Untul de arahide este un aliment îndrăgit în întreaga lume. Populația vestica, în general, a crescut mâncând sandwich-uri cu unt de arahide și gem sau produse coapte cu acest ingredient.
De obicei, arahidele sunt considerate ca fiind nuci, deoarece au un profil nutritiv și gust similar.
Cu toate acestea, alunele sunt de fapt o leguminoasă originară din America de Sud. Ca și alte nuci, acestea au o cantitate relativ mare de calorii, deoarece aproximativ jumătate din greutatea lor provine din grăsimi.
Arahide sunt o sursă bună de grăsimi mononesaturate (sănătoase pentru inimă) și s-a dovedit că au un beneficiu asupra sănătății cardiovasculare.
Chiar dacă alunele au o densitate relativ calorică ridicată, consumul lor cu moderație nu este asociat cu creșterea în greutate. Untul de arahide poate avea aceleași avantaje pentru sănătate ca și alunele.
Totuși, acestuia i se pot adăuga și alte ingrediente care nu sunt benefice precum uleiuri, zaharuri și conservanți.
Conținut:
Profilul nutritiv al untului de arahide
Două linguri de unt de arahide oferă aproximativ 190 de calorii, 16 grame de grăsimi, 6 grame de carbohidrați, 8 grame de proteine și 2 grame de fibre.
Din cele 16 grame de grăsimi, aproximativ jumătate din această cantitate (8 grame) reprezintă grăsimi monosaturate. Restul reprezintă 4,4 grame de grăsimi polinesaturate și aproximativ 3,3 grame de grăsimi saturate. Untul de arahide are puțini carbohidrați, iar aceștia provin din fibre.
Este considerat un aliment cu un indice glicemic scăzut. După ce îl consumi nu îți va crește nivelul zahărului din sânge.
Pe lângă faptul că este o sursă de proteine, fibre și grăsimi sănătoase pentru inimă, untul de arahide oferă multe vitamine și minerale. Acesta conține vitamina B, vitamina E, magneziu, potasiu, zinc, fier, cupru, mangan și seleniu (1).
Datele din Studiul Național de Sănătate și Nutriție sugerează că adulții și copii care mănâncă mai multe alune și unt de arahide au un aport mai mare ai acestor nutrienți față de cei care nu consumă la fel de multe alune sau unt de arahide (2).
Antioxidanti din alune
Stresul oxidativ din organism poate fi asociat cu riscul de boli cronice. O dietă bogată în antioxidanți ce provin din fructe, legume și cereale integrale te poate proteja împotriva stresului oxidativ.
Un studiu din 2006 (3) sugerează că alunele pot contribui semnificativ și la antioxidanții din dietă.
De fapt, nucile sunt unele dintre cele mai mari surse alimentare de antioxidanți. Arahidele pot avea o capacitate antioxidantă mai mare decât ceaiul verde sau vinul roșu.
Un articol științific din 2016 (3) a constatat faptul că un consum mai mare de nuci, inclusiv untul de arahide, a fost asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, cancer și mortalitate.
Această asociere poate proveni din antioxidanții din nuci și alune, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a clarifica care componente nutritive oferă aceste beneficii pentru sănătate.
Arahide sunt o sursă de reservatrol. Reservatrolul ajută la reducerea riscului de cancer, boli cardiovasculare, boala Alzheimer și întârzierea îmbătrânirii. Acesta este de obicei asociat cu vinul, dar alunele reprezintă o altă sursă dietetică.
Unt de arahide și sănătatea inimii
În 2003, FDA a aprobat faptul că o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi din care fac parte alunele și arahidele (42 g pe zi) poate scădea riscul de boli de inimă.
Studiile epidemiologice au arătat în mod constant o asociere între aportul de nuci și riscul redus de boli cardiovasculare.
Un articol din 2008 (4), analizând 4 studii independente, a arătat că subiecții cu cel mai mare aport de nuci au avut o incidență redusă pentru bolile de inimă de până la 35%. Arahidele conțin multe componente care pot fi benefice pentru sănătatea inimii, inclusiv: antioxidanți, fibre, potasiu, magneziu și fitochimice.
Nucile și arahidele pot ajuta la reducerea acestor riscuri prin scăderea nivelului de colesterol LDL.
Untul de arahide și greutatea corporală
Chiar dacă nucile și untul de arahide sunt dense din punct de vedere caloric datorită conținutului ridicat de grăsimi, consumul de nuci pe termen lung a fost asociat cu greutatea corporală mai mică.
Acest lucru sugerează că, deși conțin multe calorii, acestea nu par să crească riscul de creștere în greutate comparativ cu alte alimente mai bogate în grăsimi.
Există câteva ipoteze cu privire la motivul pentru care nucile nu amplifică riscul pentru creșterea în greutate. Consumul acestora poate ajuta la reglarea apetitului după mâncare.
Conținutul de fibre și proteine poate ajuta la menținerea sățietății după mese. O altă sugestie este că nu le putem digera și absorbi toate caloriile.
Cum poți găsi un unt de arahide potrivit
Îl poți face acasă măcinând arahide. Untul de arahide de pe rafturile magazinelor poate conține uleiuri, îndulcitori, sare și alți stabilizatori.
Unui borcan care conține doar arahide este cea mai sănătoasă alegere. Separarea naturală a uleiului se poate produce în mod natural, lucru care poate da untului un aspect neapetisant.
Acest lucru se întamplă în mod natural și poate fi reglat doar amestecând untul din nou. Depozitarea la temperaturi mai reci poate ajuta, de asemenea, la evitarea acestui lucru
Concluzie: Este bun untul de arahide pentru tine?
Untul de arahide și nucile sunt considerate bune pentru sănătate ca parte a unei diete echilibrate. Multe studii au arătat o asociere între aportul acestora și riscul redus de boli cardiovasculare și cancer.
Arahidele sunt o sursă bună de antioxidanți, grăsimi sănătoase pentru inimă, vitamine, minerale și fibre. Acești nutrienți pot fi în spatele beneficiilor pentru sănătate asociate cu aportul de nuci.
Deși consumul unei cantităţi mai mari de unt de arahide nu este un leac sau o protecție garantată împotriva bolilor cronice, rezultatele unor studii sugerează că există o asociere între consumul acestora și beneficiile pentru sănătate, inclusiv scăderea riscul de a crește în greutate.
Untul de arahide care nu are ingrediente adăugate poate fi considerat mai sănătos. Anumite variante pot conține multe uleiuri, îndulcitori și o cantitate enormă de sare. Acest lucruîi poate modifica profilul nutritiv.