Bucăți de ciocolată

Este sănătos să mănânc ciocolată în fiecare zi?

Se estimează că oamenii cheltuiesc zeci de miliarde de dolari pe ciocolata, anual. in 2015, Elveția a fost cea mai mare consumatoare de ciocolată. Se zice că o persoana consumă aproximativ 9 kg de ciocolată pe tot parcursul anului. Este bine să mănânci cantități atât de mari?

Sursa de ciocolată, boabele de cacao, sunt bogate în mod natural în antioxidanți, polifenoli și unele minerale. Ciocolata neagră va avea o cantitate mai mare de polifenoli în ea și este de obicei considerată cea mai sănătosă ciocolată.

Ciocolata albă sau cea cu lapte conțin mult mai mult zahăr, lactate și cantități antioxidante mai mici.

Există unele cercetări care sugerează faptul că ciocolata consumată în fiecare zi poate oferi beneficii pentru sănătate, dar cantitatea și tipul de ciocolată trebuie și ele luate în considerare.

Dilatarea vaselor de sânge

Compușii vegetali numiți flavonoizi găsiți în ciocolata neagră s-au dovedit că acționează ca vasodilatatori.

Acest lucru ar putea fi foarte important pentru sănătatea inimii, deoarece arterele pot deveni înguste și își pot pierde flexibilitatea, ceea ce crește riscul de boli de inimă. Arterele pot deveni grele, ceea ce le face să nu se poată extindă și contracta așa cum ar trebui.

Unele medicamente ajută la dilatarea arterelor pentru a crește fluxul de sânge. Flavonoidele precum cele găsite în ciocolata neagră acționează ca dilatatoare naturale pentru artere, chiar și la câteva ore după gustare.

Un studiu din 2007 (1) a oferit 40 de grame de ciocolată neagră 70% sau o ciocolată de control fără cacao destinatarilor de transplant de inimă. Cercetătorii au măsurat diametrele arterelor coronare la două ore după ce au consumat ciocolată. Aceștia au descoperit că dilatarea arterelor coronare a crescut semnificativ după ce au consumat ciocolată neagră obișnuită, dar nu și după ce au consumat ciocolată simplă. Aderența trombocitelor a fost, de asemenea, semnificativ mai scăzută în arterele grupului de ciocolată neagră.

Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Flavonoidele din ciocolată ar putea ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale. Un articol din 2012 (2) a analizat datele din 20 de studii privind flavonoidele din ciocolată și tensiunea arterială.

Cercetătorii au concluzionat faptul că ciocolata bogată în flavonoizi, cum ar fi ciocolata neagră, poate avea un impact mic, dar totodată important, asupra tensiunii arteriale în studiile pe termen scurt, de câteva săptămâni.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă acest efect ar fi observat în cazul consumului zilnic.

Anti-inflamator

Un studiu din 2008 (3) a constatat că 7 g de ciocolată neagra cosumate zilnic ajută la scăderea unui marker inflamator în sânge.

Multe boli, precum bolile cardiovasculare, sunt promovate de inflamație, astfel încât consumul de alimente antiinflamatorii poate fi benefic din mai multe motive. Ciocolata neagră cu cantități mari de flavonoide poate fi o sursă bogată de antioxidanți.

Flavonoidele din aceasta pot ajuta la protejarea colesterolului LDL de la oxidare. Colesterolul LDL oxidat este considerat mai dăunător vaselor de sânge, de aceea este ideal să menținem un nivelul scăzut de LDL oxidat.

Un studiu mic (4) a concluzionat că antioxidanții din praful de cacao au ajutat la protejarea colesterolului LDL de la oxidare. 

IMC inferior

Consumul zilnic de ciocolată te-ar putea ajuta la pierderea în greutate?

Conform unui studiu (5), cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau mai des ciocolată aveau un indice de masă corporal  (IMC) mai mic decât persoanele care consumau ciocolată mai rar.

Cercetătorii au analizat aportul alimentar de la mai mult de 900 de voluntari și au descoperit că persoanele cu un aport mai ridicat de ciocolată au avut un IMC mai mic, chiar dacă cei ce mâncau mai des ciocolată au avut un aport mediu mai mare de calorii pe zi.

Chiar și atunci când nivelul de activitate fizică a fost ajustat, consumatorii de ciocolată au avut un IMC mai mic.

Cercetătorii sugerează că aceste date coincid cu alte studii care demonstrează beneficiile consumului de ciocolată asupra sănătății inimii, sensibilității la insulină și chiar scăderii mortalității.

Cum poate ajuta ciocolata la scăderea IMC?

Cercetătorii nu sunt exact siguri, dar unele studii la șobolani au arătat că anumiți compuși din ciocolată pot ajuta la creșterea mitocondriilor (necesară pentru arderea grăsimilor) și au fost benefice pentru masa musculară slabă.

Este nevoie de mai multe cercetări pe termen lung pe oameni pentru a înțelege relația pe care ciocolata o poate avea cu greutatea. Asta nu înseamnă ca poți începe să mănânci tot felul de dulciuri cu ciocolată pentru a-ți menține silueta. Ai grijă să consumi doar porțiile recomandate pe zi. 

Reține și faptul că ciocolata neagră are cele mai mari cantități de flavonoide și este, în general, considerată cea mai sănătoasă.

Cât și ce fel de ciocolată ar trebui să mănânci?

Conform Cleveland Clinic (6), majoritatea studiilor care au demonstrat consumul favorabil de ciocolata au folosit doze de 42 g – 85 g pe porție.

Unele studii arată un beneficiu al consumului zilnic de ciocolată, dar o sugestie exactă a aportului de ciocolată nu este întocmai clar. Este bine să o consumi zilnic, în fiecare zi sau săptămânal?

Deoarece ciocolata neagră are cele mai ridicate niveluri de antioxidanți, aceasta este considerată ca fiind cea mai bună. Ciocolata cu lapte are zero sau o cantitate foarte mică de antioxidanți și este mai bogată în zahăr. Ciocolata albă nu are niciun beneficiu pentru sănătate, deoarece de fapt nu conține nici o urmă de boabe de cacao.

Dacă îți place ciocolata, încearcă să mănânci ciocolată neagră. Iată o regulă generală: cu cât conținutul de cacao este mai ridicat, cu atât este mai benefică.

Folosește ciocolata neagră ca un substitut sănătos pentru alte dulciuri. Mănâncă o bucată mică de ciocolată neagră în loc de alte dulciouri pline cu zahăr. Reține că o cantitate mică de ciocolată neagră poate fi la fel de satisfăcătoare ca și alte gustări dulci.

Concluzie

Antioxidanții sau flavonoidele din ciocolata neagră s-au dovedit a avea beneficii pentru sănătatea inimii. Acestea pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la creșterea vasodilatației și pot proteja colesterolul LDL împotriva oxidării.

În ciuda faptului că este bogată în calorii și bogată în grăsimi saturate, s-a dovedit că ciocolată ne poate ajuta la scăderea IMC. Rezultatul acestui studiu poate justifica consumul zilnic de ciocolată, atât timp cât porțiile sunt mici și este ciocolată este neagră.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări privind cantitățile exacte pentru consumul zilnic, însă cercetările sugerează până acum că aportul zilnic de ciocolată neagră ar putea avea anumite beneficii pentru sănătate dacă face parte dintr-o dietă echilibrată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *