței de alimentație sănătoasă. Mâncarea procesată constă practic în orice aliment care vine într-o pungă, cutie sau conservă ori alte ambalaje, și care poate rezista pe raftul unui magazin o bună perioadă de timp înainte să se strice.
Alimentele procesate au o reputație proastă din cauza faptului că sunt bogate în elemente nocive, precum zahărul, grăsimile nesănătoase, sodiul și diferiți conservanți, în timp ce sunt sărace în elemente nutritive, cum sunt vitaminele, mineralele, antioxidanții și fibrele.
Prin eliminarea alimentelor procesate, alimentația dumneavoastră ar trebui să fie mai sănătoasă, deoarece nu mai consumați produse care conțin ingrediente artificiale, ci în schimb, mâncați alimente care sunt naturale. Din păcate, eliminarea completă a alimentelor procesate din dietă poate fi destul de dificil de îndeplinit.
Acest lucru este deosebit de greu în special în cazul în care obișnuiți să mâncați alimente procesate și nu obișnuiți să gătiți. Cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate merită din plin.
Măriți aportul de fructe și legume
Pe lângă eliminarea alimentelor procesate, care este un prim pas minunat, asigurați-vă că aveți un aport corespunzător de fructe și legume. Unii indivizi sugerează faptul că o alimentație cu adevărat sănătoasă implică, de asemenea, consumul de fructe și legume organice, atunci când este posibil, pentru a reduce reziduurile de pesticide ingerate.
Concentrați-vă pe consumul unei varietăți de fructe și legume, atunci când sunt în plin sezon. Acest lucru poate fi făcut cu ușurință cumpărând de la piață sau de la furnizorii locali.
Fructele și legumele conțin mulți nutrienți importanți, plus că sunt bogate în fibre care pot crește sațietatea. Nu eliminați alimentele procesate din dietă, fără a lucra la atingerea aportului zilnic de fructe și legume; acești doi pași ar trebui să meargă mână în mână.
Stați departe de ingredientele greu de pronunțat
Vă puteți menține cu ușurință la distanță de alimentele care conțin ingrediente greu de pronunțat, atunci când reduceți sau eliminați complet alimentele procesate din dietă. Cele mai multe din aceste ingrediente greu de pronunțat sunt conservanții meniți să prelungească durata de valabilitate a produselor alimentare.
Alimentația sănătoasă se concentrează pe eliminarea acestor conservanți și a altor substanțe chimice din sistemul alimentar.
Este indicat să știți de unde provin produsele alimentare pe care le consumați
Produsele alimentare locale sunt deseori asociate cu alimentația sănătoasă, deoarece consumul local se concentrează, de asemenea, pe minimizarea alimentelor procesate. Să știți de unde provin produsele alimentare pe care le consumați, înseamnă să încercați să consumați cât mai des fructe și legume cultivate local sau proteine provenite din animale crescute local.
Prin urmare, dacă aveți posibilitatea să cumpărați afine cultivate local sau afine din America de Sud, alegeți variantă locală întotdeauna.
Consumul produselor alimentare dintr-un sistem alimentar local, poate crește densitatea de nutrienți a alimentelor, deoarece alimentele locale de obicei nu sunt recoltate înainte de a fi coapte, ceea ce poate crește conținutul de vitamine și minerale.
Consum echilibrat
Încercați să evitați dezvoltarea unei obsesii nesănătoase cu privire la alimentația sănătoasă. Această tendință alimentară este menită să fie hrănitoare și benefică pentru corp și minte, însă nu trebuie să se transforme în ceva obositor sau caracterizat de obsesii.
De asemenea, țineți cont că în cadrul oricărei diete urmate, echilibrul și moderația sunt concepte esențiale. Mențineți mesele echilibrate cu surse de carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase.
Termenul de ortorexie este definit ca fiind o obsesie nesănătoasă de a mânca numai alimente sănătoase, pure. Alimentația sănătoasă ar trebui să descrie un stil de viață sănătos, și nu un regim alimentar rigid. Dacă aveți poftă să mâncați un produs alimentar ambalat, procesat, în timp ce încercați să vă mențineți o alimentație sănătoasă, nu este sfârșitul lumii.
Ca în orice alt caz, încercați să atingeți un echilibru, în sensul că puteți să consumați alimente sănătoase în majoritatea timpului, în timp ce vă mai puteți permite câteva plăceri vinovate, din când în când. Învățați să faceți față situațiilor în care s-ar putea să nu puteți consuma exact produsele pe care le doriți sau cu care sunteți obișnuiți.
Când vine vorba despre alimentația sănătoasă, trebuie să aflați dacă și cum vă puteți adapta la principiile acestui tip de alimentație. În funcție de preferințele și nevoile dumneavoastră, puteți ajusta unele dintre aceste principii.
Ca o recomandare generală, trebuie să consumați mese echilibrate, care includ principalele categorii de alimente, cu excepția cazului în care suferiți de anumite boli sau intoleranțe alimentare.
Concluzie
Alimentația sănătoasă este un termen din ce în ce mai întâlnit, care pune accent pe consumul de alimente proaspete și naturale. Alimentația sănătoasă limitează aportul de alimente procesate și de fast-food, ceea ce poate prezenta anumite dificultăți, în special în cazul indivizilor care obișnuiesc să mănânce preponderent asemenea alimente nocive pentru organism.
Alimentația sănătoasă se concentrează pe consumul unui număr mare de fructe și legume proaspete, iar anumiți experți în nutriție și sănătate insistă chiar pe consumul de alimente organice, atunci când este posibil. De asemenea, este recomandat să consumați o varietate mare de fructe și legume.
Alte completări la alimentația sănătoasă pot fi reprezentate de consumul de produse alimentare locale, oricând aveți posibilitatea, precum și să știți de unde provin alimentele pe care le consumați.
Un considerent important pentru dieta sau tendința alimentației sănătoase este să vă amintiți că produsele alimentare trebuie savurate, acestea având menirea să vă hrănească organismul, și în nici un caz nu trebuie să dezvoltați o obsesie pentru menținerea unor reguli stricte de alimentație.