Untul sau ghee-ul pot face parte dintr-o alimentație echilibrată dacă sunt consumate cu moderație. Untul are un punct de ardere mai scăzut și o consistență mult mai lichidă. Dacă gătești la o temperatură înaltă sau vrei să faci un preparat fără lactoză, ghee poate fi o variantă mai bună.
Rolul pe care îl au grăsimile saturate în sănătate a fost pus sub semnul întrebării. Cercetările din anii ‘60 spun că grăsimile saturate ar putea crește riscul bolilor cardiace. Prin urmare, au fost sugerate metode de reducere a aportului de grăsimi saturate.
Alimentele ce conțin grăsimi saturate includ: lactate, unt, carne, mezeluri, snacks-uri și dulciuri. Așadar, este recomandată reducerea alimentelor care sunt bogate în grăsimi saturate, precum untul.
În ultimii ani, studiile nu au găsit nicio legătură între grăsimile saturate și riscul apariției bolilor cardiace, ce duc la deces, infarct și diabet.
Totuși, experții în sănătate nu recomandă consumul de grăsimi saturate fără măsură.
Este important să iei în considerare calitatea întregii tale alimentații și să înțelegi cum alimentele, nu doar nutrienții separat, contribuie la sănătatea ta.
Ceea ce este mai clar acum este faptul că înlocuirea untului cu alimente care au grăsimi trans (unele tipuri de margarină) sau carbohidrați simpli (dulciuri fără grăsimi) nu este recomandată.
În timp ce untul sau ghee-ul pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, acestea trebuie utilizate cu moderație în cadrul unei diete sănătoase și variate.
Atât ghee, cât și untul pot avea unele aspecte pozitive și negative, depinde la ce le vei folosi pentru a determina care ar fi cel mai potrivit pentru tine.
Conținut:
Prin ce diferă ghee de unt?
Ghee este practic unt încălzit din care au fost eliminate lichidul și laptele. De fapt, ghee este un cuvânt indian pentru unt purificat.
Deoarece lichidele și solidele lactate sunt îndepărtate, ghee nu trebuie să fie refrigerat. Textura ghee este mai flexibilă decât cea a untului; untul va avea o textură mai moale, deoarece are mai mult lichid.
Când să folosiți ghee în loc de unt
Ghee are un punct de ardere mai mare decât untul. Deci, dacă sunteți în căutarea unei grăsimi cu un punct de ardere ridicat, ghee va fi mai bun decât untul.
Punctul de ardere al ghee-ului este de aproximativ 230° C, în timp ce untul are un punct de ardere de aproape 180° C.
Dacă aveți intoleranță la lactoză sau gătiți pentru cineva care este intolerant la lactoză, utilizarea ghee-ului ar fi mai bună, deoarece urmele de lapte sunt eliminate. Untul conține mai puțină lactoză.
Când să folosiți unt în loc de ghee
Când este untul o alegere mai bună? Depinde de utilizare. Dacă îl întindeți pe pâine, untul va avea o textură cremoasă, care poate fi preferabilă.
Dacă doriți textura moale a untului, alegeți untul peste ghee. Dacă gătiți la temperatură scăzută, se poate folosi untul.
Ghee sau untul sunt sănătoase?
Deoarece ghee are o concentrație mai mare de grăsimi, este mai ridicat în calorii și colesterol în comparație cu untul.
Conform Berkeley Wellness (1), există unele dovezi care sugerează că ghee conține mai mult colesterol oxidat. Acest lucru ar putea face ca ghee să fie o preocupare mai mare pentru sănătatea inimii.
Pe de altă parte, medicul naturalist Josh Axe într-un articol SHAPE (2) din septembrie 2017 sugerează că ghee este o sursă mai mare de grăsimi cu lanț scurt și mediu, comparativ cu untul.
Corpul tinde să folosească imediat grăsimi cu lanț scurt și mediu, în loc să le păstreze ca pe grăsimile cu lanț lung.
Mâncarea alimentelor care au grăsimi poate ajuta la absorbția nutrienților solubili în grăsimi din alimente. Vitaminele A, D, E și K sunt solubile în grăsimi.
Atât ghee, cât și untul sunt o sursă de vitamina A și grăsimi.
Concluzia este că e necesară mai multă cercetare pentru a înțelege diferențele dintre unt și ghee în ceea ce privește sănătatea.
Indiferent dacă utilizați ghee sau unt, este important să vă amintiți să le folosiți în cantități modeste. Majoritatea aportului de grăsimi ar trebui să provină din alimente compuse în principal din grăsimi nesaturate, cum ar fi: ulei de măsline, nuci, semințe, avocado etc.
Untul sau ghee pot face parte dintr-o dietă echilibrată sănătoasă atunci când sunt consumate cu moderație.
Cum să-ți faci propriul ghee
Ghee se găsește în majoritatea piețelor alimentare internaționale de specialitate. Nu îl veți găsi în secțiunea frigorifică de lângă unt pentru că nu trebuie să fie refrigerat. Fii pregătit dacă cumperi ghee, poate fi scump. Dacă doriți să utilizați ghee, dar nu doriți să plătiți un preț ridicat, puteți face propriul ghee.
Există multe rețete și sugestii online pentru a vă face ghee, inclusiv această rețetă (3) și un tutorial foto de la Wellness Mama.
A face ghee implică practic fierberea untului și scăderea la un foc mai mic. În timp ce untul se fierbe, trebuie să îndepărtați stratul superior sau să-l treceți printr-o strecurătoare.
Lichidul galben închis rămas este untul clarificat.
Concluzie: ghee vs unt
Atât ghee, cât și untul sunt o sursă de grăsimi saturate. În timp ce grăsimile saturate au fost demonizate în trecut, cercetările recente sugerează că nu poate exista o legătură atât de clară între o grăsime saturată și sănătatea inimii.
Ceea ce este încă sugerat este să mâncați alimente care sunt în principal grăsimi saturate cu moderație și să recunoașteți faptul că nu toate alimentele afectează corpul la fel. Untul sau ghee pot face parte dintr-o dietă echilibrată dacă sunt consumate cu moderație.
Untul are un punct de afumare mai scăzut și o consistență mai lichidă. Dacă gătiți la foc mare sau aveți nevoie de o rețetă care să nu conțină lactoză, ghee poate fi opțiunea mai bună.
Cu toate acestea, dacă doriți ceva cremos pentru a întinde pe pâine, untul poate fi o opțiune mai potrivită.
Verifică preț unt de Ghee aici!