Tartină cu Nutella

Este Nutella mai sănătoasă decât untul de arahide?

Comparativ cu untul de arahide, Nutella este mai bogată în calorii, grăsimi saturate și zahăr. Are mai puține proteine și fibre. Conform acestor rezultate, untul de arahide este superior din punct de vedere nutrițional comparativ cu Nutella.

Atât Nutella cât și untul de arahide sunt ingrediente îndrăgite de oameni din toată lumea. Cetățeanul american obișnuit mănâncă în jur de 1 kg de unt de arahide pe an, ceea ce înseamnă suficient unt pentru a acoperi fundul Marelui Canion într-un singur an (1).

Nutella (2) pretinde că poți să înconjori lume de 1,8 ori cu cantitatea de Nutella care este produsă într-un an, și Marele Zid Chinezesc din China poate fi acoperit de 8 ori cu numărul de borcane de Nutella care se vând într-un an!

Deși Nutella și untul de arahide pot face parte dintr-o alimentație sănătoasă este important să cunoașteți importanța mărimii porțiilor. Ambele sunt bogate în calorii și grăsimi.

Se știe că untul de arahide are anumite beneficii asupra sănătății, dar este Nutella mai sănătoasă?

Încă se fac studii legate de beneficiile untului de arahide, și sunt anumiți nutrienți în untul de arahide care îl fac să fie mai avantajos din punct de vedere nutrițional decât Nutella.

Pe oricare ai alege-o, consumă cu moderație și având grijă la a menține o alimentație sănătoasă. De asemenea, reține că în funcție de brand, untul de arahide sau cremele de ciocolată cu alune pot varia nutrițional, așa că verifică tabelul cu ingrediente înainte de a le cumpăra.

Valorile nutriționale ale untului de arahide

Borcan unt de arahide

O porție de două lingurițe de  unt de arahide fără adaos de ulei conține în jur de:

 • 180 de calorii
 • 16 grame de grăsime (20% doză zilnică)
 • 2 grame de grăsimi saturate (10% doză zilnică)
 • 5 grame de carbohidrați (2% doză zilnică)
 • 3 grame de fibră (10% doză zilnică)
 • 1 gram sau mai puțin de zahăr
 • 8 grame de proteine
 • 2% doză zilnică de calciu
 • 8% doză zilnică de fier
 • 4% doză zilnică de potasiu

Grăsimile din untul de arahide sunt în principal grăsimi monosaturate care sunt benefice pentru inimă. Prin conținutul de proteine și fibre, untul de arahide constituie o gustare satisfăcătoare care poate reduce apetitul.

Acesta este motivul pentru care mâncând unt de arahide cu moderație nu crește riscul de îngrășare. Reține: dacă untul de arahide are adaos de uleiuri sau îndulcitori, valorile nutriționale se schimbă.

Valorile nutriționale ale Nutella

O porție de Nutella de două lingurițe conține în jur de:

 • 200 de calorii
 • 11 grame de grăsime (18% doză zilnică)
 • 4 grame de grăsimi saturate (20% doză zilnică)
 • 22 grame de carbohidrați (7% doză zilnică)
 • 1 gram de fibre (4% doză zilnică)
 • 21 grame de zahăr
 • 2 grame de proteine
 • 4% doză zilnică calciu
 • 6% doză zilnică fier

În comparație cu untul de arahide, Nutella are mai multe calorii, grăsimi saturate și zahăr. Este mai slabă în proteine și fibre. Conform acestor rezultate, untul de arahide este superior din punct de vedere nutrițional în comparație cu Nutella.

Nutella și uleiul de palmier

Principala sursă de grăsimi din Nutella, pe lângă alune, este uleiul de palmier. Uleiul de palmier provine din fructul palmierului care este cultivat în climatele tropicale. Cercetările au demonstrat că uleiul de palmier are atât efecte pozitive cât și negative asupra inimii.

Principalul acid gras saturat din uleiul de palmier, acidul palmitic, este considerat neutru în cazul lipidelor din sânge. Este mult mai probabil ca alte grăsimi saturate să crească riscul de apariție a bolilor cardiace.

Prin urmare, consumul unor alimente ce conțin ulei de palmier poate să nu fie rău pentru sănătate atâta timp cât mănânci o varietate de surse de grăsimi.

Având o alimentație bogată în grăsimi nesaturate este recomandat pentru inimă și pentru sănătate în general. Sursele principale de grăsimi bogate în grasimi nesaturate includ: avocado, nucile, semințele, peștele gras, uleiul de măsline, etc.

Un alt aspect al consumului de alimente ce conțin ulei de palmier este efectul pe care acesta îl are asupra mediului. Cererea mare de ulei de palmier a dus la creșterea plantațiilor de palmieri ceea ce a provocat distrugerea pădurilor tropicale.

Acest lucru a dus la un risc crescut de extincție a anumitor specii de animale și plante și poate fi cauza dezechilibrului ecosistemului.

Vestea bună este că uleiul de palmier din Nutella (5) este 100% sustenabil conform Grupării pentru sustenabilitatea uleiului de palmier (RSPO).

Acest lucru înseamnă că uleiul de palmier folosit în Nutella nu contribuie la despădurire, la extincția speciilor sau la emisiile crescute din sere.

Alte alimente ce conțin ulei de palmier ce nu au această certificare de sustenabilitate pot afecta mediul.

Prin urmare, dacă mănânci alte alimente cu ulei de palmier, verifică tabelele pentru a vedea dacă au certificarea RSPO.

Este Nutella sănătoasă?

Nutella este relativ bogată în calorii, zahăr și grăsimi. Conține câteva urme de calciu și fier, dar comparativ cu untul de arahide este mai slabă în proteine și fibre.

Așadar, este mult spus să pretinzi că Nutella este sănătoasă. Totuși, o poți consuma, totodată menținându-ți alimentația sănătoasă și echilibrată. Nutella ar trebui consumată cu moderație și doar ocazional, nu ca obicei alimentar.

Dacă vrei să te bucuri de Nutella dar ești atent și la greutate, consumă porții mai mici. În loc de două lingurițe, consumă doar una. Sau, dacă vrei să te bucuri de două lingurițe, poți face asta ca un răsfăț ocazional.

Ce alegi?

Să consumi unt de arahide sau Nutella?

Alegerea depinde de propriile tale dorințe. Untul de arahide are mai mulți nutrienți, dar dacă chiar tânjești după ciocolată, Nutella cremoasă, untul de arahide ar putea să nu te satisfacă.

Este important să te bucuri de mâncarea pe care o alegi astfel încât să nu o mănânci prea repede sau în cantități prea mari. Dacă alegi Nutella, combin-o cu alte fructe și cu o sursă de proteine.

De exemplu, ai putea adăuga puțină Nutella la un iaurt simplu grecesc cu căpșuni pe post de gustare cu ciocolată sănătoasă.

Orice ai alege, asigură-te că mănânci cu grijă. Untul de arahide consumat cu moderație nu îngrașă, conform cercetărilor.

Totuși, astfel de cercetări nu au fost realizate pe Nutella. Untul de arahide are mai multe proteine, fibre și grăsimi benefice pentru sănătatea inimii în comparație cu Nutella.

Verifică preț unt de arahide aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *