Pâinea și alte produse de panificație sunt alimente ce au un conținut ridicat de carbohidrați

Funcționează cu adevărat blocanții de carbohidrați?

Având în vedere faptul că din ce în ce mai mulți indivizi sunt supraponderali sau obezi, suplimentele care promit că pot facilita procesul de pierdere în greutate, devin tot mai populare. Cel puțin un sfert din indivizii adulți au folosit măcar un tip de supliment pentru pierderea în greutate la un moment dat în viața lor, cheltuielile totale destinate achiziționării de suplimente ajungând la milioane de dolari anual.

Cu atât de multe opțiuni de suplimente pentru slăbit disponibile pe piață, poate părea copleșitor procesul decizional în legătură cu suplimentele care funcționează cu adevărat și eficient. Cele mai multe tipuri de suplimente pentru slăbit nu dispun de cercetări de specialitate, care să le susțină afirmațiile și promisiunile.

Multe branduri de suplimente nu au dovezi că produsul lor chiar funcționează. Prin urmare, înainte de a lua orice supliment, este recomandat să vă consultați cu medicul dumneavoastră.

Blocanții de carbohidrați și/sau grăsimi sunt suplimente populare pentru pierderea în greutate. Ideea de bază este că puteți consuma orice fel de alimente, dar pentru că grăsimile sau carbohidrații sunt blocați, atunci caloriile nu vor rămâne în corp.

Există unele cercetări cu privire la anumiți blocanți de carbohidrați, luați ca adjuvant în procesul de pierdere în greutate, însă acest lucru nu poate fi aplicat tuturor blocanților de carbohidrați de pe piață. De asemenea, ar trebui să existe un accent puternic pe adoptarea unei diete sănătoase și efectuarea de exerciții fizice, pentru ca pierderea kilogramelor nedorite să fie facilitată.

Nu puteți pur și simplu să mâncați orice doriți și/sau în cantități mari, să săriți peste antrenamentele fizice, dar să luați blocanți de carbohidrați și să vă așteptați la o pierdere semnificativă în greutate.

Consumul unei diete bogate în fibre și blocanții de carbohidrați pot funcționa în același mod. Prin urmare, o alternativă la administrarea de blocanți de carbohidrați, poate fi reprezentată de creșterea cantității de fibre consumate în cadrul regimului alimentar.

Există, de asemenea, unele reacții adverse asociate cu blocanții de carbohidrați, ceea ce poate fi problematic pentru unii indivizi.

Cum funcționează blocanții de carbohidrați?

Carbohidrații din alimente trebuie descompuși în molecule minuscule de unități unice de carbohidrați. Pentru a face acest lucru, enzimele din intestinul subțire descompun carbohidrații mari din alimente, astfel încât să poată fi absorbiți.

Blocanții de carbohidrați interferează cu acest proces. Prin oprirea enzimelor de la descompunerea glucidelor în molecule mai mici, glucidele continuă să treacă prin tractul digestiv pentru a fi eliminate.

Totuși, nu există dovezi științifice valabile care să ateste capacitatea blocanților de carbohidrați în acest sens.

Cu toate acestea, unele dovezi sugerează că dacă un blocant de carbohidrați, în special extractul de fasole albă, este utilizat împreună cu o dietă corespunzătoare pentru pierderea în greutate și un program de exerciții fizice, ar putea ajuta în procesul de pierdere în greutate.

Cercetătorii continuă să întreprindă mai multe studii cu privire la siguranța și eficacitatea blocanților de carbohidrați pentru pierderea în greutate.

Anumiți blocanți care beneficiază de mai multe cercetări care să le susțină efectele promise, pot fi achiziționați doar cu rețetă, în urma unei vizite la medic. De asemenea, blocanții de carbohidrați pot fi folosiți pentru a contribui la controlul nivelului de zahăr din sânge și ar trebui utilizați doar sub îndrumarea medicului.

Cercetările din spatele blocanților de carbohidrați

Un articol din 2009 sugerează că blocanții de carbohidrați, sub forma de extract de fasole albă, au demonstrat, în cadrul studiilor efectuate pe animale și oameni, că pot exercita efecte favorabile asupra controlului zahărului din sânge, atunci când sunt combinați cu o alimentație sănătoasă.

O concepție greșită cu privire la blocanții de carbohidrați este reprezentată de faptul că toate caloriile din categoria carbohidrați vor fi blocate. Unul dintre studiile inițiale despre blocanții de carbohidrați, realizat în 1982, a analizat carbohidrații eliminați după o masă bogată în amidon cu un placebo și cu un blocant de carbohidrați.

Ambele grupuri au avut același nivel de carbohidrați eliminați după masa bogată în carbohidrați. Cercetătorii au concluzionat că blocanții amidonului nu inhibă toți carbohidrații sau la un nivel semnificativ.

Efecte secundare ale blocanților de carbohidrați

Intestinul gros nu este proiectat pentru a gestiona o cantitate mare de molecule de carbohidrați lungi.

În mod normal, acțiunea enzimelor din intestinul subțire de a rupe carbohidrații, le permite să fie absorbiți în fluxul de sânge de-a lungul peretelui intestinului subțire.

Când acești carbohidrați mari, neabsorbiți, intră în intestinul gros de la utilizarea unui blocant de carbohidrați, ar putea exista unele efecte secundare neplăcute de natură digestivă.

Efectele secundare ale blocanților de carbohidrați pot varia individual și în funcție de frecvența utilizării. Așadar, efectele secundare ar putea include flatulență, balonare, crampe sau diaree.

Alternative pentru blocanții de carbohidrați

Fibrele solubile funcționează într-un mod similar, încetinind absorbția glucozei.

Încetinirea absorbției de glucoză este principalul beneficiu al blocanților de carbohidrați prescriși. Prin urmare, în loc să încercați să luați un supliment de tipul blocanților de carbohidrați pentru a pierde în greutate, care ar putea conține ingrediente cu origini discutabile, puteți crește aportul de fibre solubile, aceasta fiind o abordare mai sigură și mai sănătoasă.

Sursele alimentare de fibre solubile includ: fasole, ovăz, varză de Bruxelles, citrice, semințe de in, avocado și cartofi dulci.

Concluzie

Blocanții de carbohidrați sunt comercializați ca având capacitatea de a ajuta în procesul de pierdere în greutate, însă există mult prea puține dovezi științifice care să susțină aceste afirmații.

Unele dovezi sugerează faptul că extractul de fasole albă, atunci când este utilizat într-o doză adecvată, ar putea oferi un ajutor benefic în reglarea zahărului din sânge.

Cu toate acestea, studiile au arătat, de asemenea, că blocanții de carbohidrați nu blochează în mod semnificativ absorbția carbohidraților. Dacă luați astfel de suplimente nu înseamnă că puteți mânca orice doriți și în orice cantități, iar caloriile nu vor fi absorbite.

Chiar și în studiile de cercetare, blocanții de carbohidrați au fost folosiți în contextul unei diete echilibrate și variate, și a unui stil de viață sănătos. Principalul beneficiu înregistrat în mod specific de extractul de fasole albă a fost încetinirea absorbției glucozei. Această acțiune este similară cu efectele fibrelor solubile.

Înainte de a lua orice fel de suplimente pentru pierderea în greutate, este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră. Blocanții de carbohidrați folosiți în studiile de cercetare au fost folosiți sub îndrumarea medicului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *