Faptul că vinul are efecte benefice asupra sănătății reprezintă o scuză obișnuită pentru a consuma frecvent din licoarea zeilor. Dar, oare, vinul roșu chiar oferă beneficii atât de importante? Dacă da, cât vin roșu trebuie să bei pentru a obține beneficiile respective?
Cantitatea recomandată de alcool este de 1 porție pe zi pentru femei și până la 2 porții pe zi pentru bărbați. O porție de vin roșu se consideră 100 de grame. Dacă consumi mai mult decât doza moderată recomandată, aceasta poate să dăuneze sănătății. Dacă cineva nu bea alcool, atunci nu este recomandat să înceapă să bea doar pentru că vinul are efecte benefice asupra sănătății.
Iată câteva răspunsuri relative la efectele benefice ale vinului roșu asupra sănătății.
Risc mai mic de apariție a bolilor cardiovasculare
Mai multe studii au arătat că există o legătură între consumul moderat de alcool și beneficiile pentru sănătatea inimii. Un studiu realizat de British Medical Journal, în 2011, a comparat sănătatea sistemului cardiovascular a persoanelor care consumau vin cu cea a persoanelor care nu consumau această băutură. Studiul menționat mai sus a reunit rezultatele cercetărilor anterioare, care studiau influența consumului moderat de alcool asupra sănătății inimii.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut un consum moderat de alcool, în medie, timp de 11 ani, au avut un risc cu 25% mai mic de atac de cord, un risc mai mic cu 29% de a fi diagnosticați cu boli coronariene și un risc cu 13% mai mic de a muri din alte cauze.
Aceste rezultate sugerează că un consum moderat de alcool este benefic inimii. Multe cercetări au evidențiat că vinul roșu este sănătos pentru inimă, însă doar în doze moderate. Vinul roșu are antioxidanți care pot ajuta la scăderea colesterolului, la reducerea coagulării sângelui și la creșterea colesterolului bun HDL.
Reduce colesterolul
Se crede că flavonoidele din vinul roșu scad colesterolul LDL. Colesterolul LDL este considerat colesterolul rău, deoarece orice depășire a nivelului recomandat poate favoriza producerea de plăci de colesterol pe vasele de sânge. De asemenea, flavonoidele din vinul roșu pot contribui și la creșterea colesterolului bun, HDL. Este bine să ai un nivel ridicat de colesterol HDL, deoarece acesta ajută la eliminarea excesului de colesterol din vasele de sânge.
Vinul roșu poate ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale. Reține că toate beneficiile aduse de oricare aliment sunt obținute printr-un aport moderat, și orice exces poate fi dăunător sănătății.
Flavonoidele din vinul roșu provin, de fapt, din pielița strugurilor negri. Unele cercetări au arătat, de asemenea, că sucul de struguri negri poate oferi, de asemenea, beneficii pentru sănătatea inimii, dar și antioxidanți.
Antioxidanți
Antioxidanții din vinul roșu pot ajuta la scăderea inflamației din organism. De multe ori, bolile cronice apar după o inflamație; așadar, reducerea inflamațiilor poate ajuta la scăderea riscului de apariție a bolilor cronice.
Un flavonoid specific care se găsește în vinul roșu, resveratrolul, poate ajuta la prevenirea deteriorării vaselor de sânge și la prevenirea formării cheagurilor de sânge. S-au efectuat mai multe cercetări pe animale, legat de resveratrol, dar trebuie să fim atenți cum transpunem aceste concluzii în cazul oamenilor. Unele studii pe animale au folosit doze foarte mari de resveratrol, echivalentul unei persoane care bea o cantitate impresionantă de vin roșu, zilnic.
Unele studii sugerează că resveratrolul și alte flavonoide, care se găsesc în vinul roșu, pot inhiba creșterea celulelor canceroase. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pe această temă. Nu toate cercetările cu privire la influența vinului asupra cancerului au putut să arate o relaționare certă.
Reține, de asemenea, că unele studii care leagă aportul de vin roșu de riscurile reduse de îmbolnăvire sunt, adesea, doar asocieri de informații, ceea ce înseamnă că nu există o relație cauză-efect, care să fie determinată prin observațiile științifice.
Antioxidanții din vin sunt doar o parte din fitochimicalele care se găsesc în plante. Antioxidanții din vinul roșu pot funcționa împreună cu alți antioxidanți benefici din alte fructe, legume etc. pentru a oferi cel mai mare beneficiu pentru sănătate.
Excesul de vin
Așadar, vinul roșu are multe beneficii pentru sănătate, care pot ajuta la scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și, eventual, reducerea riscului de apariție a bolilor cronice. Cu toate acestea, excesul de vin poate să anuleze toate beneficiile. Alcoolul în exces poate crește riscul de boli de inimă, cancer și leziuni hepatice.
Alcoolul este recomandat spre a fi consumat doar de către adulții sănătoși; dacă ai vreo afecțiune medicală, discută cu medicul, pentru a stabili dacă ai voie să bei alcool. Dacă nu bei alcool, atunci nu este recomandat să începi să-l consumi doar pentru că are unele beneficii pentru sănătate. De asemenea, nu se știe dacă există vreo relație între consumul de alcool și riscul de cancer de sân.
Concluzie
Orice sursă de alcool, consumat cu moderație, poate avea beneficii pentru sănătatea inimii. Vinul roșu, în special, îți va oferi antioxidanții și flavonoizii din struguri. La fel ca în cazul oricărei băuturi alcoolice, trebuie să bei cu măsură. Este recomandată o dietă sănătoasă, care include exerciții fizice, grăsimi sănătoase pentru inimă, fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe, fasole și nuci.
Potrivit spitalului Yale New Haven, vinurile roșii seci pot avea cel mai mare conținut de flavonoide, comparativ cu alte vinuri roșii mai dulci sau cu vinurile albe.
Care sunt cele mai bune fructe și legume congelate?