Intoleranța la lactoză este o afecțiune diagnosticată frecvent, cu aproximativ trei sferturi din populația globului suferind un de un anumit grad de intoleranță. În timp ce mulți oameni susțin că au devenit intoleranți la lactoză „peste noapte”, acest lucru este relativ neobișnuit. Intoleranța la lactoză este mai probabil să se dezvolte în timp, odată cu vârsta, deși în cazul leziunilor sau bolilor intestinale, se poate contura o apariție bruscă a intoleranței.
Conținut:
Ce este lactoza?
Lactoza este o formă naturală de zahăr care există în produsele lactate, cum ar fi laptele. Este prezent în niveluri mai scăzute în produse precum brânza și iaurtul, deoarece prelucrarea îndepărtează în general o parte din lactoză.
Ce înțelegem prin intoleranță la lactoză?
Intoleranța la lactoză apare atunci când corpul nu mai produce o anumită enzimă, denumită „lactază”, sau produce această enzimă în cantități sensibil mai mici. Lactaza este responsabilă pentru descompunerea lactozei din intestinul subțire, astfel încât moleculele de zahăr mai mici să poată fi absorbite de organism.
Dacă nu producem suficiente enzime lactazice, zahărul lactozat rămâne în intestin și este fermentat de bacterii provocând o varietate de simptome neplăcute.
Enzima lactază este produsă în cantități mari la naștere, permițând copiilor să digere cu succes laptele matern. Pe măsură ce îmbătrânim, producem în general mai puțină enzimă, deoarece dieta noastră devine mai variată și mai puțin dependentă de produse lactate.
Aceasta înseamnă că, până ajungem la vârsta adultă, chiar dacă am băut lapte toată viața, putem dezvolta simptome de intoleranță la lactoză. Aproximativ 30 de milioane de adulți prezintă unele semne de intoleranță la lactoză până la vârsta de 20 de ani. Există, de asemenea, o prevalență mai mare a intoleranței la lactoză în ceea ce privește populațiile asiatice, africane sau nativ americane.
Deși mulți oameni dezvoltă intoleranța la lactoză pe măsură ce îmbătrânesc, din cauza producției reduse de lactază, aceasta se poate dezvolta și după intervenții chirurgicale intestinale, infecții ale intestinului subțire, cum ar fi viruși, bacterii și paraziți, precum și boli intestinale, cum ar fi boala celiacă sau Crohn.
Care sunt simptomele?
Simptomele variază în severitate de la persoană la persoană, în funcție de cantitatea de enzimă lactază pe care o produce un individ. Semnele frecvente de intoleranță la lactoză includ: balonare abdominală, crampe, diaree, gaze și greață.
Aceste simptome apar de obicei între treizeci de minute și două ore de la consumul de produse lactate, cantități mai mari provocând simptome mai grave.
Este posibil să deveniți brusc intoleranți la lactoză?
Deși este neobișnuit ca intoleranța la lactoză să se dezvolte peste noapte, anumite condiții pot determina debutul brusc. De obicei, totuși, procesul este treptat și, în general, dacă dezvoltați brusc simptome de intoleranță la lactoză, există o altă cauză.
Deoarece intoleranța la lactoză are multe dintre aceleași simptome ca și alte afecțiuni intestinale, dintre care unele pot fi mai grave, este important să obțineți un diagnostic precis, stabilit de un medic specialist, mai degrabă decât să eliminați pur și simplu lactoza din dietă.
Studiile au arătat că intoleranța la lactoză este una dintre cele mai raportate afecțiuni de sănătate și că mulți oameni care cred că au intoleranță la lactoză, de fapt, nu obțin rezultate pozitive atunci când sunt testați cu ajutorul unui test respirator, care este un test de încredere pentru această afecțiune.
De asemenea, s-a sugerat prin cercetări că simptomele considerate a fi legate de ingestia de lactoză nu sunt adesea legate de consumul de produse care conțin lactoză și, prin urmare, probabil că se datorează unei alte cauze.
Există trei tipuri principale de intoleranță la lactoză:
Intoleranță primară la lactoză: acesta este pur și simplu rezultatul reducerii producției de enzime lactază pe măsură ce organismul îmbătrânește și duce adesea la apariția treptată a simptomelor. Deși poate fi un proces treptat, acest tip de intoleranță la lactoză apare adesea ca și când ar avea un debut brusc, deoarece oamenii pot ignora simptomele sau nu le asociază cu consumul de lapte, până când progresează la stadiul în care sunt mai evidente.
Intoleranță secundară la lactoză: acest tip de intoleranță este mai probabil să apară brusc și se datorează bolii sau leziunilor intestinului subțire. Boala celiacă, bolile inflamatorii intestinale, intervențiile chirurgicale intestinale sau chiar o perturbare severă a stomacului pot provoca intoleranță. Vestea bună este însă că, în timp, odată cu tratamentul afecțiunii de bază, acest tip de intoleranță la lactoză poate fi de obicei inversat.
Intoleranță congenitală la lactoză: acest tip de intoleranță este rar, dar ocazional are loc atunci când bebelușii se nasc fără lactază funcțională și, prin urmare, nu pot digera lactoza din momentul în care se nasc.
Care sunt tratamentele pentru intoleranța la lactoză?
Simptomele intoleranței la lactoză pot fi de obicei tratate eficient urmând o dietă fără lactoză. Aceasta implică evitarea produselor bogate în lactoză, cum ar fi laptele, și înlocuirea acestuia cu o alternativă fără lactoză, cum ar fi laptele de soia sau cel fără lactoză. Multe persoane consideră că pot tolera produse precum brânza, iaurtul și untul din lapte, unde o cantitate mare de lactoză este îndepărtată prin procesare.
Există, de asemenea, opțiunea unor medicamente, care atunci când sunt luate împreună cu alimente care conțin lactoză, asigură acțiunea enzimei necesare pentru a descompune lactoza.
Deși există unele situații în care intoleranța la lactoză se poate dezvolta peste noapte, dacă aveți simptome precum diaree, greață sau gaze, cu debut brusc, este important să determinați cauza consultând medicul dumneavoastră.