Mușchi de vită

Este sănătoasă carnea de vită?

Consumul unor cantități mari de carne roșie, cum este carnea de vită, a fost asociată cu creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, unor tipuri de cancer și a altor riscuri pentru sănătate. Unele studii sugerează, de asemenea, că există o corelație între consumul crescut de carne roșie și creșterea generală a tuturor factorilor de mortalitate.

Nu toată carnea de vită este la fel; unele părți sunt mai slabe decât altele, iar unele bucăți de carne de vită ar putea să fie procesate. În general, se recomandă întotdeauna să consumi mai multe alimente neprocesate, față de alimente procesate.

Carnea prelucrată ar putea conține aditivi adăugați, poate fi sărată sau întărită. Profilul nutritiv al cărnii de vită poate varia, de asemenea, în funcție de alimentația animalului: hrană pe bază de cereale sau de iarbă.

Alegerea tipului de carne pe care-l consumi este o opțiune personală, care ține cont de nutriție și de alte criterii. Dacă vrei să mănânci carne de vită, alege bucățile mai sănătoase și consum-o cu moderație, ca parte a unei diete sănătoase, echilibrate.

Beneficiile nutritive ale cărnii de vită

Carnea de vită este recomandată în unele diete, fiind o sursă bogată de nutrienți. Carnea roșie este bogată în fier heme, care este mai bine absorbit de organism, față de sursele de fier din plante.

Dacă o persoană are deficit de fier, nutriționistul poate recomanda consumul mai multor alimente bogate în fier, de exemplu a cărnii de vită.

Carnea de vită este, de asemenea, bogată în vitamine B, aceasta fiind necesară pentru fabricarea celulelor noi din organism și fiind utilizată în cadrul proceselor metabolice. Carnea de vită este o sursă de zinc, necesar funcției imune, vindecării și diviziunii celulare (1).

Carnea de vită și reglarea greutății

Ca și alte tipuri de carne, carnea de vită este o sursă concentrată de proteine. Consumul de proteine, ​​în cadrul meselor principale, te poate ajuta să ai un sentiment de sațietate care să dureze mai mult timp, ceea ce poate să te ajute să reduci aportul de alimente de pe parcursul zilei.

Dacă alegi bucăți de carne de vită care sunt slabe sau foarte slabe, atunci poți să ai un aport mai scăzut de calorii. O astfel de alimentație poate să se încadreze într-o dietă cu nivel scăzut de calorii.

De ce ar putea fi indicat să limitezi consumul de carne de vită?

Deși carnea de vită este un aliment bogat în nutrienți există, de mai mulți ani, recomandări generale pentru limitarea aportului de carne roșie.

În fapt, Institutul American pentru Cercetarea Cancerului (AICR) (2) sugerează limitarea aportului de carne roșie, cum este carnea de vită, precum și evitarea cărnii roșii prelucrate, de exemplu a unor produse cum ar fi hot-dog, cârnați etc.

AICR recomandă limitarea aportului de carne roșie gătită la cel mult 500 grame per săptămână. De ce? Deoarece unele studii au arătat că unii compuși din carnea roșie pot crește riscul de cancer de colon, iar alte studii au arătat că persoanele care mănâncă multă carne roșie au tendința să nu consume la fel de multe alimente vegetale. Acest lucru înseamnă, de fapt, că nu-și acoperă necesarul de fibre.

Carnea de vită poate fi consumată ca parte a regimului alimentar, dar este bine să nu depășești limitele recomandate. De asemenea, este important să echilibrezi dieta consumând o mulțime de fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, alături de carne.

Poți, foarte ușor, să depășești limitele recomandate pentru carnea de vită; conform USDA, o porție este de 100 de grame. Dacă comanzi o friptură la un restaurant, aceasta va fi de cel puțin 200-250 de grame.

Consumul de carne roșie și mortalitatea

Există temerea că aportul de carne roșie poate crește riscul de mortalitate, în general. Un studiu din 2013 (3), publicat în American Journal of Epidemiology (AJE) și un studiu din 2013 (4) din American Clinical Journal of Nutrition (AJCN), au concluzionat că un aport mai mare de carne roșie poate avea rezultate negative asupra sănătății.

Conform articolului din AJE, carnea roșie procesată și consumul de carne roșie, în general, a fost asociat cu o creștere semnificativă a mortalității. AJCN a constatat că aportul crescut de carne roșie a fost asociat cu niveluri mai mari ale inflamației, iar cercetătorii au concluzionat că înlocuirea aportului de carne roșie cu o altă proteină poate ajuta la reducerea markerilor inflamatorii.

O corelație nu înseamnă că există o relație de tip cauză – efect; ca atare, aceste studii nu susțin că, dacă mănânci carne roșie, îți crește automat rata mortalității.

Potrivit Harvard Health (5), un alt factor care contribuie la creșterea riscului este modul în care gătești carnea de vită. Grătarul sau gătitul la temperaturi foarte înalte nu sunt considerate modalități sănătoase de a găti carnea de vită. De asemenea, este posibil ca persoanele care consumă carne roșie să aibă mai mulți factori de risc, asociați cu boli.

Diferența dintre hrănirea pe bază de furaje și cea pe bază de cereale

Există unele dezbateri în legătură cu modul de hrănire al animalelor: hrana pe bază de iarbă este mai bună, comparativ cu cea pe bază de cereale / porumb. Conform unor studii (6), carnea animalelor care au fost hrănite doar cu iarbă era mai bogată în acizi grași omega 3, grăsimi saturate neutre, avea cantități mai mari de vitamina A, E și cantități mai mici de grăsimi care cresc colesterolul, comparativ cu carnea din celălalt grup.

Vitele care au fost hrănite cu iarbă au, de asemenea, un nivel mai scăzut de grăsimi și pot avea o aromă diferită, față de cea cu care sunt obișnuiți majoritatea oamenilor.

Concluzie: Ar trebui să evit carnea de vită?

În cazul în care nu știi dacă ar trebui să eviți consumul de carne de vită sau nu, cel mai bine este să vorbești cu medicul, pentru a-ți evalua întregul istoric medical și necesitățile. În general, consumul limitat de carne de vită poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Limitează consumul de carne roșie, consumând o varietate de tipuri de proteine sănătoase. Dacă dorești să mănânci carne de vită, trebuie să verifici tipul bucăților de carne și trebuie să urmezi îndrumările AICR, precum și al altor organizații de specialitate, în legătură cu aportul maxim de astfel de carne roșie.

De asemenea, trebuie să echilibrezi aportul de carne roșie, consumând și o cantitate mare de fructe, legume, cereale integrale și leguminoase. Unele studii arată o corelație între aportul de carne roșie și creșterea riscului de apariție a unor boli, chiar și o creștere generală a mortalității.

Cu toate acestea, o astfel de corelație ar putea să fie legată și de stiluri diferite de viață, precum și de diete diferite.

Carnea de vită este un aliment bogat în nutrienți și ar putea fi benefică persoanelor care au nevoie de o sursă concentrată de fier, zinc și vitamine B. Se recomandă să alegi carne de vită slabă sau foarte slabă, precum și carne de vită neprocesată, comparativ cu cea procesată, care se găsește în alimente precum hot-dog sau cârnați.

Un alt indiciu este modul preponderent de hrănire a vacii: cereale sau iarbă. Unele studii sugerează că există o diferență nutrițională între cele două moduri de hrănire, iar carnea provenind de la animalele hrănite cu iarbă conține mai puține grăsimi, este mai bogată în omega 3 și poate avea mai multe vitamine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *