Linguriță de bicarbonat de sodiu adăugată într-un pahar cu apă
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Există beneficii în a bea apă cu bicarbonat de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu, cunoscut sub numele de praf de copt, este un produs normal de uz casnic folosit pentru curățare, coacere și scăpare de mirosuri ciudate.

Cu toate acestea, amestecarea bicarbonatului de sodiu cu apă ar putea fi folosită și pentru diferite afecțiuni de sănătate. Deși consumul de apă cu bicarbonat de sodiu ar putea avea unele beneficii, există anumite precauții serioase de luat înainte de a încerca acest lucru.

Apa cu praf de copt poate avea beneficii în combinația potrivită, ingerată la momentul potrivit și pentru o anumită perioadă de timp. Iată câteva posibile beneficii ale consumului de apă cu praf de copt, precum și posibile avertismente înainte de a bea așa ceva.

Antiacid

Una dintre cele mai populare utilizări pentru sănătate a apei cu praf de copt este de a ajuta la arsuri de inimă și refluxul stomacal.

Bicarbonatul de sodiu acționează ca un tampon împotriva acidului, deci ingerarea acestuia ar acționa ca un tampon împotriva producției de acid stomacal.

De fapt, mulți antiacizi sunt fabricați din bicarbonat de sodiu. Producția exagerată de acid stomacal ar putea fi motivul arsurilor inimii și scăderea nivelului de acid stomacal poate da o ușurare temporară.

Firma Arm and Hammer sugerează amestecarea unei jumătăți de linguriță cu un pahar de apă la fiecare două ore pentru ameliorarea acidului.

Este important să te asiguri că bicarbonatul de sodiu este complet dizolvat în apă înainte de a o ingera și să nu bei sodă și apă pe stomacul plin.

Alcalizarea sângelui

Corpul are un control foarte strict asupra pH-ului sângelui. Dacă sângele este prea acid sau prea alcalin, se pot produce consecințe negative foarte grave asupra sănătății. Unele boli precum cancerul și osteoporoza au fost asociate cu niveluri de sânge acid.

Diverse lucruri pot afecta nivelul de pH al sângelui, inclusiv dieta. În general, fructele și legumele sunt considerate alcaline, iar alimentele procesate, alimentele bogate în zahăr și alimentele provenite de la animale tind să fie acide.

Indiferent cum îți este alimentația, organismul îți va amortiza nivelul de pH al sângelui pentru a-ți menține sănătatea.

Un alt beneficiu sugerat din a bea apă cu praf de copt este să-ți alcalinizeze sângele. Acest lucru poate avea un beneficiu, pentru a ajuta nivelurile de sânge să rămână mai alcaline, dar există unele reacții adverse grave care ar putea apărea de la ingerarea a prea mult praf de copt.

Există unele controverse în legătură cu consumul de apă cu praf de copt, pentru a ajuta la alcalinizarea sângelui.

Sănătatea rinichilor

La fel ca sângele, dacă urina este prea acidă riscul de a face pietre la rinichi și eventual infecții ale tractului urinar poate crește. Prin urmare, apa cu bicarbonat de sodiu ar putea ajuta la alcalinizarea urinei, care poate avea un efect benefic asupra sănătății rinichilor.

Scăderea nivelului de acid al urinei poate contribui la reducerea riscului de pietre la rinichi și poate reduce riscul de infecție a tractului urinar.

Beneficiul sportiv

Ingerarea bicarbonatului de sodiu amestecat cu apă poate avea chiar un anume beneficiu pentru performanța atletică, potrivit unor cercetări.

Ingerarea bicarbonatului de sodiu în timpul exercițiului poate ajuta la întârzierea oboselii și a acidului lactic în mușchi. Prin întârzierea oboselii și a acumulării de acid lactic, sportivii vor putea să facă eforturi mai mari și mai dese decât fără bicarbonat.

Unele cercetări efectuate cu jucători de tenis au sugerat că jucătorii au fost capabili să mențină în mod constant serviciile și meciurile în timpul exercițiului, mai mult decât fără un supliment de bicarbonat de sodiu.

Pericolele

Acestea sunt beneficiile potențiale pentru sănătate ale consumului de bicarbonat de sodă și apă. Alte beneficii potențiale includ ajutorarea celor cu gută și lucrul ca antiseptic în organism.

Chiar dacă există anumite beneficii cu consumul de apă cu praf de copt, există anumite efecte secundare grave și pericole pentru anumite persoane.

Copiii sub vârsta de 5 ani sau femeile însărcinate nu trebuie să bea apă cu praf de copt.

Dacă luați medicamente pe bază de rețetă, discutați cu medicul de familie înainte de a bea apă cu praf de copt, deoarece acest lucru ar putea interfera cu medicația dumneavoastră.

Nu este recomandat să bei apă cu praf de copt pentru mai mult de 2 săptămâni, iar doza maximă în 24 de ore nu trebuie să depășească 7 doze de jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu în amestec cu apă și 3 doze de jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu în apă dacă ai împlinit vârsta de 60 de ani.

Dacă vă alcalinizați prea mult sângele, vă puteți perturba grav echilibrul de electroliți, care poate avea efecte devastatoare, inclusiv provocarea de anomalii ale pulsului sau hipotensiune arterială.

Dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome din cauza apei cu bicarbonat de sodiu, solicitați imediat asistență medicală: umflare, urinare frecventă, pierderea poftei de mâncare, scaune sângeroase, gudron sau vărsături care arată ca boabele de cafea măcinate.

Concluzie

Apa potabilă cu bicarbonat de sodiu poate avea unele beneficii pentru sănătate, dar există și efecte secundare potențial grave. Caută sfaturi medicale înainte de a ingera astfel de apă și asigură-te că respecți cantitățile recomandate.

Apa cu bicarbonat de sodiu pot ajuta la arsurile de inimă și scăderea acidității sângelui. Aceasta poate ajuta, de asemenea, la sănătatea rinichilor, deoarece poate funcționa pentru a scădea aciditatea urinei.

De asemenea, aceasta poate avea un avantaj pentru performanța atletică, deoarece poate ajuta mușchii să lupte împotriva oboselii și a acidului lactic.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *