Meiul face parte din familia cerealelor și datează încă din timpuri străvechi, fiind originar din regiunea Asiei de Est. În ciuda faptului că meiul are o lungă istorie, acesta a primit puțină atenție ca materie primă alimentară, comparativ cu alte tipuri de cereale, precum orezul sau grâul. În prezent, meiul începe să câștige din ce în ce mai multă popularitate, deoarece este o sursă bogată în nutrienți, săracă în calorii și nu conține gluten.
De asemenea, meiul face parte din grupa cerealelor integrale, iar consumul de cereale integrale, mai ales în detrimentul cerealelor rafinate, furnizează multiple beneficii pentru sănătate. Consumul de cereale integrale este asociat cu un risc redus de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, boli cardiovasculare și obezitate.
Prin urmare, consumul de cereale integrale, precum meiul, ar putea fi benefic pentru pierderea în greutate. Consumul de mei sau de alte cereale integrale, în locul cerealelor rafinate, cum ar fi făina albă, orezul alb sau gustările procesate, este recomandat pentru pierderea în greutate și pentru promovarea stării generale de sănătate.
Cu toate acestea, consumul de mei este recomandat să fie realizat cu moderație, deoarece conține goitrogeni.
Goitrogenii consumați în cantități mari ar putea afecta funcția tiroidiană a organismului, însă sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, pentru o înțelegere comprehensivă asupra acestui efect.
Meiul ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată, care să includă o varietate de alimente dense în nutrienți.
Antioxidanți
Toate alimentele naturale din plante, precum leguminoasele, ierburile, condimentele, ceaiul, fructele, legumele și cerealele sunt o sursă bogată de antioxidanți. Antioxidanții din alimente ajută la protejarea celulelor corpului de daunele cauzate de radicalii liberi.
Această deteriorare cauzată de radicalii liberi, ar putea crește riscul pentru multe boli cronice. De aceea, se recomandă un consum variat de alimente vegetale, pentru a obține cea mai mare protecție împotriva antioxidanților.
Un studiu din 2009 a analizat capacitatea antioxidantă a mai multor tipuri de cereale, printre care se număra și meiul.
Cercetătorii au descoperit faptul că meiul a înregistrat una dintre cele mai mari cantități totale de fenol (o măsură a valorii antioxidante) din cerealele pe care le-au testat. Prin urmare, meiul ca parte a unui regim alimentar variat, poate suplimenta nivelul de antioxidanți din organism.
Nutrienții din mei
O cană de mei preparat furnizează aproximativ 200 de calorii din câteva grame de grăsimi nesaturate, 6 grame de proteine și 40 de grame de carbohidrați.
Ca și în cazul altor cereale, cea mai mare parte a energiei provine din carbohidrați, dar o cană de mei furnizează și 2 grame de fibre. Poate fi considerată o sursă decentă de proteine vegetale, cu 6 grame pe porție.
Meiul este bogat în magneziu. Majoritatea indivizilor nu ating aportul zilnic recomandat de magneziu, astfel încât adăugarea de mei în dieta dumneavoastră, poate reprezenta o modalitate de a vă stimula aportul de magneziu.
Magneziul este necesar pentru peste 300 de reacții din organism și joacă un rol important în sănătatea oaselor.
Alți nutrienți din mei includ: calciu, fier, vitamine B, mangan, zinc și vitamina E.
Meiul încolțit poate conține niveluri și mai mari de nutrienți. Cerealele încolțite au, de obicei, un conținut de nutrienți mai ridicat și sunt considerate a fi mai ușor de digerat de către organismul uman.
Meiul și sănătatea inimii
Meiul poate fi benefic pentru sănătatea inimii, deoarece furnizează antioxidanți și fibre alimentare. De asemenea, meiul poate avea beneficii suplimentare pentru sănătatea inimii, conform unui studiu realizat în anul 2010 pe șobolani.
Atunci când șobolanii care aveau colesterol ridicat, au primit o dietă care a inclus mei, timp de 4 săptămâni, nivelul lor de trigliceride și de proteina C-reactivă (un indicator general al inflamației din organism) au fost semnificativ mai mici.
Șobolanii hrăniți cu alte tipuri de cereale pe aceeași perioadă de 4 săptămâni, nu au înregistrat acest efect. Sunt necesare mai multe studii de specialitate efectuate pe oameni, cu privire la relația dintre sănătatea inimii și consumul de mei, însă cercetătorii au concluzionat că meiul poate fi util în reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Cereală fără gluten
Pe măsură ce crește popularitatea dietelor fără gluten, crește și nevoia de cereale integrale care nu conțin gluten.
Meiul este în mod natural lipsit de gluten, deci poate fi o alegere bună pentru persoanele care caută alternative fără gluten în rândul cerealelor integrale.
Uneori, produsele din grâu fără gluten sunt, de fapt, mai bogate în carbohidrați și mai sărace în fibre, ceea ce nu este benefic în procesul de pierdere în greutate.
Consumul de mei ca o alternativă de cereale integrale, poate adăuga în dietă o varietate alimentară sănătoasă.
Cereale și pierderea în greutate
Poate consumul de mei să vă ajute în procesul de pierdere în greutate?
Un studiu din 2003, cu date de la peste 70.000 de femei, a concluzionat faptul că femeile care consumau mai multe cereale integrale, cântăreau mai puțin decât femeile care mâncau mai puține cereale integrale.
Creșterea în greutate a fost asociată negativ (invers) cu aportul mare de cereale integrale bogate în fibre, în timp ce creșterea în greutate a fost asociată pozitiv cu aportul de cereale rafinate.
Un studiu din 2004, care a analizat datele de la peste 27.000 de bărbați, a relevat un set de rezultate similare: aportul crescut de cereale integrale a fost invers asociat cu creșterea în greutate.
Cercetătorii sugerează că un compus (sau mai multe) din cerealele integrale, pot contribui la condiții metabolice favorabile, care sunt benefice în procesul de pierdere în greutate.
Înlocuirea cerealelor rafinate cu alternative de cereale integrale, cum ar fi meiul, poate fi de ajutor pentru pierderea în greutate.
Prin urmare, puteți înlocui biscuiții, fursecurile, cerealele zaharoase, pâinea albă cu alternative mai sănătoase de cereale integrale. Aceste studii arată o asociere și nu o cauză.
Prin urmare, doar adăugând mei în dietă, nu veți reuși să pierdeți drastic în greutate.
Se recomandă consumul de cereale integrale cu moderație, ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate. Pentru pierderea în greutate și menținerea unei stări generale de sănătate, trebuie să includeți în stilul dumneavoastră de viață și în dieta alimentară mai multe obiceiuri sănătoase.
Concluzie
Meiul face parte din familia cerealelor integrale, provine din timpuri străvechi și este bogat în nutrienți, furnizând anumite beneficii pentru sănătate. Este o sursă naturală de mulți nutrienți, inclusiv magneziu.
În studiile efectuate pe animale, meiul a demonstrat că poate reduce nivelul de trigliceride și de inflamație din organism.
Meiul este o cereală fără gluten, deci reprezintă o alegere sănătoasă pentru persoanele care urmează o dietă fără gluten. Ca în cazul oricărui aliment, acesta trebuie consumat ca parte a unei diete echilibrate și variate.
Consumul de mei în cantități prea mari poate interacționa cu funcția tiroidiană, de aceea este recomandat consumul ca parte a unei diete sănătoase.
Consumul de cereale integrale este asociat cu un risc redus pentru creșterea în greutate. Eliminarea cerealelor rafinate, precum biscuiții, gustările procesate, chipsurile, pâinea albă și orezul, și înlocuirea acestora cu cereale integrale, precum meiul, poate reprezenta un ajutor în procesul de pierdere în greutate și în menținerea stării generale de sănătate.