Varză kale proaspătă
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este varza kale un superaliment?

Varza kale a cunoscut doar recent o creștere în popularitate ca fiind un superaliment, însă varza kale este consumată de secole pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății. Unul dintre beneficii este dat de varietatea de moduri în care kale poate fi consumată: în supe, cartofi prăjiți, salate, piureuri și chiar sub formă de chipsuri coapte. Atunci când consumați varză kale crudă, este bine de știut că doar frunzele se mănâncă, tulipinile fiind necomestibile.

Așadar, este justificabil statutul de superaliment al acestui tip de legumă sau este doar un alt trend alimentar? Varza kale furnizează multiple beneficii pentru sănătate, iar atenția pe care o primește este justificată din mai multe motive. Iată câteva beneficii ale consumului de varză kale.

Antioxidanți

Kale este o sursă bogată de vitaminele A și C, care au funcții antioxidante în organism. Există o mulțime de beneficii date de consumul unei diete bogate în antioxidanți, deoarece ajută la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi. Vitaminele A și C sunt, de asemenea, benefice pentru sănătatea pielii și a părului, iar vitamina A este importantă pentru vedere.

Doi antioxidanți specifici din varza kale, luteină și zeaxantină, sunt responsabili pentru furnizarea culorii de verde intens și pentru protecția suplimentară oferită vederii. Acești doi compuși pot ajuta la protejarea ochilor de degenerescența maculară și cataractă.

Combaterea cancerului

Kale aparține grupului de legume crucifere, care sunt familia genului Brassica. Alte legume din acest grup includ rucola, varza de Bruxelles, broccoli, varza, verdețuri, ridichi și napi. Aceste legume conțin compuși specifici care au sulf, numiți glucozinolați.

Când mâncăm legume crucifere, acești glucozinolați se descompun în diverși compuși, doi dintre aceștia fiind în mod special importanți, și anume indoli și izotiocianați. Acești doi compuși au fost studiați pentru efectele lor de combatere a cancerului în studiile de cercetare, anumite rezultate indicând inhibarea dezvoltării cancerului la diferite organe interne, la șoareci și șobolani.

Acești doi compuși acționează pentru inhibarea dezvoltării cancerului în mai multe moduri. S-a demonstrat că promovează moartea celulelor canceroase, stopează formarea vaselor de sânge pentru celulele canceroase și inhibă deplasarea celulelor canceroase în alte părți ale corpului.

În timp ce aceste studii au fost promițătoare, studiile la oameni au arătat rezultate mixte. Deși relația dintre legumele crucifere, cancerul și organismul uman este încă studiată, consumul de legume crucifere, cum ar fi varza, poate avea un efect pozitiv în combaterea celulelor canceroase din organism.

Bogate în vitamine și minerale

Pe lângă antioxidanți și glucozinolați, kale este bogată în mulți alți nutrienți. Kale este o sursă de vitamine B, care sunt necesare pentru a descompune carbohidrații și grăsimile pentru energie. Vitamina B6 și folatul sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea inimii, deoarece pot reduce nivelul homocisteinei din sânge.

Un alt nutrient sănătos pentru inimă este reprezentat de potasiu. Potasiul poate ajuta la echilibrarea fluidelor din corp și poate contribui la scăderea tensiunii arteriale. Majoritatea adulților nu îndeplinesc aportul recomandat pentru potasiu, însă o dietă bogată în fructe și legume vă poate ajuta să atingeți acest aport.

Aportul zilnic recomandat de potasiu pentru majoritatea adulților este de 4700 mg. O cană de varză kale furnizează aproximativ 330 mg de potasiu.

Kale oferă și alte minerale precum cupru, magneziu, calciu și zinc. Acești nutrienți joacă un rol crucial în sănătatea oaselor, funcția imună și formarea sângelui. Kale este cunoscută pentru că este o sursă foarte bogată de vitamina K. Vitamina K este utilizată pentru coagularea sângelui și pentru construcția de oase.

Fibre

Fibrele insolubile din varza kale pot ajuta la menținerea sănătății tractului digestiv și la prevenirea sau tratarea constipației. O cană de varză kale crudă conține aproximativ 2,5 grame de fibre. Consumul unei diete bogate în fibre poate ajuta la scăderea riscului de hemoroizi, constipație sau polipi asociați cu cancerul de colon.

Consumul de alimente bogate în fibre contribuie la menținerea senzației de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. Kale și alte legume au un conținut scăzut de calorii, în timp ce oferă o cantitate mare de nutrienți. Prin urmare, kale este o alegere excelentă în orice moment, dar în special pentru persoanele care urmează o dietă hipocalorică.

Este posibil să consumați prea multă varză kale?

Dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui sau pentru tratamentul tiroidei, discutați cu un medic înainte de a introduce în dietă o cantitate mare de varză kale. De asemenea, kale conține un compus numit oxalat, care poate interfera cu absorbția mineralelor, cum ar fi calciul. Prin urmare, dacă luați un supliment de calciu sau încercați să vă creșteți absorbția calciului din alimente, consumul de cantități mari de varză kale în același timp poate reduce absorbția.

Kale este bogată în fibre, dar rețineți că o doză mare de fibre ingerată la un moment dat, poate genera unele efecte secundare digestive neplăcute. Cu toate acestea, toleranța fiecărei persoane la fibre variază și acest lucru nu ar trebui să fie un motiv pentru a evita consumul de varză kale.

Concluzie

Varza kale este considerată un superaliment, deoarece este atât de bogată în substanțe nutritive. Nu numai că este bogată în multe vitamine și minerale, dar conține și o cantitate mare de antioxidanți. Mai exact, varza kale face parte din familia de legume crucifere și poate avea proprietăți specifice de combatere a cancerului.

Kale este, de asemenea, bogată în fibre, ceea ce poate ajuta în cazurile de constipație, precum și în alte afecțiuni ale sistemului digestiv. Dacă urmați un tratament medicamentos pentru subțierea sângelui sau pentru probleme asociate cu tiroida, consultați-vă medicul înainte de a adăuga varză kale în dieta dumneavoastră.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *