Cuptor cu microunde
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este sănătos să mănânci zilnic mâncare preparată la microunde?

Indiferent dacă este vorba despre o porție congelată, un rest de la un fel de mâncare, floricele sau cartofi, cuptoarele cu microunde sunt o metodă rapidă de a-ți încălzi mâncarea. Americanii s-au obișnuit să-și încălzească mâncarea în doar câteva minute, cu ajutorul unui cuptor cu microunde. Chiar dacă Harvard Health și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susțin că folosirea microundelor nu prezintă pericole pentru oameni, unii se tem, totuși, să le folosească.

De fapt, comparativ cu alte moduri de a găti, microundele ar putea crește valoarea nutritivă a unor alimente, deoarece scurtează timpul de gătit. Totuși, dacă cuptorul cu microunde nu funcționează corespunzător, atunci ar putea să-ți afecteze chiar sănătatea.

De asemenea, în cuptoarele cu microunde nu este recomandat să încălzești materiale plastice.

O altă distincție, privind alimentele încălzite cu microunde, se referă la tipul de alimente pe care-l încălzești zilnic. Sunt mâncăruri pentru microunde, adică alimente care se prepară imediat sau îl utilizezi pentru alimente neprocesate?

Mâncărurile cum ar fi pizza congelată, o cină, pateuri, rulouri de pizza etc. ar trebui să fie consumate ocazional, nu în fiecare zi.

Cum funcționează cuptorul cu microunde

Cuptoarele cu microunde gătesc mâncarea cu ajutorul unor unde de energie, invizibile cu ochiul liber. Sunt similare cu undele radio. Energia aceasta afectează, în principal, moleculele de apă și pe cele similare apei. Undele de la microunde acționează asupra moleculelor de apă, creând căldură (1).

Microundele pot avea efecte adverse, atunci când sunt utilizate zilnic

Conform OMS (2), microundele nu au efecte adverse, atunci când respecți normele de siguranță și utilizezi cuptoarele așa cum este descris în instrucțiuni.

Una dintre îngrijorările oamenilor, cu privire la cuptoarele cu microunde, este dacă acestea ar putea să lase undele să treacă, în încăperea respectivă. Undele de energie sunt eliberate numai atunci când cuptorul este pornit, adică atunci când este aprins becul. Dacă un cuptor cu microunde este deteriorat sau nu este închis corect, atunci poate să apară riscul eliberării undelor, din cuptorul cu microunde.

Așadar, ar trebui să verifici și să te asiguri că aparatul se închide cum trebuie și că funcționează corect.

Există un mic risc de distrugere a unor țesuturi, la utilizarea cuptorului cu microunde, dar aceasta nu este probabil să apară ca urmare a utilizării obișnuite a unor astfel de aparate. În cazul unor țesuturi sensibile, cum sunt cele din jurul ochiului sau testiculele, ar putea să apară unele leziuni, datorate expunerii prelungite la microunde.

Totuși, acest lucru nu s-ar putea întâmpla decât în cazul unei utilizări îndelungate și la o temperatură ridicată, mai mare decât cea care este folosită în cuptoarele cu microunde.

Alimentele pentru microunde nu sunt radioactive și nu emit unde de energie, care să iasă din cuptor. De îndată ce cuptorul cu microunde este închis, undele nu mai sunt transmise – la fel ca în cazul unui bec.

Ce mâncare, preparată la cuptorul cu microunde, este bine să mănânci zilnic?

Dacă utilizezi zilnic cuptorul cu microunde, uită-te mai atent la alimentația ta. Doar încălzești legumele, pentru a câștiga timp? Sau mănânci foarte multe alimente congelate, procesate?

În general, mâncarea congelată, pizza și alte gustări rapide ar putea fi bogate în calorii, carbohidrați rafinați, grăsimi, sodiu, conservanți și, în plus, acestea au un aport nutritiv foarte redus.

Dacă utilizezi cuptorul cu microunde pentru a-ți încălzi astfel de tipuri de alimente, este recomandabil să le înlocuiești cu altele mai proaspete.

Limitează pierderea de nutrienți

OMS sugerează că utilizarea unui cuptor cu microunde ar putea fi benefică pentru păstrarea nutrienților din alimente, în comparație cu alte metode de gătit. Unii nutrienți, cum ar fi vitaminele B și vitamina C, sunt sensibili la căldură, precum și la acțiunea lichidelor.

Utilizarea unui cuptor cu microunde, față de alte metode de gătit, cum ar fi aragazul sau cuptorul, reduce timpul de preparare și poate ajuta la limitarea pierderilor de nutrienți.

Calitatea mâncărurilor prelucrate la microunde

Bucățile mai mari de alimente pot fi dificil de încălzit la cuptorul cu microunde, deoarece ar putea dura mai mult timp ca undele să pătrundă în bucățile mai mari de mâncare, iar încălzirea poate fi neuniformă. De asemenea, calitatea mâncării gătite într-un cuptor cu microunde, comparativ cu alte metode de gătit, poate fi foarte diferită.

Dacă vrei să ai o calitate mai bună a mâncării pe care o gătești, atunci se recomandă alte metode pentru gătit.

Din cauza acțiunii neuniforme, de obicei, nu se recomandă să gătim bucăți mari de carne în cuptoarele cu microunde. Anumite părți din carne ar putea să nu fie gătite suficient, ceea ce crește riscul de apariție a unor boli ale sistemului digestiv.

Riscurile potențiale ale alimentelor prelucrate la cuptorul cu microunde

Dacă folosești un cuptor cu microunde vechi sau unul care nu se închide corect, atunci pot să apară unele potențiale riscuri. Se recomandă utilizarea unui cuptor cu microunde care îndeplinește standardele internaționale de siguranță, iar dacă un cuptorul cu microunde este vechi sau nu funcționează corect, repară-l sau achiziționează unul nou.

NU este recomandat să utilizezi recipiente din plastic, atunci când gătești la microunde. Materialele plastice conțin compuși, cum ar fi BPA, care se pot transmite în alimente, atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate.

Așadar, nu ar trebui să folosești niciodată folie de plastic sau orice alt tip de plastic, atunci când încălzești alimentele într-un cuptor cu microunde.

Alte metode de gătit

Dacă nu ești sigur de modul în care funcționează cuptorul tău cu microunde, atunci poți utiliza pur și simplu alte metode de gătit.

Reține că scăderea timpului de gătit crește valoarea nutrienților și a vitaminelor, din alimente. De asemenea, încearcă să gătești la aburi unele mâncăruri, cum ar fi legumele, în loc să le fierbi, pentru a crește valoarea nutritivă a acestora.

Concluzie

Unii consumatori ridică anumite probleme legate de utilizarea cuptoarelor cu microunde. Cu toate acestea, organizații precum OMS și Harvard Health sugerează că utilizarea microundelor este o modalitate sigură pentru încălzirea alimentelor, atâta timp cât cuptorul cu microunde se închide corect.

Nu este recomandată încălzirea alimentelor în recipiente de plastic, deoarece compușii din plastic pot să intre în alimente, caz în care acestea ar putea să devină cancerigene. Așadar, o altă regulă pentru utilizarea unui astfel de cuptor cu microunde, în special dacă este utilizat zilnic, este să nu folosești nici un fel materiale plastice.

În cazul utilizării zilnice a cuptorului cu microunde, trebuie să acorzi o atenție sporită alimentelor pe care le consumi. Mâncărurile semi-preparate și alimentele procesate sunt, de obicei, bogate în calorii, sodiu, grăsimi, conservanți, însă pot fi sărace în nutrienții necesari organismului.

Folosirea unui cuptor cu microunde va reduce, de obicei, timpul pentru gătit, ceea ce ar putea ajuta la păstrarea anumitor nutrienți, în alimente. Folosirea unui cuptor cu microunde pentru a găti bucăți mai mari de alimente nu este recomandată, deoarece poate găti alimentele în mod neuniform.

Calitatea mâncării poate fi diferită, dacă folosești un cuptor cu microunde, deoarece alimentele ar putea fi gătite excesiv.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

modalități ușoare de a slăbi

20 de modalități ușoare de a slăbi

Pierderea în greutate poate fi dificilă și multe planuri de dietă și de slăbire sunt restrictive, nesociabile și costisitoare. Cu toate acestea, modificările simple și

Mezelurile sunt una dintre principalele surse de nitrați de sodiu

Este nitratul de sodiu nociv?

Nitratul de sodiu este de obicei asociat ca fiind un aditiv din carnea procesată, care îi menține culoarea roșiatică și ajută la uciderea bacteriilor. Unele

Tânără obosită din cauza deficienței de fier

Simptomele deficienței de fier

Absorbția fierului din alimente poate fi, uneori, scăzută, iar încadrarea în valorile zilnice recomandate poate fi dificilă, în special dacă pentru vegetarieni. Femeile însărcinate și