Consumul unei diete bogate în fructe și legume, este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv: scăderea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, unele tipuri de cancer, unele probleme digestive și scăderea tensiunii arteriale. Consumul unei varietăți de fructe și legume este întotdeauna recomandat, pentru a obține beneficii nutritive maxime. Includerea unei varietăți de legume cu frunze închise la culoare și verzi, ca parte a aportului dumneavoastră zilnic de legume, este o idee bună. Verdețurile închise la culoare, precum spanacul și varza kale, sunt o sursă bogată de multe vitamine, minerale și antioxidanți.
Legumele cu frunze verzi ar putea fi unele dintre cele mai bune produse alimentare, care previn cancerul, deoarece sunt atât de bogate în antioxidanți. De asemenea, pot ajuta la formarea rezistenței osoase și la un risc mai mic pentru boli inflamatorii.
Varza kale a câștigat recent în popularitate datorită profilului său nutrițional. În timp ce varza kale are multe de oferit din punct de vedere nutrițional, același lucru este valabil și pentru toate celelalte tipuri de verdețuri.
Atunci când comparăm varza kale cu spanacul, kale este mai bogată în unele substanțe nutritive, dar spanacul este, de asemenea, mai bogat în alți nutrienți. Încorporarea ambelor tipuri de verdețuri în dieta dumneavoastră, poate fi cea mai bună modalitate de a beneficia de avantaje optime pentru sănătate.
Conținut:
Conținut de fibre
Atunci când comparăm o porție de servire de 100 de grame de varză kale și spanac tocat, profilul lor nutritiv este destul de similar.
O porție de spanac furnizează aproximativ 2,2 grame de fibre, în timp ce varza kale se află în imediata apropiere, cu mai mult de 2 grame de fibre per porție.
Conținut de proteine
Verdețurile nu sunt o sursă semnificativă de proteine, însă furnizează și ele o cantitate mică din acest macronutrient. În mod special veganii, care se bazează doar pe alimente vegetale, ar putea folosi verdețurile ca o sursă de proteine, atunci când sunt combinate cu o varietate de alte alimente vegetale.
O porție de 100 de grame de varză kale furnizează aproximativ 4,3 grame de proteine, în timp ce spanacul oferă undeva la 2,9 grame de proteine.
Vitamina A
Verdețurile cu frunze închise la culoare sunt o sursă de beta-caroten (vitamina A), vitamina C, vitamina K, potasiu, fier, calciu, vitamine B și magneziu. De asemenea, sunt o sursă bogată de antioxidanți.
Spanacul și varza kale oferă aproximativ aceeași cantitate de beta-caroten: spanacul oferă 187% din valoarea zilnică recomandată, în timp ce varza kale asigură 199% din acest necesar zilnic.
Vitamina A joacă un rol important pentru sănătatea pielii, a gingiilor și a ochilor. Beta-carotenul din plante precum varza kale și spanac, ajută, de asemenea, la protejarea celulelor corpului de deteriorarea cauzată de radicalii liberi.
Potasiu
Spanacul depășește ușor varza kale în ceea ce privește cantitatea de potasiu conținută. O porție de 100 de grame de spanac furnizează aproximativ 558 mg de potasiu, comparativ cu 100 de grame de kale care oferă 491 mg de potasiu.
Consumul cantității zilnice recomandate de potasiu, poate menține nivelul tensiunii arteriale într-un interval sănătos.
Mai puțin de 2% dintre adulți obțin zilnic aportul recomandat de potasiu de 4.700 mg. Consumul de mai multe verdețuri, precum varza kale sau spanacul, poate ajuta la atingerea aportului recomandat de potasiu.
Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant și este necesară pentru menținerea sănătății pielii, cartilajelor, oaselor, gingiilor, precum și pentru promovarea vindecării rănilor.
Toate fructele și legumele sunt o sursă de vitamina C, astfel încât consumul unei cantități mari și variate de fructe și legume, poate oferi aportul zilnic recomandat.
