Preparat din bucătăria japoneză pe bază de natto

Există beneficii nutriționale ale consumului de natto?

Societățile occidentale abia acum încep să consume natto, în timp ce acest preparat face parte din bucătăria japoneză tradițională de secole. Natto conține, în esență, boabe de soia fermentate, care pot avea un gust ușor până la înțepător și o textură oarecum vâscoasă.

În Japonia este ceva foarte obișnuit ca de la vârste fragede, indivizii să consume natto, însă dacă încercați pentru prima dată, ca adult, acest fel de mâncare, este posibil să vi se pară un gust care trebuie să fie dobândit pentru a fi bun.

Ca și alte alimente fermentate, natto poate fi o sursă de bacterii benefice numite probiotice.

Cercetările continuă să explice modul în care probioticele pot avea un efect pozitiv asupra sănătății umane, însă studiile de până acum sugerează că probioticele pot juca un rol semnificativ în sănătatea intestinală.

Unele studii sugerează că probioticele pot influența chiar reglarea greutății și sănătatea mintală.

De asemenea, natto ar putea avea un rol pozitiv în coagularea sângelui, sănătatea oaselor și chiar ar putea avea un rol în anumite aspecte esențiale pentru sănătatea bebelușului, dacă este consumat de mamă în timpul sarcinii.

Natto are câteva beneficii promițătoare pentru sănătate, dar țineți cont, la fel ca în cazul oricărui aliment, că nu este un leac miraculos.

Există beneficii nutriționale din consumul de natto? Adăugarea de natto în dietă vă poate oferi unele beneficii nutriționale, însă consumul unei largi varietăți de alimente este recomandat pentru sănătatea generală.

Dacă nu ați încercat natto până acum, dar v-ați dori, rețineți că pot fi necesare câteva ocazii separate de consum, pentru a vă obișnui cu aroma și textura.

Bacteriile sănătoase

Alimentele fermentate precum kimchi, kefir, iaurt și natto sunt surse de bacterii sănătoase, probiotice.

Consumul alimentelor fermentate pentru a obține probiotice prezintă un interes din ce în ce mai mare, deoarece o dietă tipic occidentală are un conținut scăzut de alimente care furnizează aceste bacterii benefice.

Beneficiul pentru consumul de alimente care sunt o sursă de probiotice, cum ar fi natto, este reprezentat de faptul că acestea pot ajuta la stimularea protecției imunitare.

Aceste bacterii rămân în intestin și pot juca un rol important în combaterea agenților patogeni.

Consumul constant de alimente care conțin bacterii sănătoase este necesar pentru a obține cele mai multe efecte probiotice în intestin.

Celulele care formează peretele intestinal sunt reînnoite în mod constant, așa că este recomandat consumul unei surse de probiotice în dietă.

Promovarea creșterii probioticelor în intestin împiedică, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor dăunătoare din tractul digestiv.

Bacteriile din intestin pot afecta, de asemenea, alte aspecte ale sănătății, inclusiv: reglarea greutății, sănătatea mintală și sănătatea oaselor.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru clarificarea efectului deplin al bacteriilor intestinale asupra sănătății.

Cu toate acestea, în general, consumul mai multor alimente fermentate este recomandat adulților sănătoși, pentru a obține mai multe surse de probiotice în dietă.

Coagularea sângelui

Cercetătorul biomedical dr. Holsworth sugerează că o enzimă care este un produs secundar din obținerea natto, numită nattokinază poate fi benefică pentru reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge.

Nattokinaza poate ajuta la descompunerea fibrinei, care este o proteină implicată în coagularea sângelui.

Ajutând la descompunerea fibrinei, nattokinaza poate ajuta la reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge și formarea plăcii în artere.

Deși nattokinaza nu este încă folosită în medicamentele care previn formarea de cheaguri de sânge, ea poate fi utilizată în viitor, dacă mai multe cercetări de specialitate îi vor releva beneficiile asupra sănătății.

Consumul de natto poate ajuta la furnizarea unora dintre beneficiile asociate cu scăderea riscului pentru formarea cheagurilor de sânge.

Sănătatea oaselor

Unul dintre beneficiile oferite de probiotice, care poate fi surprinzător, este efectul pe care îl poate avea asupra sănătății oaselor.

Un articol din 2015 relevă o asociere între sănătatea intestinală și sănătatea oaselor, deoarece intestinul reglementează absorbția calciului și a altor substanțe nutritive pentru construcția oaselor.

S-a dovedit că modificările microbiomului (nivelul bacteriilor din intestin) au un impact asupra densității osoase.

Dr. Goodman de la New York University subliniază faptul că apariția osteoporozei în estul Japoniei este mai mică decât în vestul Japoniei.

Ambele zone au diete similare, cu excepția faptului că estul Japoniei consumă mai mult natto.

Prin urmare, consumul de natto poate ajuta la protejarea densității osoase. Ar putea fi efectul pe care natto îl are asupra bacteriilor intestinale. De asemenea, poate fi important și faptul că natto este bogat în vitamina K.

Mai exact, Dr. Goodman afirmă că natto este bogat în vitamina K2, care acționează ca un stimulent puternic pentru creșterea nivelului de calciu din oase.

Alimente cu soia și izoflavone

Ca toate alimentele din soia, natto este o sursă de izoflavone.

Mai multe studii au arătat că izoflavonele au efecte anti-cancerigene, dar studiile epidemiologice au înregistrat rezultate mixte pentru aportul de soia și riscurile de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer.

Prin urmare, unele persoane care prezintă un risc mai mare pentru dezvoltare sau care au avut cancer de sân, pot avea anumite motive de îngrijorare privind adăugarea alimentelor de soia în dietă.

Cu toate acestea, cercetările de specialitate cu privire la dezvoltarea cancerului, susțin că nu există dovezi suficiente pentru a asocia consumul de alimente din soia cu anumite tipuri de cancer.

Dacă aveți întrebări despre consumul de natto sau alte alimente din soia și cum ar putea să vă influențeze riscul de dezvoltare a cancerului, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Un studiu din 2014 privind consumul de soia la femeile japoneze, a concluzionat că aportul de soia ar putea avea un efect protector împotriva cancerului de sân.

Consumul alimentelor din soia în formă integrală, precum natto, este recomandat în detrimentul alimentelor procesate sau a suplimentelor cu soia.

Consumul de natto în timpul sarcinii

Poate fi consumul de natto benefic în starea de graviditate?

Studiile de specialitate continuă să dezvăluie modul în care alimentația mamei poate afecta copilul nenăscut.

Un studiu din 2014 a urmărit aportul alimentar a mai mult de 600 de femei însărcinate.

Cercetătorii se uitau în mod special la consumul de pește, unt, margarină, iaurt și natto la gravide.

Cercetătorii au descoperit faptul că aportul de unt a fost asociat cu un risc crescut de eczemă pentru bebeluși, în timp ce aportul de natto a fost asociat cu un risc scăzut de eczemă la bebeluși.

Femeile care au mâncat natto de 2-3 ori pe săptămână au avut incidențe semnificativ mai mici de eczeme ale bebelușului, în comparație cu alte femei care nu au mâncat natto.

Sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectul consumului natto în timpul sarcinii, dar din acest studiu reiese că natto poate avea un rol protector la femeile japoneze în reducerea riscului de eczemă la bebeluși.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *