Samantana intr-un bol ceramic.

Este sănătoasă smântâna?

Este bună smântâna pentru tine?

Smântâna, atunci când este folosită în cantități mici, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. O lingură de smântână are mai puțin de 25 de calorii, dar daca mănânci foarte multă, caloriile și conținutul de grăsimi pot crește.

Aceasta este făcută din adăugarea de bacterii producătoare de acid lactic în crema obișnuită. Bacteriile cu acid lactic produc smântâna ușor acrișoară, cu gust acid. FDA-ul dictează ca orice produs etichetat ca smântână să aibă un conținut de unt de cel puțin 18%.

Smântâna este un condiment folosit în bucătăriile tradiționale europene, centrale și nord-americane, pentru mâncăruri sărate. Cu toate acestea, ea poate fi folosită și în diverse prăjituri.

Smântâna, ca și alte alimente lactate cu grăsimi complete, este considerată bogată în grăsimi saturate și calorii.

Totuși, acest lucru nu face neapărat smântâna un aliment „interzis”, deoarece cantitatea de smântână folosită este în general mică.

De asemenea, efectele pe care le au produsele lactate cu grăsimi asupra sănătății au fost contestate recent în unele cercetări științifice. Smântâna poate furniza vitamina A și calciu.

Prin urmare, ca în cazul tuturor celorlalte alimente, smântâna poate avea unele aspecte nutritive pozitive și poate negative. Dacă mănânci smântână, este important să o faci cu moderație și să o integrezi într-o dietă sănătoasă și variată.

Nutriție

O lingură de smântână oferă aproximativ 23 de calorii, 2,4 grame de grăsime (3% din necesarul zilnic), 1,4 grame de grăsimi saturate (7% din necesarul zilnic), 6 mg de colesterol (2% din necesarul zilnic) și conține mai puțin de un gram de carbohidrați și proteine.

O lingură de smântână oferă, de asemenea, aproximativ 1% din necesarul zilnic de calciu și vitamina A.

Deși smântâna este obținută din lapte nu face parte din grupul de produse lactate.

Crema, crema de brânză și untul nu îndeplinesc recomandările pentru a face parte din grupul de lactate.

Dimensiunea porțiilor contează

Adăugarea unei linguri de smântână peste un cartof copt, chili sau orice alt fel de mâncare poate constitui o dietă sănătoasă.

Cu toate acestea, dacă adaugi mai mult de 4 linguri, cantitatea de calorii s-ar apropia de 100 de calorii și aproape de o treime din aportul de grăsimi saturate recomandat.

Prin urmare, atunci când evaluezi dacă smântâna este sănătoasă, unul dintre cei mai importanți factori este cât de mult mănânci.

Cum arată restul dietei? Ai o dietă bogată în legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase? Smântâna trebuie folosită așa cum a fost proiectată: să fie un condiment folosit în proporții mici.

Folosirea ei ca bază pentru sosuri ar putea crește drastic mărimea aportului tău, dar utilizarea pe post de condiment te poate ajuta să menții porții mici.

Ar trebui să folosești smântână cu un nivel mai scăzut sau mai mare de grăsimi?

De multă vreme s-a recomandat să alegem opțiuni lactate cu un conținut scăzut sau fără grăsimi. Cu toate acestea, cercetările recente sugerează că produsele lactate cu grăsimi complete nu trebuie să fie evitate din motive de sănătate.

De exemplu, un referat din 2017 (1) a făcut o analiză folosind 29 de studii privind impactul laptelui și al produselor lactate asupra tuturor cauzelor de mortalitate, boli coronariene și boli cardiovasculare.

Cercetătorii nu au găsit nicio asociere între consumul total de lactate și riscul pentru toate cauzele de mortalitate, boli coronariene sau boli cardiovasculare.

De fapt, a existat o asociere inversă între produsele lactate fermentate și toate cauzele de mortalitate și boli cardiovasculare. Produsele lactate fermentate includ produse din lapte acru, brânză sau iaurt.

Acest referat și alte studii, dar nu toate, sugerează consumul de lactate cu grăsimi complete, ca parte a unei diete echilibrate, poate să nu crească riscul de boli cardiovasculare sau de mortalitate.

Cum rămâne cu riscul de creștere în greutate când vine vorba de produsele lactate cu grăsimi complete? Cercetarea este oarecum mixtă. Unele dovezi sugerează că lactatele cu grăsime complete într-o dietă echilibrată sunt invers asociate cu riscul de obezitate.

Deci, contează dacă alegi smântână cu conținut scăzut sau complet de grăsimi sau alte produse lactate?

Conform acestor studii de cercetare, este posibil să nu fie nevoie să treci la opțiunile lactate mai scăzute în grăsimi în comparație cu grăsimea completă.

Un impact mai mare poate avea dimensiunea porției produselor lactate cu grăsimi complete și cum arată restul dietei

Produsele lactate cu grăsime completă pot fii mai sățioase, ceea ce înseamnă că te pot face să te simți mai plin după mâncare.

Alternative pentru smântână

Dacă folosești smântână pentru sosuri sau într-o rețetă, poți folosi multe alternative care nu vor modifica rezultatele.

De exemplu, iaurtul grecesc simplu este un înlocuitor comun pentru smântână. Are aceeași aromă și consistență ca smântâna, dar are mai multe proteine și calciu.

Prin urmare, folosirea iaurtului grecesc în locul smântânii poate crește densitatea nutrițională a unui fel de mâncare. Dacă ai fost îndrumat de doctori să mănânci o dietă cu conținut scăzut de grăsimi din motive de sănătate, poți utiliza iaurtul grecesc fără grăsimi.

La coacere, iaurtul grecesc, kefirul simplu sau laptele de unt pot fi utilizate ca un înlocuitor al smântânii.

Concluzie: Este sănătoasă smântâna?

Smântâna, atunci când este folosită în cantități mici, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. O lingură de smântână are mai puțin de 25 de calorii, dar daca se folosește multă, caloriile și conținutul de grăsimi pot crește.

Prin urmare, folosește smântâna drept condiment din când în când. Dacă folosești smântână pentru un sos, o poți înlocui cu iaurtul grecesc simplu pentru a crește densitatea de nutrienți.

Unele evaluări științifice recente sugerează că produsele lactate cu grăsimi complete ar putea să nu fie la fel de nocive pentru sănătate, cum s-a crezut anterior.

De fapt, unele cercetări sugerează că aportul de lactate cu grăsimi complete poate fi asociat invers cu obezitatea. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica această relație.

Dacă folosești smântână în dieta ta, ar trebui să constituie o mică parte. Restul dietei tale ar trebui să fie bogat în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *