Snițel din soia, pus la prăjit în tigaie
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este soia sănătoasă?

Există destul de multă confuzie în legătură cu potențialele beneficii sau efecte nocive ale consumului de soia. Au fost întreprinse numeroase studii cu privire la efectele consumului de soia asupra diferitelor dimensiuni ale sănătății și ale organismului uman, însă multe dintre aceste studii au înregistrat rezultate contradictorii ori sunt bazate pe populații din Asia, unde aportul de soia este diferit față de cel din lumea occidentală.

În ultima perioadă, beneficiile consumului de soia au început să fie privite cu îndoială, în timp ce în mass-media au fost discutate tot mai des posibilele probleme asociate cu soia, ceea ce a creat și mai multă confuzie cu privire la consumul de soia, dacă ar trebuie să consumăm soia, în ce cantități și dacă este în vreun fel benefică pentru sănătatea noastră.

Ce este soia?

Soia este o plantă originară din Asia de Sud-Est, fiind o parte obișnuită în dieta populațiilor din această zonă. După ce soia a fost introdusă în Europa anilor 1700, a crescut în popularitate și disponibilitate și în lumea occidentală.

Soia este o sursă bună de proteine și este considerată un substituent excelent pentru produsele lactate și ca o sursă alternativă de proteine pentru vegani, vegetarieni și cei cu intoleranță la lactoză. Se găsește frecvent în numeroase forme diferite, inclusiv fasole de soia, făină de soia, tempeh, tofu, lapte și iaurt de soia, hot dog de soia, miso, brânză de soia și chiar tăiței de soia.

Soia este bogată în izoflavone, compuși despre care se crede că au beneficii pentru sănătate, precum și în proteine și fibre. Este, de asemenea, săracă în grăsimi și destul de scăzută în calorii în unele dintre formele sale, ceea ce o face un aliment ideal pentru înlocuirea cărnii, pentru cei care își urmăresc greutatea sau pentru vegetarieni.

Care sunt beneficiile soiei?

Cercetările sugerează că soia poate furniza beneficii în prevenirea și tratarea mai multor afecțiuni, cu toate acestea, în unele cazuri, discrepanțele dintre studii doar evidențiază necesitatea desfășurării mai multor cercetări, pentru a obține concluzii mai clare și relevante.

De asemenea, este important să se ia în considerare diferența dintre formele de soia consumate în întreaga lume. În țările asiatice, unde se află o mare parte din populația pe care se bazează cercetările cu privire la consumul și beneficiile soiei, soia tinde să fie consumată în forme mai puțin procesate.

Soia consumată în lumea occidentală este adesea mai procesată, ceea ce poate sta la baza motivului pentru care dovezile privind aportul și beneficiile consumului de soia la diferitele populații studiate, pot varia atât de mult.

Sănătatea generală

Soia este o sursă bună de proteine slabe, care conține opt aminoacizi esențiali necesari organismului, fiind o sursă importantă de proteine pentru vegetarieni și o alternativă viabilă chiar și pentru consumatorii de carne. Este, de asemenea, o sursă bună de grăsimi nesaturate și conține vitamine B importante, fier și antioxidanți.

Boli de inimă

Unele studii au sugerat posibilitatea conform căreia consumul de proteine din soia poate contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL „rău” din sânge și, astfel, poate contribui la un risc mai mic de diferite boli de inimă. Această teorie se bazează în principal pe studii efectuate asupra populațiilor asiatice, care tind să aibă o incidență mai scăzută a bolilor de inimă și, de asemenea, consumă cantități mai mari de proteine din soia decât populațiile occidentale, înlocuind de obicei carnea din dietă.

Dovezile sunt suficient de puternice încât Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a acordat permisiunea producătorilor de produse din soia să adauge mesaje cu privire la sănătatea inimii pe ambalajul produselor lor. În general, se consideră că, împreună cu o dietă cu conținut scăzut de grăsimi saturate, soia poate contribui la reducerea nivelului de colesterol.

Alte asociații de sănătate ce promovează importanța sănătății inimii au făcut, de asemenea, recomandări în conformitate cu aceste dovezi, sugerând că 25 de grame de proteine din soia ar fi necesare pentru consumul zilnic, ca parte a unei diete cu conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol.

Osteoporoză

Unele studii au sugerat că proteinele din soia, consumate în special de femeile care ajung la vârsta menopauzei, poate contribui la creșterea densității osoase și la reducerea riscului de osteoporoză. Cu toate acestea, această teorie este, de asemenea, contrazisă într-o altă serie de studii. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida această teorie.

Menopauză

Este considerat că aportul de proteine din soia reduce incidența unora dintre simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne. Încă o dată, s-au conturat rezultate mixte în studiile cu privire la această posibilă relație de cauzalitate. Cu toate acestea, cea mai semnificativă asociere între aportul de soia și reducerea simptomelor menopauzei pare să aibă loc, atunci când se consumă zilnic minimum 15 mg dintr-o anumită izoflavonă din soia, cunoscută sub numele de genisteină.

Cancer

Unul dintre cele mai controversate subiecte în ceea ce privește consumul de soia, este posibilul efect exercitat asupra riscului de dezvoltare a cancerului. Studiile efectuate la nivel de populații au indicat posibila existență a unui efect cu rol protector în legătură cu anumite tipuri de cancer cu componente hormonale, spre exemplu, cancerul de sân, uter și cel de prostată.

Cu toate acestea, încă o dată dovezile sunt mixte, ceea ce face dificilă confirmarea clară a rolului protector al consumului de soia, cât de multă soia ar trebui să fie consumată pentru a asigura existența lui și dacă există o perioadă anume în viață când este mai benefic consumul de soia.

Există dezavantaje pentru sănătate?

Au existat de-a lungul anilor o serie de diferite posibile probleme scoase la lumină de către mass-media, inclusiv teoria conform căreia consumul de soia poate afecta fertilitatea, poate produce caracteristici feminine la bărbați și poate provoca suprimarea tiroidei.

Cu toate acestea, există puține dovezi care să susțină aceste teorii, în timp ce soia este, în general, considerată sigură. Numeroase analize ale dovezilor privind relația dintre soia și sănătatea umană au ajuns la concluzia că, deși sunt necesare investigații suplimentare cu privire la beneficiile pentru sănătate ale consumului de soia, există un consens general că soia nu generează pericole reale.

Consumul ridicat de soia poate avea un efect asupra menstruației la femei, dar efectul este considerat mult prea mic pentru a provoca probleme de fertilitate și, de asemenea, se crede că nu are niciun efect asupra numărului de spermatozoizi la bărbați, deci este puțin probabil ca soia să genereze probleme legate de concepție.

În cazul suprimării tiroidei, s-a indicat că prezența substanțelor cunoscute sub denumirea de goitrogeni poate fi responsabilă, dar de fapt cantitatea este atât de mică încât este puțin probabil să aibă vreun efect, cu excepția cazului în care există o afecțiune de bază, cum ar fi deficitul de iod, care poate fi exacerbat.

În general, totuși, persoanele cu afecțiuni tiroidiene și femeile care sunt în post-menopauză și care au cancer de sân dependent de estrogen sunt probabil categoriile de persoane care ar fi motivate să evite soia.

În concluzie, deși sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la compușii găsiți în soia și la efectul lor asupra corpului uman pentru a confirma sau a infirma posibilele beneficii pentru sănătate, nu există la momentul actual dovezi concludente care să ateste faptul că aportul de soia poate exercita efecte secundare periculoase.

De asemenea, sunt necesare mai multe cercetări privind efectul consumului de soia asupra organismului uman împreună cu alte alimente și cu privire la formele mai procesate de soia consumate în mod obișnuit în lumea occidentală și dacă acestea au aceleași efecte ca formele lor tradiționale.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Persoană care taie un avocado

Avocado este fruct sau legumă?

Avocado are mai multe lucruri în comun cu legumele decât cu fructele. Totuși este considerat ca fiind fruct. Avocado nu sunt dulci ca alte fructe

Două boluri în formă de inimă pline cu fructe

Este fructoza nesănătoasă?

Deși există dovezi care sugerează că un aport excesiv de zaharoză și fructoză sunt dăunătoare sănătății, nu există dovezi care să susțină acționarea acesteia ca

Tânăr își pune niște îndulcitor în cana cu ceai

Este truvia sănătoasă?

Înlocuitorii pentru zahăr sunt alternative obișnuite pentru dulciuri, băuturi și alimente dietetice, deoarece sunt mai sărace în calorii și majoritatea nu cresc nivelul zahărului din