Carne macră de porc
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este sănătoasă carnea de porc?

Carnea de porc este cea mai consumată carne din lume, dar este ea, oare, sănătoasă? Nu există un răspuns simplu la această întrebare. Răspunsul poate depinde de tipul de carne, de cantitatea consumată, de modul în care a fost gătită carnea, precum și de modul în care porcul a fost crescut.

Mușchiulețul de porc este o mâncare destul de ușoară și hipocalorică, fiind și o bună sursă de proteine.

Cotletele de porc și pulpele la grătar sunt surse de zinc, vitamine B6 și B12, de magneziu și fier. Deci, consumând carne de porc, vei putea beneficia de aceste substanțe nutritive și, în plus, de proteine ușoare.

Pe altă parte, în ultima vreme, au apărut, în presă, destul de multe recenzii negative despre carnea de porc și despre  carnea roșie.

Potrivit Institutului American pentru Cercetare în Cancer, carnea roșie procesată, cum este bacon-ul, poate creste riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.

De asemenea, este recomandat să limitezi aportul de carne roșie, inclusiv cea de porc, la maxim 500 grame pe săptămână.

Vezi și: Cum să prepari cât mai sănătos posibil carnea roșie?

O altă preocupare, legată de carnea de porc, este modul de preparare. Gătitul cărnii de porc sau a altor tipuri de carne roșie la temperaturi ridicate poate crește riscul de a formare a unor agenți potențiali cancerigeni.

Pe de altă parte, carnea de porc trebuie să fie gătită la temperatura corespunzătoare, pentru a reduce riscul de îmbolnăviri care se transmit prin alimentele respective. Este important să mâncăm carne de porc care a fost gătită și păstrată în mod corespunzător.

Valoarea nutritivă a cărnii de porc

File-ul de porc este considerată o carne slabă, cu mai puțin de 5% grăsime. De fapt, aceasta are aproximativ același conținut caloric ca pieptul de pui, fără piele.

Șase bucăți de carne de porc sunt considerate o carne slabă, având sub 10 grame de grăsime, în total.

Următoarele bucăți din carne de porc sunt considerate slabe: cotletul, antricotul, carnea tocată de porc, mușchiul, pulpa și coastele (1).

O porție de 30 grame de mușchi de porc conține aproximativ 22-23 grame de proteină, adică 44% din necesarul zilnic de proteină.

O sută de grame de cotlet de porc reprezintă o mâncare bogată în nutrienți, oferind multe vitamine și minerale, inclusiv (2):

11% din necesarul zilnic de potasiu

14% din necesarul zilnic de zinc

54% din necesarul zilnic de tiamină

19% din necesarul zilnic de riboflavină

37% din necesarul zilnic de niacină

8% din necesarul zilnic de vitamina B12

37% din necesarul zilnic de vitamina B6

O porție de carne de porc procesat, de exemplu slănină, salam, șuncă etc., are un conținut mai bogat în calorii, grăsimi, sodiu, dar mai sărac în privința proteine, vitamine și minerale.

Prin urmare, dacă dorești să mănânci carne de porc procesată, limitează-te la aceste produse procesate.

Probleme de siguranța alimentară legate de carnea de porc

Carnea de porc gătită insuficient poate fi o sursă potențială de paraziți, printre care Trichinella spiralis, E coli, Salmonella, Listeria, Stafilococul auriu sau Yersinia enterocolitica (4).

Se recomandă să gătești carnea de porc la temperatura de 63 de grade Celsius, apoi să o lași să se răcească, timp de 3 minute, pentru a reduce riscul de ingerare a unor microbi.

Carnea de porc tocată ar trebui să fie fiartă la o temperatură de 71 de grade Celsius.

Înainte de prepararea cărnii de porc este obligatoriu să te speli pe mâini și, de asemenea, să speli și toate ustensilele pe care urmează să le utilizezi.

Consumul de carne de porc care a fost corect preparată, scade semnificativ riscul de îmbolnăvire, datorită bacteriilor.

În aceste condiții, consumul de carne de porc crudă sau care nu a fost gătită suficient poate să-ți dăuneze sănătății.

În ce condiții a fost crescut porcul?

