Ceainic plin cu ceai verde

Este posibil să consumi prea mult ceai verde?

Ceaiul este o băutură consumată de oameni din întreaga lume și este foarte populară de secole. Există multe tipuri de ceaiuri care oferă beneficii pentru sănătate, dar ceaiul verde (Camellia sinesis) are, în special, anumite beneficii importante.

Există multe beneficii pentru sănătate datorate consumului de ceai verde, deoarece are un conținut ridicat de antioxidanți și alte fitochimice. Unele cercetări sugerează că aportul de ceai verde poate fi benefic pentru pierderea în greutate și pentru menținerea în greutate.

Cu toate acestea, așa cum se întâmplă aproape întotdeauna în nutriție, o cantitate mai amre de ceai verde nu înseamnă întotdeauna un beneficiu mai mare pentru sănătate. Pot exista unele reacții adverse negative cauzate de consumul de ceai verde în exces și ar putea duce la scăderea absorbției altor nutrienți.

Ceaiul verde – Beneficii pentru sănătate

Ceaiul verde are un conținut ridicat de antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor corpului de daunele cauzate de radicalii liberi. Deteriorarea radicalilor liberi poate crește riscul pentru unele boli cronice precum cancerul sau bolile cardiovasculare. Prin consumul de ceai verde și consumul altor alimente bogate în antioxidanți, puteți contribui la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi care ar putea scădea riscul pentru unele boli.

Unele cercetări sugerează, de asemenea, că ceaiul negru și verde poate ajuta la un risc mai mic de boli de inimă, contribuind la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride. Ceaiul verde poate ajuta de fapt la creșterea colesterolului bun, HDL.

Potrivit Universității din Maryland Medical Center, ceaiul verde poate ajuta la reglarea glucozei. Studiile pe animale au arătat că aportul de ceai verde poate încetini evoluția diabetului de tip 1.

Conform unui articol de revizuire din 2009 al Jurnalului Internațional al Obezității, consumul de ceai verde ar putea avea un efect mic asupra pierderii în greutate și a menținerii în greutate.

Polifenolii din ceai numiți catechine și epigalocatechină galate (EGCG) în combinație cu cofeina naturală din ceaiul verde par să fie responsabili de creșterea metabolismului sau arderea grăsimilor, deși acest efect este relativ mic.

Recomandări cu privire la consumul de ceai verde

A consuma 2-3 căni de ceai verde este doza recomandată pe zi. Acest lucru va oferi aproximativ 250-320 mg de polifenoli care pot avea beneficii avantajoase pentru sănătate. Nu există o mulțime de cercetări cu privire la consumul de ceai verde pentru copii, așa că este mai bine să fiți prudent în ceea ce privește utilizarea ceai verde de către copii.

Cât de mult ceai verde este prea mult?

Cât de mult este prea mult poate fi o întrebare complicată în ceea ce privește ceaiul verde. Unele cercetări indică faptul că aportul a mai mult de 2-3 căni pe zi poate avea unele beneficii pentru sănătate, iar unele cercetări indică faptul că ar putea avea efecte secundare negative.

De exemplu, cercetările Dr. Zuo Feng Zhang de la UCLA sugerează că un consum de 4-5 cani de ceai verde pe zi poate reduce riscul de cancer la stomac. Cu toate acestea, consumul a mai mult de cele 2-3 cani pe zi poate scădea semnificativ absorbția fierului și a acidului folic.

Ceaiul verde este o sursă de cofeină, chiar dacă are cantități mai reduse de cofeină în comparație cu cafeaua. Consumul de ceai verde în excess poate crește riscul de a dezvolta iritabilitate sau dependență de cofeină. Persoanele cu probleme renale, hepatice sau cardiace ar trebui să solicite îndrumări medicale înainte de a bea ceai verde, deoarece poate fi dăunător în unele cazuri.

În general, 2-3 căni pe zi se arată a fi o recomandare sănătoasă, deși un beneficiu posibil mai mare există la consumul a 5 căni pe zi pentru reducerea riscului de cancer la stomac. Consumul care depășește aceste cantiăți poate reduce și absorbția altor nutrienți importanți.

Efecte secundare negative ale consumului de prea mult ceai verde

Dacă administrați anumite medicamente, ar trebui să vă adresați medicului înainte de a consuma ceai verde, deoarece ceaiul verde poate avea numeroase interacțiuni cu anumite medicamente. Dacă suferiți deja de anemie și aveți probleme în a consuma suficient fier în dietă, evitați să beți ceai verde la orele de masă.

Taninl din ceaiul verde poate bloca absorbția fierului. Aceste taninuri pot bloca și absorbția acidului folic, care este critic în timpul sarcinii. Din acest motiv, uneori, cadrele medicale recomandă limitarea ceaiului verde în timpul sarcinii.

Concluzie

Ceaiul verde are multe beneficii pentru sănătate, deoarece este o sursă de antioxidanți care poate ajuta la reducerea riscurilor pentru unele boli cronice precum cancerul și bolile cardiovasculare.

Ceaiul verde are, de asemenea, polifenoli precum catechinele și EGCG care pot ajuta la echilibrarea greutății și la creșterea metabolismului.

Recomandarea generală pentru a bea ceai verde este de 2-3 căni pe zi. Poate fi benefic să bei până la 5 căni pe zi pentru reducerea riscului de cancer la stomac. Consumul mai mult decât orientările generale poate provoca sensibilitate la cofeină în cazut unor persoane.

Principala preocupare în ceea ce privește consumul de prea mult ceai verde este consecința scăderii absorbției fierului și a acidului folic. Acest lucru ar fi în special o preocupare pentru persoanele care au deja probleme în a obține suficient fier în dieta lor și pentru femeile însărcinate.

Verifică preț ceai verde aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *