Maniocul: beneficii și proprietăti
Aproximativ 500 de milioane de oameni depind de manioc pentru a-și asigura hrana, fiind principala componentă din dieta lor. Rădăcina de manioc, asemănătoare cu alte legume rădăcinoase precum cartoful, reprezintă o sursă bogată de carbohidrați.
Maniocul este utilizat pentru a prepara produse de tapioca printre care făina de tapioca, cu care oamenii care urmează o dietă tipică occidentală pot fi mai familiarizați. Maniocul este cultivat și folosit ca sursă de hrană în principal în Africa, Asia și America Latină.
Energia obtinută din consumul de manioc provine în principal din carbohidrați, fiind o sursă slabă de proteine și neavand toți aminoacizii esențiali în cantități adecvate. Din păcate, în unele părți ale lumii, unde maniocul este consumat la scară largă, malnutriția este în continuare o problemă serioasă.
Maniocul nu este o sursă bună de vitamina A, proteine, zinc sau fier. Prin urmare, în randul persoanelor a căror dietă constă în primul rând din manioc, aceste deficiențe de nutrienți pot fi un real motiv de îngrijorare mai ales că această plantă poate interfera și cu absorbția unor nutrienți importanti.
Când se procesează rădăcina și frunzele de manioc, acesta trebuie manipulat șiprelucrat corect, în caz contrar, poate deveni extrem de periculos. Un articol din publicația TIME din 2010 sugerează că maniocul este unul dintre cele 10 cele mai periculoase alimente, din cauza conținutului foarte mic de cianură.
Consumul de tapioca nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare in ceea ce priveste existenta cianurei din manioc, deoarece este un produs care este gătit complet. Cu toate acestea, este bine sa consumați produse de manioc cu prudență și să vă asigurați că au fost prelucrate si gătite adecvat, astfel încât cianura să nu fie eliberată.
Beneficiile maniocului: sursă bogată de nutrienți
Ca și alte plante, profilul nutrițional al maniocului depinde de condițiile solului, de mediu și de zona geografică în care este cultivat. Maniocul este în principal format din carbohidrați și este considerat un aliment cu o densitate energetică destul de ridicată. In mod natural, maniocul nu conține gluten, așa că persoanele care consumă, de exemplu, tapioca, dar au intoleranță la gluten, o pot folosi drept sursă de carbohidrați. Maniocul furnizează, de asemenea, și vitamina C, aproximativ 70% DV la 1 cană de manioc fiert dar mai puțin de 5% DV pentru calciu și fier. Este, de asemenea, o sursă importantă de magneziu și cupru.
Frunzele de manioc sunt o sursă bună de proteine, minerale, vitamine B și carotenoizi. Acestea au de fapt un conținut de aminoacizi mai mare decât soia și mult mai scăzut în carbohidrați în comparație cu rădăcina de manioc.
Cantitatea de aminoacizi din rădăcina de manioc
Similar cu porumbul, cartofii și alte boabe, rădăcina de manioc nu oferă niveluri adecvate ale tuturor aminoacizilor esențiali și de aceea nu ar trebui considerată o sursă principală de proteine. Din aceasta cauza, rădăcina de manioc ar trebui sa facă parte dintr-o dietă care include leguminoase, nuci și alte surse de proteine.
Din păcate, cei care trăiesc în climatele în care dieta constă în principal din manioc, se pot confrunta cu malnutriția proteică. Frunzele acestei plante pot reprezenta o sursă de proteine mai bună în comparație cu rădăcina, dar sunt în continuare sărace în aminoacizi precum metionină și cisteină.
Absorbția nutrienților
Maniocul contine anumiti compuși naturali numit fitați. Acesti fitați pot reduce absorbția anumitor minerale din tractul digestiv ceea ce poate crește riscul de a dezvolta anumite deficiențe. Prin urmare, populațiile care consumă o cantitate mare de manioc pot avea nevoie de aporturi mai mari de minerale precum magneziul, calciul, fierul și zincul. Vestea bună este că acești fitați pot avea și unele beneficii și proprietăți antioxidante și anti-cancerigene. Acestia pot ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge.
Taninul din frunzele de manioc poate reduce și absorbția fierului, iar oxalații care se găsesc în aceasta plantă pot reduce absorbția calciului și a magneziului. Consumul unei varietăți de alimente poate compensa efectul compușilor din manioc în ceea privește absorbția nutrienților. De asemenea, dacă luați suplimente de orice fel, consumați-le în momente diferite decât alimentele sau băuturile care au taninuri sau oxalați.
Riscul consumului de manioc: continut de cianură
Procesarea corectă a maniocului include uscarea, înmuierea, clătirea în apă și coacerea acestuia. Tot acest proces scade cantitatea de cianură din frunzele și rădăcinile sale. De reținut faptul că nu este recomandat consumul de manioc crud, deoarece acesta ar putea conține niveluri mult mai mari de cianură.
De-a lungul timpului, în timpul secetelor severe sau al foametei, procesul de prelucrare al maniocului a fost scurtat, fapt ce a dus la creștere riscul de intoxicații cu cianură.
Anumite studii efectuate în statul Ohio sugerează că consumul cronic de cantități chiar și foarte scăzute de cianură din manioc poate duce la probleme de sănătate grave, cum ar fi: neuropatie periferică, paralizie și, în cazuri extreme, chiar moartea. Din păcate, persoanele care nu obțin suficiente proteine în alimentația lor au mai multe șanse să simtă efectele intoxicației cu cianură, deoarece corpul lor nu are aminoacizii necesari pentru a se detoxifica singur.
Riscul consumului de manioc: alergii
În mod surprinzător, persoanele cu alergie la latex pot fi, de asemenea, alergice și la manioc. Prin urmare, dacă aveți alergie la latex, nu ar trebui să consumați produse din manioc, printre care se numară și populara tapioca.
Persoanele care consumă în principal manioc își asigură mai greu aporturile adecvate de minerale. Întrucât maniocul este o hrană de bază în multe regiuni ale lumii, fortificarea acestui aliment cu nutrienți poate ajuta la scăderea deficiențelor de nutrienți. Cercetătorii continuă să experimenteze cultivarea unei plante de manioc mai bogată în fier, vitamina A, zinc și proteine, și cu un conținut mai redus de cianură.
Concluzie
Milioane de oameni din întreaga lume se bazează pe manioc, fiind un aliment principal în dieta lor. Maniocul este o sursă săracă de proteine și este, de asemenea, sărac în fier, zinc și vitamina A. Din această cauză, persoanele care consumă în principal manioc sunt expuse riscurilor pentru aceste deficiențe nutriționale. Nu este considerat periculos consumul de produse din manioc procesate corespunzător, cum ar fi tapioca. Produsele din manioc pot fi periculoase doar dacă nu sunt procesate corect, din cauza conținutului de cianură.
Consumul de cianură, chiar și în cantități reduse, poate avea consecințe negative mai ales dacă o persoană este deja subnutrită. Dacă cineva are o alergie la latex, nu este recomandat să consume produse din manioc. Dacă consumați manioc în cadrul unei diete variate și echilibrate, nu aveti niciun motiv de îngrijorare. In schimb, în cazul în care maniocul este procesat greșit și dieta dvs. este lipsită de alte surse alimentare, există un risc crescut de a dezvolta deficiențe nutriționale și probleme serioase cauzate de cianura din aceasta plantă.