O diferență mai mare între varza kale și spanac, este dată de conținutul de vitamina C. O porție de 100 grame de kale oferă aproximativ 200% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C, în timp ce spanacul asigură aproximativ 46% din acest necesar.
Vitamina K
Vitamina K este necesară pentru coagularea corectă a sângelui și pentru sănătatea oaselor. Un studiu din 2003 a descoperit faptul că un aport scăzut de vitamina K din dieta alimentară, a fost asociat cu densitatea minerală osoasă scăzută la femei.
Consumul de verdețuri cu frunze oferă una dintre cele mai bune surse dietetice de vitamina K. Atât spanacul, cât și varza kale oferă mult peste 100% din doza zilnică recomandată de vitamina K, cu mențiunea că varza kale oferă mai multă vitamina K decât spanacul.
Singura preocupare legată de creșterea semnificativă a consumului de spanac sau varză kale este în cazul în care urmați anumite tratamente medicamentoase. Schimbarea aportului de vitamina K poate interfera cu medicamentele de subțiere a sângelui.
Prin urmare, dacă luați un medicament anticoagulant, asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră, înainte de a vă crește aportul de vitamina K.
Calciu
Majoritatea oamenilor asociază produsele lactate ca fiind principală sursă dietetică de calciu, însă verdețurile cu frunze sunt, de asemenea, o sursă de calciu dietetic. Atunci când aportul dietetic de calciu este scăzut, calciul este eliberat din oase pentru a menține nivelul de calciu din sânge. Prin urmare, obținerea unei cantități suficiente de calciu din dietă, este importantă pentru sănătatea oaselor, funcția nervilor și contracția musculară.
Atât spanacul, cât și varza kale conțin calciu, însă kale oferă puțin mai mult calciu decât spanacul. 100 de grame de kale oferă aproximativ 15% din necesarul zilnic recomandat de calciu, în timp ce spanacul asigură aproape 9% din acest necesar.
Fier și magneziu
Fierul și magneziul sunt două minerale care nu sunt obținute în cantitățile recomandate, în general. De fapt, potrivit statisticilor, majoritatea adulților nu ating aportul recomandat de magneziu.
Din fericire, atât spanacul, cât și varza kale oferă fier, dar și magneziu. Spanacul asigură doar puțin mai mult în plus decât varza kale, când vine vorba de acești doi nutrienți.
Magneziul este necesar pentru funcționarea corectă a mușchilor și nervilor, a oaselor sănătoase și a sintezei proteinelor și ADN-ului. Fierul este necesar pentru formarea sângelui, de aceea o cantitate prea mică de fier în sânge poate duce la anemie.
O porție de varză kale oferă aproximativ 8% din necesarul zilnic recomandat de fier și 11% din necesarul de magneziu. O porție de spanac oferă aproximativ 15% din necesarul de fier și 19% din cel de magneziu.
Fierul din surse vegetale poate fi mai greu de absorbit de organism. Consumul unei surse de vitamina C, împreună cu o sursă de fier din plante, poate ajuta la creșterea absorbției.
Atât varza kale, cât și spanacul furnizează vitamina C împreună cu fier, ceea ce poate ajuta la creșterea absorbției. Consumul de verdețuri cu frunze, combinat cu alte surse de vitamina C, poate ajuta la o creștere și mai mare a absorbției.
Concluzie
Atât varza kale, cât și spanacul sunt bogate în antioxidanți, precum și multe vitamine și minerale. Kale a crescut în popularitate în ultimii ani, fiind recunoscută ca o sursă alimentară cu energie nutritivă semnificativă.
Cu toate acestea, în comparație cu spanacul, varza kale oferă aproximativ aceeași cantitate de nutrienți.
Kale este mai bogată în anumiți nutrienți, în comparație cu spanacul, dar spanacul este, de asemenea, mai bogat în unele substanțe nutritive.
În concluzie, varza kale și spanacul sunt ambele surse alimentare sănătoase. Adăugarea acestora în dieta dumneavoastră poate aduce multiple beneficii stării generale de sănătate, în timp ce este recomandat să consumați o varietate de fructe și legume.