Antibioticele pot fi administrate porcilor ca prevenție sau tratament pentru o anumită boală.

Dacă li s-au administrat antibiotice porcilor, aceștia nu pot fi sacrificați imediat, fiind necesară o perioadă de timp pentru ca substanțele respective să părăsească corpul acestora.

Potrivit datelor oferite deținute de USDA, procentul de cazuri în care această perioadă nu este respectată, este foarte scăzut.

O problemă legată de administrarea antibioticelor este faptul că, în acest mod, ar putea să apară agenți patogeni rezistenți la antibiotice.

Potrivit unui studiu publicat în Rapoartele consumatorilor (5), a conchis că există tulpini de bacterii, din carnea de porc, care au dezvoltat o rezistență la antibiotice.

Dacă o persoană se îmbolnăvește datorită unei bacterii rezistente la antibiotice, persoana va avea nevoie de un antibiotic mai puternic, ca să poată lupta împotriva infecției.

Porcii crescuți în ferme mari, convenționale, ar putea să trăiască întru-un mediu neigienic, ceea ce ar putea să conducă la necesitatea administrării unei doze și mai mari de antibiotice, către porci.

Dacă alegi carne de porc certificată organic, atunci aceasta ar trebui să însemne că porcilor le-au fost administrate nici un fel de antibiotice.

Un aliment cu eticheta Aprobat Welfare / Certificare umană, înseamnă că porcilor le-au fost administrate antibiotice numai în cazul în care erau bolnavi.

Trebuie să punctăm faptul că un aliment cu eticheta „natural“, pentru carnea de porc nu are vreun standard sau definiție și nu înseamnă, de fapt, nimic semnificativ.

Carnea roșie și riscul de cancer

Institutul American pentru Cercetare în Cancer (6) recomandă limitarea aportului de carne roșie, în total, la 500 grame pe săptămână.

De asemenea, Institutul American pentru Cercetare în Cancer recomandă evitarea, cât este posibil, a cărnii roșii prelucrată, în general.

Carnea roșie prelucrată poate conține carne de porc sărată, cu conservanți sau poate fi afumată. Astfel de produse sunt: baconul, șunca, salamul, hot dog-ul, cârnații.

Aceste recomandări sunt în vigoare în condițiile în care unele cercetări sugerează că poate exista o corelație între consumul de carne roșie și riscul de cancer colorectal.

Carnea roșie procesată, în special, poate crește riscul de cancer la stomac; consumul, chiar și a unei cantități mici, zilnic, poate crește riscul de cancer.

Având în vedere aceste recomandări, carnea de porc ar putea fi considerată ca dăunătoare pentru sănătate.

Dacă mănânci carne roșie, este important să limitezi consumul la jumătate de kilogram pe săptămână și să restricționezi și mai mult produsele prelucrate industrial.

Oamenii de știință sugerează că un consum de cel mult jumătate de kilogram pe săptămână nu va crește semnificativ riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Concluzie: cât de multă de carne de porc poți mânca și ce altceva să mai consumi?

Poate carnea de porc să facă parte dintr-o dietă sănătoasă? Răspunsul este afirmativ, însă doar dacă limitezi consumul la cel mult jumătate de kilogram pe săptămână.

De asemenea, ai putea să cauți carne de porc selecționată, din animale cărora nu li s-au administrat deloc sau li s-au administrat foarte puține antibiotice și, în plus, să alegi carne slabă sau mușchi de porc.

În general, cei care consumă carne roșie, inclusiv carne de porc, tind să mănânce mai puține legume. Acest lucru reprezintă o preocupare pentru oamenii de știință.

Dacă dorești să consumi carne de porc, ca parte a dietei, trebuie să alegi carnea slabă și să limitezi produsele prelucrate, cum ar fi șunca și cârnații.

Carnea de porc slabă este un aliment care poate oferi vitamine, minerale, fiind și o bună sursă de proteine.

Este esențial ca, în afară de carne de porc, să consumi o largă varietate de fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Carne de burgeri așezată pe grătar

Ce sunt grăsimile saturate?

Există trei tipuri principale de grăsimi (în special trigliceride) găsite în alimente: grăsimi saturate, mononesaturate și polinesaturate. Numele acestor diferite tipuri de grăsimi se referă