În martie 2017, în premieră, în Grecia, a fost lansată Coca Cola îndulcită cu ștevie. Aceasta a făcut parte dintr-un proiect al Coca Cola, în care producătorul a încercat vânzarea mai multor băuturi cu conținut caloric scăzut. Ștevia este considerată o alternativă pentru îndulcire, care are mult mai puține calorii și este derivată dintr-o plantă din America de Sud.
Având în vedere creșterea alarmantă a cazurilor de obezitate și diabet de tip 2, trebuie avută în vedere reducerea zahărului și caloriilor în exces.
Dacă dorești să reduci nivelul de zahăr din corp atunci ar trebui să reduci consumul de sucuri cu îndulcitori.
Înlocuirea băuturilor pe bază de zahăr cu unele pe bază de îndulcitori pare a fi o alternativă bună.
Pe de altă parte, există dovezi care arată că îndulcitorii artificiali pot crea dependență și pot avea un efect advers asupra sănătății inimii, nivelului de probiotice și reglării apetitului.
Studiile spun că ștevia este, cel mai probabil, sănătoasă, fiind o alternativă la zahăr.
Totuși nu trebuie consumată în exces. Încă este nevoie de studii de lungă durată pentru a vedea dacă băuturile pe bază de ștevie sunt sănătoase.
Ce este ștevia?
Stevia rebaudiana este o plantă nativă din Brazilia și Paraguay, care este înrudită cu margareta și ambrozia.
Nativii din aceste țări folosesc de sute de ani ștevia, pentru a îndulci mâncarea și băutura tradițională, dar și datorită altor proprietăți medicale pe care le are.
Se estimează că, la ora actuală, peste 5.000 de produse alimentare conțin ștevie (2).
Ștevia este, în prezent, cultivată în multe părți ale lumii, cum ar fi Asia și America De Nord.
Doar glicozidele din frunzele de ștevie sunt singurul compus dulce al acestei plante (3).
Conform WedbMD (4), extractul de ștevie rafinat este considerat, de către FDA, 100% sănătos.
Acest extract este, adesea, prezent în mâncarea și băutura din categoria suplimentelor alimentare.
Totuși, FDA nu a aprobat consumul întregii frunze de ștevie sau al extractelor din plantele crude.
Ștevia și zahărul din sânge
Produsele care provin din acele tipuri de ștevie care nu au fost aprobate pentru consum de către FDA, pot să influențeze nivelul zahărului din sânge.
Chiar dacă extractul rafinat de ștevie este aprobat de către FDA, oamenii care suferă de diabet trebuie să consulte medicul specialist înainte de a consuma ștevie.
Anumite studii au arătat că ștevia poate ajuta la creșterea toleranței la glucoză, dar este nevoie de studii mai aprofundate, în acest sens.
În cantități mici, ștevia nu poate influența negativ controlul de zahăr din sânge, însă consumul excesiv va atrage opusul (5).
Momentan, nu există studii relevante care să arate cum acționează ștevia asupra diabeticilor (6).
Ar trebui să vorbești cu dieteticianul tău dacă dorești să consumi ștevie și te întrebi ce efect poate avea asupra nivelului de zahăr din sânge.
Ștevia și sănătatea inimii
Pe lângă posibilul efect asupra nivelului de zahăr din sânge, ștevia poate afecta și tensiunea arterială. Întrucât rezultatele studiilor nu au fost concludente, este nevoie de mai mult timp, pentru a confirma această ipoteză.
Medline Plus (7) sugerează că există prea puține dovezi care să ateste că ștevia poate scădea tensiunea arterială.
Unele studii arată și că o anumită parte a șteviei ajută la reducerea presiunii sângelui.
Dacă ai probleme cu tensiunea arterială este recomandat să consulți medicul specialist, înainte de a începe să consumi ștevie.
În cantități mici, ștevia ar trebui să nu dăuneze, dar în cantități mari, aceasta ar putea influența tensiunea arterială.
Câtă Coca Cola cu ștevie poți să bei?
Chiar dacă extractul de ștevie este considerat sigur, trebuie să știi că, încă, nu există o doză zilnică recomandată de ștevie.
Este nevoie de mai multe rezultate științifice, în această privință. Produsele îndulcite cu ștevie sunt numite sănătoase dar, la fel ca în cazul oricărui alt aliment, consumul trebuie să fie moderat.
Dacă vrei sa renunți la produsele îndulcite cu zahăr, ștevia ar putea să fie răspunsul.
Oricum, la un moment dat, este recomandat să renunți și la ștevie și la îndulcitorii artificiali.
Cel mai mare aport de lichid ar trebui să fie din apă. Poți da o aroma naturală apei pe care o bei, adăugând niște fructe proaspete sau frunze de mentă.
Îndulcitori artificiali și sănătate
Un studiu din 2017 (8) a analizat datele a peste 4.000 de adulți și relația dintre băuturile pe bază de zahăr sau îndulcitori artificiali și riscul de accident vascular cerebral și demență.
După analiza datelor în funcție de sex, vârstă, dietă, activitate fizică și fumat, cercetătorii au ajuns la concluzia că îndulcitorii artificiali au un risc mai mare de accident vascular cerebral și demență.
Acest studiu sugerează faptul că băuturile pe bază de îndulcitori artificiali, cum sunt băuturile carbogazoase, pot fi asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral și demență. Desigur, este nevoie de mai multe studii, în acest sens.
Un articol publicat în Harvard Health în 2012 (9) sugerează că aportul zilnic de îndulcitori artificiali este asociat cu un risc crescut de sindrom metabolic și diabet.
Deoarece îndulcitorii artificiali sunt atât de dulci, aceștia dau, adesea, dependență.
Consumând frecvent astfel de îndulcitori, există șanse să ne crească dorința de a mânca dulciuri și să ne pierdem apetitul pentru alimentele fără zahăr.
Concluzie: este sănătoasă Coca-Cola cu ștevie?
Întrucât din ce în ce mai mulți oameni au probleme de obezitate și diabet de tip 2, dorința de a consuma produse hipocalorice crește.
Chiar dacă îndulcitorii artificiali nu au calorii, nu înseamnă că avem undă verde ca să-i consumăm în cantități mari.
Ștevia este făcută dintr-un extract din plantă de ștevie. Anumite studii indică faptul că ștevia ar putea să scadă tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge.
Din acest motiv, persoanele care au astfel de probleme de sănătate ar trebui să consulte un medic.
În general, cantitățile mici de ștevie nu ar trebui să conducă la astfel de probleme de sănătate.
Oricum, este nevoie de mai multe studii pentru ca să înțelegem rolul șteviei asupra tensiunii arteriale și asupra nivelului de zahăr din sânge.
Există studii care arată faptul că îndulcitorii artificiali pot crește riscul de accident vascular cerebral, demență și sindrom metabolic.
Mai multe date concrete rezultate în urma experimentelor sunt necesare dar, în general, este bine să folosim cu moderație astfel de îndulcitori.
Chiar dacă ștevia este considerată sigură și sănătoasă, și în acest caz este nevoie de mai multe experimente.