Porție de pește prăjit cu lămâie și inele de calamar

Este peștele prăjit sănătos sau îngrașă?

Peștele este bogat în proteine, sărac în grăsimi saturate, o sursă de vitamina D și acizi grași omega 3. Se recomandă să mănânci cel puțin 2 porții de pește gras pe săptămână pentru a-ți atinge nivelurile recomandate de omega 3.

Omega 3 ajută la scăderea inflamației, scăderea riscului de aritmii cardiace și scăderea trigliceridelor (1). Chiar dacă peștele poate oferi beneficii nutriționale, modul în care gătiți peștele poate juca un rol major în profilul nutrițional.

În general, se recomandă utilizarea metodelor de gătit care nu adaugă mult ulei, cum ar fi gătirea la abur, coacerea, prăjirea.

Consumul de pește prăjit ar trebui redus, deoarece prin prajire, acesta nu mai are aceleași beneficii pe care le are peștele gătit la abur, spre exemplu.

Sănătatea inimii și peștele prăjit

Un studiu din 2003 (2) privind datele de la peste 3.000 de persoane cu vârste de peste 65 de ani a concluzionat o asociere între consumul modest de pește și un risc mai mic de boli de inimă.

Cu toate acestea, consumul de pește prăjit nu a scăzut riscul apariției bolilor de inimă. Un studiu din 2005 (3) a avut rezultate similare: peștele prăjit nu a fost asociat cu un risc scăzut de insuficiență cardiacă congestivă, dar consumul de pește fiert sau copt a fost asociat cu un risc scăzut.

Regiunea americană dintre statele Carolina, Arkansas și Louisiana are porecla de „stroke belt”, deoarece această regiune are cel mai mare număr de accidente vasculare cerebrale din țară (4).

Interesant este că, în această regiune a țării, oamenii obișnuiesc să mănânce pește prăjit destul de des și mai puțin pește gătit la cuptor sau la abur.

Cercetătorii de la Harvard au asociat consumul de pește prăjit cu creșterea riscului de accident vascular cerebral (5). Deși pot exista și alți factori care duc la un risc crescut de accident vascular cerebral, aceste rezultate sugerează că există o conexiune între consumul de pește prăjit și apariția bolilor de inimă sau a riscului de accident vascular cerebral.

Scăderea beneficiilor nutriționale din pește

Un alt aspect negativ în prăjirea peștilor este faptul că modifică și profilul nutrițional. De exemplu, prăjitul somonului, care este bogat în omega 3, poate înlocui beneficiile date de omega 3 pentru o inima sănătoasă cu uleiul de gătit (6).

Înlocuind omega 3, pierdeți majoritatea beneficiilor pentru sănătate.

Un alt punct de vedere important legat de peștele prăjit este tipul de pește utilizat. De obicei, peștele pentru prăjit este acela cu un conținut mai mic de omega 3, precum codul sau alți pești albi.

Prepararea peștelui prăjit poate schimba și profilul nutritiv. Pâinea și peștele pot absorbi ulei, ceea ce poate crește într-adevăr cantitatea de calorii.

Sfaturi pentru ca peștele prăjit să fie mai sănătos

Nu uitați că frecvența consumului de pește prăjit este importantă. Să te bucuri de o bucată de pește prăjit ocazional poate fi bine, important este să nu faci din mâncatul peștelui prăjit un obicei.

De asemenea, calitatea generală a regimului alimentar și exercițiile fizice sunt importante de luat în considerare. Cu unele date, cercetătorii au descoperit că femeile care mâncau pește prăjit consumau mai puține fructe și legume și erau mai puțin active fizic (7).

Acești factori pot contribui, de asemenea, la riscul de boli cronice. Așadar, dacă mâncați pește prăjit, asigurați-vă că îl asezonați cu multe fructe și legume în loc de alte garnituri.

Vestea bună este că există modalități prin care puteți face peștele prăjit mai sănătos. Încercați să prăjiți peștele într-o cantitate mai mică de ulei decât ați face-o în mod obișnuit.

Dacă folosiți o tigaie adâncă, asigurați-vă că folosiți cât mai puțin ulei sau unt. Cu cât folosiți mai mult unt, cu atât conținutul de calorii este mai mare și cu atât mai probabil peștele va absorbi grăsimea.

Dacă obișnuiți să mâncați la un restaurant, este imposibil să știți cât de des schimbă uleiul. Când prăjiți pește acasă, asigurați-vă că schimbați uleiul de fiecare dată. Utilizarea uleiului vechi ar putea crește riscul producerii unor substanțe nocive.

Folosiți un ulei de gătit corespunzător atunci când simțiți nevoie să safurați un pește prăjit la voi acasă. Exemplele pot include: ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de arahide și ulei de șofran.

Concluzie

Consumul de pește de două ori pe săptămână vă poate ajuta să obțineți cantitatea recomandată de omega 3 mai ales dacă alegeți un pește gras.

Cu toate acestea, procesul de prăjire poate modifica beneficiile nutriționale ale peștelui și, de fapt, scade nivelul de omega 3. Cercetările au arătat că peștele prăjit nu scade riscul de apariție a bolilor cardiace, precum peștele gătit la abur sau la cuptor.

Peștele prăjit are un conținut mai ridicat de calorii și de grăsimi, mai ales dacă este consumat alături de pâine. Tipul de ulei pe care îl folosiți pentru prăjit este foarte important și ar trebui să folosiți ulei proaspăt de fiecare dată când faceți pește prăjit.

Pentru opțiuni mai sănătoase, prăjiți peștele în mai puțin ulei sau optați pentru un pește copt. Treceți la coacere, la grătar sau la abur pentru metode de gătit mai sănătoase.

Verifică preț produse gourmet din pește aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *