Dietele de detoxifiere au câștigat tot mai multă popularitate în ultimii ani, acest lucru datorându-se în mare parte promisiunilor lor de „curățare” a corpului, de eliminare a toxinelor, de furnizare a unui impuls de energie și, poate cel mai important, de promovare a pierderii în greutate.
Deși nu sunt întotdeauna concepute special pentru pierderea kilogramelor în plus, dietele de detoxifiere promovează adesea pierderea în greutate ca fiind unul dintre principalele beneficii ale adoptării unei astfel de diete. Cu toate acestea, deși urmarea unei diete de detoxifiere poate fi eficientă pentru pierderea în greutate pe termen scurt, nu este în niciun caz o soluție pe termen lung și este adesea însoțită de riscuri, care depășesc cu mult beneficiile.
Conținut:
Ce este o dietă de detoxifiere?
Dietele de detoxifiere vin sub diferite forme și tipuri, dar cele mai multe sunt pe termen scurt, fiind concepute pentru eliminarea substanțelor chimice și a toxinelor periculoase din organism, adesea cu bonusul suplimentar de reducere a greutății corporale. În viața de zi cu zi suntem expuși unei cantități uriașe de substanțe toxice – sub formă de poluare, alimente procesate și alte substanțe chimice.
Unii cred că această acumulare de substanțe chimice trebuie îndepărtată din organism, iar atunci când se realizează acest lucru, sistemele și funcțiile sale vor fi mai eficiente, în timp ce metabolismul va mai rapid, fiind favorizată, astfel, pierderea în greutate, precum și instalarea unui sentiment general de energie și bunăstare.
Unele diete de detoxifiere adoptă o abordare naturală, promovând consumul foarte redus de calorii, împreună cu cantități mari de apă, suplimente și cantități variate de fructe și legume. Altele au propriile suplimente și game de înlocuire a alimentelor sau sugerează pastile, clisme, precum și alte metode de curățare intestinală sau a colonului.
Indiferent de metodă, dietele de detoxifiere promovează, în general, o dietă cu conținut scăzut de calorii, care este nesustenabilă și poate fi chiar periculoasă pe termen lung. Experții sunt de acord că există, în general, foarte puține dovezi care să susțină aceste tipuri de dietă și sugerează că nu există o nevoie reală de limitare a consumului de alimente în acest fel. Organismul în sine constă din mai multe sisteme, cum ar fi ficatul, rinichii și intestinele, care sunt foarte eficiente în eliminarea substanțelor nedorite din corp, fără a mai fi nevoie să se folosească astfel de metode extreme.
Dietele de detoxifiere funcționează pentru scăderea în greutate?
Puteți pierde în greutate pe termen scurt
Ideea unei diete de detoxifiere ca instrument de slăbire a fost acceptată pe scară largă, dar, deși o astfel de dietă poate determina o pierdere inițială în greutate, cu siguranță nu este o soluție pe termen lung. De regulă, dacă aportul dumneavoastră de energie este mai mic decât caloriile pe care le ardeți, vei pierde în greutate. Datorită restricției extreme de calorii atunci când urmați o dietă de detoxifiere, trebuie să pierdeți cel puțin câteva kilograme. Cu toate acestea, întrucât dieta de detoxifiere este foarte redusă ca aport de energie, în etapele inițiale, acest lucru se va datora probabil unei pierderi substanțiale de apă.
Nu este o soluție pe termen lung pentru gestionarea greutății corporale
Dietele de detoxifiere sunt, în general, urmate pentru perioade scurte de timp, prin urmare, orice pierdere în greutate adevărată care se realizează în această perioadă este probabil să fie recâștigată de îndată ce dieta ia sfârșit, iar obiceiurile alimentare revin la normal.
Există, de asemenea, riscul ca din cauza aportului extrem de scăzut de calorii, metabolismul organismului să încetinească. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul nu primește suficientă energie și intră în modul de conservare a energiei cât mai mult posibil. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci când obiceiurile alimentare normale revin, este probabil să fie recâștigată nu numai greutatea pierdută, ci și câteva kilograme suplimentare datorită ratei metabolice scăzute.
În plus față de aceste aspecte, dietele de detoxifiere nu sunt complete din punct de vedere nutrițional și este riscantă adoptarea lor pe perioade de timp mai îndelungate, ceea ce înseamnă că nu sunt o soluție pe termen lung pentru gestionarea greutății.
În timp ce dieteticienii nu acceptă în general dietele de detoxifiere, considerându-le inutile și, în multe cazuri, nesigure, există unele aspecte pozitive ale acestor diete, care ar putea fi adoptate într-un regim alimentar sănătos.
Un aport ridicat de fructe și legume și o hidratare corepunzătoare, printr-un consum ridicat de apă sunt benefice ca parte a unui plan de consum redus de grăsimi, cu conținut ridicat de fibre, pentru pierderea în greutate.
De asemenea, nu există nici un aspect negativ în consumul de alimente mai puțin procesate, care conțin substanțe chimice, un principiu susținut de majoritatea dietelor de detoxifiere.
Sunt dietele de detoxifiere sigure?
Există o lipsă distinctă de dovezi științifice atunci când vine vorba de beneficiile dietelor de detoxifiere, cele mai multe rezultate pozitive fiind raportate de mărturiile adepților, mai degrabă decât din studiile controlate.
Există, de asemenea, un aspect potențial periculos al dietelor, fiind atât de scăzute în calorii și substanțe nutritive. Atunci când urmează o dietă de detoxifiere, este frecvent să simțiți o lipsă de energie, dureri musculare, oboseală, nivel scăzut de zahăr din sânge, amețeli și greață.
Dacă pe termen lung se urmează o dietă de detoxifiere, cu nivel foarte scăzut de calorii, pot apărea diferite probleme de sănătate, cum ar fi deficiențele de vitamine și minerale și dezechilibrele electrolitice, care au potențialul de a provoca daune grave în organism.
Dietele de post sunt în general sigure timp de câteva zile pentru adulții sănătoși, dar nu sunt potrivite pentru cei cu afecțiuni de sănătate subiacente, femei însărcinate și copii. Toate dietele de detoxifiere ar trebui urmate doar sub supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un dietetician sau un medic înregistrat și trebuie urmate doar pentru o perioadă scurtă de timp. Activitatea fizică intensă trebuie evitată atunci când se urmează acest tip de dietă.
O modalitate mai sănătoasă de a slăbi
Nu există o dietă care să fie potrivită pentru toată lumea, deci este important să discutați cu un dietetician sau un medic înainte de a începe un regim de slăbire extrem sau neobișnuit. În general, o scădere sănătoasă în greutate de aproximativ un kilogram pe săptămână, poate fi realizată prin simpla reducere a caloriilor și creșterea nivelului de activitate fizică.
O dietă sănătoasă, cu conținut scăzut de grăsimi saturate și carbohidrați rafinați, dar bogată în cereale integrale, grăsimi nesaturate, fructe și legume este ideală pentru o sănătate și bunăstare optimă.