Floricele de porumb făcute în cuptorul cu microunde

Floricelele pentru microunde cresc riscul de îmbolnăvire cu cancer?

Floricelele de porumb sunt, în esență, o mâncare din cereale integrale, cu un conținut redus de calorii. Cercetările au arătat că floricelele de porumb sunt o bună sursă de antioxidanți. Totuși, floricelele au și unele efecte nedorite.

Untul, uleiurile, sarea, îndulcitorii și aromele artificiale ce pot fi adăugate la floricele, ar putea afecta, în mod dramatic, conținutul nutrițional și sănătatea.

În plus, floricelele pentru cuptoarele cu microunde, care se găsesc în comerț, pot să conțină un ingredient numit diacetil, ce poate face parte din aromele cu gust de unt, întâlnite la acest gen de floricele.

Există temerea că diacetilul poate, la temperaturi ridicate, să producă unele particule mici care pot leza căile respiratorii (1).

Unii producători de floricele pentru cuptoarele cu microunde menționează pe ambalaj dacă produsul lor conține sau nu diacetil. Totuși, alții pot folosi alte arome în procesul de producție.

Floricelele făcute la microunde erau o sursă de ulei parțial hidrogenat. Totuși, deoarece grăsimile nesaturate sunt interzise de către Autoritatea pentru alimentație și medicamente din SUA (FDA), acum floricelele pentru microunde conțin, de obicei, ulei de palmier.

Dacă-ți place să mănânci floricele făcute la microunde, însă vrei să eviți ingredientele suplimentare care sunt adăugate la mărfurile comercializate, poți foarte ușor să-ți gătești, folosind o pungă din hârtie maro și boabe de porumb.

Vezi și: Este bun porumbul pentru sănătatea ta?

Nutrienții din porumbul pentru microunde

O ceasca cu floricele cu aromă de unt pentru microunde conține aproximativ 45 de calorii, 3 grame de grăsime (1,5 grame de grăsime saturată), aproximativ 1 gram de fibre și 1 gram de proteine (2).

Porumbul care nu conține aditivi va fi puțin mai sărac în calorii. Beneficiul consumului de porumb este că acesta reprezintă un aliment ușor și sățios. Porumbul este o cereală integrală și o sursă de fibre.

Conform unui articol din revista TIME, apărut în 2015 (3), un studiu de specialitate a arătat că porumbul este un aliment mai cerut față de chipsurile de cartofi.

De ce este porumbul atât de dorit? Ar putea fi datorită formei neregulate a boabelor prăjite și a volumului pe care acestea-l ocupă.

Aromele cu unt și „plămânii de popcorn”

Studiul CDC (4) menționează că diacetilul este o substanță care se găsește în aditivii cu gust de unt folosiți la floricelele pentru microunde. Una dintre probleme o reprezintă faptul că, în conformitate cu studiile care au fost efectuate pe animale, la temperaturi mari, diacetilul din aromele cu gust de unt se transformă în vapori, care pot cauza leziuni căilor respiratorii.

Celulele de pe căile respiratorii pot fi afectate de diacetil. A fost demonstrat faptul că vaporii diacetilului sunt asociați cu leziuni ale plămânilor, în cazul angajaților fabricilor de prelucrare a floricelelor pentru microunde.

Nu doar diacetilul ar putea să fie responsabil de leziunile căilor respiratorii, ci și alți compuși ar putea contribui la aceste probleme de sănătate.

În concluzie, expunerea la inhalații ale diacetilului din aromele de unt de pe floricelele pentru microunde, precum și consumul potențial al acestuia, poate să dăuneze căilor respiratorii. Aceste condiții medicale au fost denumite „plămâni de porumb”.

Deși diacetilul se găsește, în stare naturală, în alte mâncăruri, există suspiciuni doar atunci când acesta este fabricat pe cale sintetică și este adăugat în alte mâncăruri, cum ar fi porumbul pentru microunde (5).

Multe companii au încetat să mai utilizeze diacetilul în aromele cu gust de unt. Totuși, un ingredient similar diacetilului, numit 2,3-Pentanedione (6) poate fi folosit ca un înlocuitor al aromelor cu gust de unt.

Din păcate, s-a demonstrat că și 2,3-Pentanedione dăunează căilor respiratorii.

Una dintre modalitățile prin care se poate diminua riscul leziunilor cauzate căilor respiratorii este ca floricelele să fie lăsate să se răcească, înainte de a inhala aroma sau a le mânca.

Unii consideră că floricele pentru microunde pot să crească riscul leziunilor căilor respiratorii, dar ar fi necesare mai multe studii în acest sens.

Floricelele de la microunde cresc riscul apariției cancerului?

Chiar dacă inhalarea diacetilului poate să crească riscul apariției leziunilor căilor respiratorii sau chiar deteriorarea plămânilor, Berkley Wellness (7) sugerează că floricelele făcute la microunde nu sunt asociate cu o creștere a incidenței cancerului.

Antioxidanții din porumb

Fructele și legumele sunt considerate a fi alimente cu conținut ridicat de antioxidanți. Chiar dacă acest lucru este adevărat, un lucru surprinzător este faptul că porumbul are mai mulți antioxidanți decât unele fructe sau legume (8).

Motivul pentru care porumbul este un aliment care are o concentrație atât de ridicată în antioxidanți poate fi datorat faptului că are un conținut relativ scăzut de apă.

Porumbul conține mai puțin de 5% apă, așadar nutienții nu sunt atât de diluați. Chiar dacă fructele și legumele conțin antioxidanți, majoritatea dintre acestea conțin peste 90% apă.

Consumul de porumb, ca parte a unei diete sănătoase, poate să crească aportul de antioxidanți și fibre. Totuși, porumbul nu trebuie să înlocuiască fructele și legumele, întrucât acestea din urmă furnizează nutrienți esențiali în cadrul dietei.

Pe de altă parte, consumul de porumb cu ingrediente adăugate minime, în locul altor mâncăruri care au mai multe calorii, ar putea să reprezinte un substitut sănătos.

Cum să-ți prepari porumbul pentru consumul propriu?

Dacă dorești să savurezi porumbul, dar nu vrei să consumi și celelalte ingrediente care se găsesc în floricelele pentru cuptoarele cu microunde, poți să ți-l pregătești într-un timp foarte scurt și fără să ai nevoie de vreo aparatură specială.

Poți să-ți pregătești floricelele pe plită sau cu ajutorul unui aparat cu aer cald, cu ajutorul unei pungi din hârtie maro, semințe de porumb și un cuptor cu microunde.

Există mai multe variante de rețete pentru a-ți pregăti porumbul pentru cuptorul cu microunde. Rețeta blogger-ului ”Katie cea acoperită cu ciocolată” (9) sugerează să pui boabe de porumb pe un sfert din fundul unei pungi de hârtie maro, de dimensiunea celor în care-ți păstrezi prânzul.

După aceea, trebuie să împăturești, cu grijă, partea de sus a pungii, de câteva ori. Pune punga în cuptorul cu microunde și ține-le până când pocnesc la interval de 3 secunde una de alta, ceea ce înseamnă să le ții aproximativ 2-3 minute în cuptor. Timpul poate să varieze.

Dacă dorești să adaugi unele arome, atunci poți să adaugi doar o lingură de ulei și să presari puțină sare, înainte să pui semințele în cuptor. De asemenea, poți adăuga unele legume verzi, proaspete, tăiate, după ce au fost încălzite în cuptor.

Concluzie

Nu s-a demonstrat că porumbul făcut la microunde ar crește riscul cancerului. Totuși, anumite ingrediente din aromele cu gust de unt ce sunt utilizate în rețeta floricelelor pentru microunde comercializate, pot să producă leziuni ale căilor respiratorii. Expunerea prelungită și inhalarea acestora poate crește riscul apariției unor leziuni la plămâni.

Consumul de floricele pentru cuptorul cu microunde nu ar trebui să stârnească suspiciuni, dar este nevoie de cercetări mai aprofundate în această privință. Poți să scazi riscul apariției leziunilor căilor respiratorii dacă lași să se răcească floricelele, după preparare.

Cei mai mulți producători nu mai folosesc diacetilul în aromele pentru floricele, însă unii dintre înlocuitorii acestuia pot să cauzeze același tip de leziuni.

Dacă dorești să te bucuri de beneficiile nutritive ale porumbului fără însă să fii expus și riscurilor asociați cu unele dintre ingredientele floricelelor pentru microunde, poți chiar să ți le prepari singur.

Poți să-ți pregătești foarte ușor floricele pentru cuptorul cu microunde utilizând semințe de porumb și o pungă din hârtie maro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *